Vizier op volleybal

 

Oefenwinst Oranje tegen Japan

VoV, 16-05-2018. 6:13 uur. In het kader van de voorbereiding op het European Nations League toernooi oefende Oranje gisteravond in de IISPA in Almelo tegen Japan, dat deze zomer in de Volleybal Nations League uitkomt, de eredivisie van de wereld,  en zich voorbereid  op de eerste poulewedstrijden in Frankrijk.

Voor een gezellig volle Topsporthal behaalde Oranje een mooie 3-1 zege. Via de setstanden 25-21, 25-23, 22-25 en 25-23. Zoals de setstanden laten zien, de teams waren de hele wedstrijd behoorlijk aan elkaar gewaagd, met een net iets effectiever Oranje in drie setfinales.

Nederland begon met Wessel Keemink op spelverdeling, Just Dronkers als libero en Wouter ter Maat op de diagonaal. Fabian Plak en Michel Parkinson waren de midspelers en Robbert Andringa  en Thijs ter Horst de passer lopers.

Oranje begon goed, met scores van ter Horst, Plak en Parkinson sloegen ze zich naar een 9-5 voorsprong, die bij 16-11, nadat opnieuw Thijs ter Horst een aantal keren vernietigend had uitgehaald, al vijf punten bedroeg. Met Tatsuya Fukuzawa aan serve kwam Japan terug naar 16-15 en kon vervolgens aanklampen.

Ter Maat blokkeerde 18-16 raak, Haku Ri en Yuji Nishida, die leek te kunnen vliegen, hielden het verschil bij 20-18 op twee punten. Dat bleef, tot aan 23-21 staan, na twee punten via de buitenkant van Wouter ter Maat. De Japanse foutserve en een blokpunt van Michael Parkinson beslisten de set met 25-21. Oranje scoorde 19 eigen punten en maakte er 4 voor Japan.

In de tweede set, waaraan beide teams ongewijzigd begonnen,  lag aanvankelijk het voordeel bij de gasten (3-5). Robbert Andringa en vooral Wouter ter Maat, waren scorend lekker op dreef. Heipalen werden slim afgewisseld met fijngevoelige lobjes. Met een vlijmscherpe ace maakte Andringa 9-9, de blokpunten van Fabian Plak en Thijs ter Horst zetten wat later 13-11 op het scorebord.

Oranje liep door een slordige fase van Japan uit naar 18-13 en hield middels scores van opnieuw ter Maat en Andringa dat verschil vast. Bij 23-17, na een stevig potje fout serveren over en weer,  was het wachten op setpoint voor Oranje. Japan maakte het voor Nederland. Drie aces op rij na 24-20 van Haku Ri, met op 24-22 een Nederlandse time out, maakte het nog even spannend. Ter Maat sloeg die spanning vanaf positie twee weg. 25-23. Oranje scoorde opnieuw 19 eigen punten en maakte  er 4 voor Japan.

Oranje wijzigde de basis voor de derde set. Daan van Haarlem kwam op spelverdeling, Jasper Diefenbach en Tim Smit namen de midposities over, Gijs Jorna kwam voor Robber Andringa op passer loper en Dirk Sparidans nam de libero positie van Just Donkers in.  Het was even wennen, waardoor Japan de beste start (2-5) had en kon tot aan 5-9, door onder andere drie aces,  ruim voor blijven. Met Daan van Haarlem aan serve, één ace,  en punten van Jorna, ter Maat en Diefenbach kwam Oranje langszij en ging er voorbij bij 10-9.

De teams gaven zich tot aan de big points weinig toe, er ging even veel fout aan beide kanten, hetgeen na 12-14 en 13-15 in een 17-18 stand resulteerde.  Oranje nam over (20-18), zag Japan gelijkmaken (20-20) en via Naoya Takano en een uitgeslagen aanval bij 21-22 de leiding overnemen. Na de 22-22 drukte Japan door, met een ‘blok-uit’ score en een ace pakten zij de set met 22-25. Stand dus 2-1. Japan scoorde 18 eigen punten en maakte er 7 voor Oranje.

In de vierde set begon Sjoerd Hoogendoorn, die de plaats in de selectie had ingenomen voor de geblesseerde Nimir Abdelaziz, in de basis. Opnieuw deden de teams weinig voor elkaar onder. De cijfers op het scorebord gaven dan weer Oranje voordeel (3-1, 8-7, 12-11) aan en dan weer had Japan het hogere cijfer, zoals bij 4-5, 8-9 en 12-13. Vanaf die stand ontspon zich een echt side out gevecht.

Tot aan 20-21 wisten de teams niet op hun eigen serve te score, Oranje haalde via heel veel punten vanaf de midpositie binnen, eerst Tim Smit en daarna blonk Jasper Diefenbach daar uit, terwijl Japan onder andere via de luchtmacht van de diagonaal onder nummer 32, Yuji Nishida, steeds het  voordelige puntje verschil terugpakte. In de categorie hoog, hoger het hoogst vanaf de buitenkant en snel, sneller het snelst vanaf de midpositie bleven de teams bij elkaar in het spoor.

Bondscoach Gido Vermeulen bracht bij 18-19 Wouter ter Maat voor Sjoerd Hoogendoorn en dat betaalde zich uit met scores van ter Maat voor 20-20, 21-22 en 23-22. Daartussen had Tim Smit nog een ace geserveerd, waarna Japan vlot de time out in ging.  Het werd 23-23, Diefenbach maakte na een snelle midcombinatie 24-23, waarna een kill – block Oranje aan de dik verdiende zege hielp. Met 21 eigen punten in deze set en 5 scores voor Japan waren ze voor de derde keer de beste.

Donderdagavond, 17 mei,  spelen de teams in Omnisport Apeldoorn opnieuw tegen elkaar. Aanvang is 19:30 uur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.