Oranje probleemloos langs Thailand.

VoV, 31-05-2021, 11:53 uur. Na de eerste succesvolle openingsdriedaagse van de Oranje volleybaldames bij de NVL in Rimini, 2 keer winst en 7 punten tegen België, Rusland en Duitsland, begon vandaag voor de ploeg van Selinger de tweede fase van drie wedstrijden, met daarin de tegenstanders Thailand, USA en Servië.

Thailand had in de eerste drie wedstrijden, drie Aziatische derby’s, steeds verloren. Hun vermaarde spelverdeelster Nootsara Tomkom had de ploeg nog niet naar een overwinning kunnen leiden tegen Japan (0-3), Zuid-Korea (1-3) en China (0-3). Thailand had wegens coronabesmettingen maar een voorbereiding van drie dagen op dit toernooi, zij sluiten de ranglijst samen met Canada na drie wedstrijden met nulpunten. In deze driedaagse zijn naast Nederland ook Servië en USA hun tegenstanders.

De historie van de onderlinge wedstrijden toont duidelijk voordeel voor Oranje, van de tien keer op grote toernooien won er Oranje er negen. De laatste twee ontmoetingen eindigden in een 3-0 zege van Nederland.

In tegenstelling tot de ‘roulerende’ basis zeven, die Piazza bij de mannen steeds liet beginnen, gaf Selinger vorige week wel steeds een gelijke starting seven zijn vertrouwen. Met Britt Bongaerts op spelverdeling, Mythe Schoot op libero, Elles Dambrink op diagonaal (als je goed genoeg bent voor Oranje ben je met 17 jaar ook oud genoeg), Indy Baijens en Eline Timmerman op mid en Anne Buijs en Nika Daalderop op de passer/ loper positie. Bij de eerste wedstrijd van de nieuwe ronde bleef deze basis in stand.

In de eerste set zorgden o.a. Baijens, Dambrink en Bongaerts voor een vlotte 5-8 voorsprong bij de eerste technische time out. Tussen de twee technische time outs bleven de ploegen steeds met de score in elkaars buurt, Thailand kwam er op 13-13 naast, maar twee fouten en een punt van Eline Timmerman gaven Oranje bij de tweede verplichte pauze weer een voorsprong van 15-16. Op 18-19 kwam Juliët er voor Indy Baijens in voor de serve. Het blok van Eline Timmerman in deze rally viel precies voor de achterlijn binnen (18-20) en een kadootje van Thailand maakte het verschil bij 18-21 drie punten. Op 20-23 ging Thailand de time out in, Britt Bongaerts zette Oranje op setpoint, dat door Eline Timerman benut werd.

In de tweede set begon Selinger met Lohuis op mid voor Baijens en eindige hij de set met Marrit Jasper, Fleur Savelkoel, Demi Korevaar, Annick Meijers, Sarah van Aalen en Myrthe Schoot. Tussen de eerste opslag en het eerste punt van Juliët Lohuis en het laatste voor de 9-25 kreeg Thailand geen been aan de trapper. Oranje domineerde en dicteerde het gebeuren en wist met een eigen score van 6 om 19 punten Thailand een keiharde nederlaag toe te brengen. Dambrink, Daalderop, Buijs en de nodige kadootjes van Thailand maakten er een zeer eenzijdige set van, die Oranje met een ongekende score afsloot.

In de derde set begon Kirsten Knip op de libero positie en verder waren er geen wijzigingen ten opzichte van de basis zeven in de tweede set. Thailand gaf nu beter partij en kwam zelfs bij 9-8 en 13-12 op voorsprong. Oranje nam over bij 14-15 en bouwde de voorsprong na 16-17 uit tot drie punten. Anne Buijs, een aanvallende fout en Elles Dambrink zorgden voor dat verschil. Na 17-20 nam Oranje afstand naar matchpoint bij 17-24, de foutserve gaf Thailand nog even uitstel van verlies, Daalderop bezegelde vervolgens hun lot.

Anne Buijs werd met 13 punten topscorer, Nika Daalderop bleef op 12 staan. De eigen score van 33 om 63 punten spreekt boekdelen. Dan hoeft ook niet meer uitgelegd worden dat dit Oranje de veel betere ploeg was.