Vizier op volleybal

 

OKT: Als eerste België……

VoV, 02-08-2019. 4:53 uur. Voor het eerst staan België en Nederland vanavond in een OKT toernooi tegenover elkaar.  Van alle duels,  die beide landen op wereldniveau (OS, WK, World Cup, WGP, VNL) tegen elkaar speelden, won Nederland er acht en België twee. Dat waren 3-2 zeges in 2014 bij de WGP en in 2019 bij de NVL. De laatste drie wedstrijden in het duel der Lage Landen eindigden steeds in vijfsetters.  Op Europees niveau (EK) verloor Oranje nog nooit van België.

De eerst komende wedstrijd is altijd de belangrijkste en bij dit OKT wel helemaal. Voor beide teams geldt dat winnen een must is, ervan uitgaande dat ze beide ook een zege tegen Kenia pakken, en beide gaan voor het OS ticket. Wie alvast één zege in de stand kan laten noteren, weet een stukje druk en spanning bij het eigen team weg te nemen en bij de ander neer te leggen.

Nederland speelt na België tegen Kenia, hetgeen een voordeel kan zijn om speelsters minder te belasten in de aanloop naar het wellicht cruciale duel tegen Italië, België daarentegen krijgt meteen na Nederland morgen Italië als tegenstander en zal dus twee dagen achter elkaar moeten vlammen.

België is bij monde van hun bondscoach realistisch gezien hun kansen en ambities om zich voor de eerste keer voor de Olympische Spelen te plaatsen, het is ook pas hun eerste deelname aan een OKT op wereldniveau.  Nederland kwam drie keer eerder uit bij de OS, ze werden in 1992 zesde, in 1996 vijfde, in 2016 vierde en om de reeks een logisch vervolg te geven in 2020 dus ….., maar dan moeten ze zich wel eerst plaatsen.

Bondscoach Gert vande Broek in VolleyMagazine.be:  “Op de lange termijn is behoud in de VNL en een sterke prestatie op het EK veel belangrijker voor ons dan goed presteren op dit OKT. Op langere termijn willen we ons kwalificeren voor het WK 2022. En om in aanmerking te komen voor een goede loting bij de WK – kwalificaties, moesten we het behoud in de VNL kunnen verzekeren en moeten we sterk presteren op het komend EK. De tweede ronde halen is een must voor onze plaats in de Europese – en wereld ranking.”

In de Belgische selectie is dit jaar geen plaats voor bekende namen als Heyrman, van Hecke en Aelbrecht.  Laura Heyrman besloot een break te nemen na een periode vol blessures, Lise van Hecke is onlangs getrouwd en wilde in de zomer periode herstellen van een zwaar Italiaans seizoen en zich fysiek op het volgende voorbereiden en Freya Aelbrecht had wel graag meegedaan, maar gezien de korte voorbereidingstijd koos de bondscoach voor de automatismen van de VNL competitie, toen zij ook niet tot de selectie behoorde.

De Belgische selectie bestaat uit:

  • Spelverdeelsters: Jutta en Ilka van de Vyver
  • Libero: Anna Valkenborg
  • Diagonalen: Kaja Grobelna en Karolina Goliat
  • Passer lopers: Britt Herbots, Celine Van Gestel, Dominika Strumilo, Jodie Guilliams en  Manon Stragier
  • Midspeelsters: Nathalie Lemmens, Dominika Sobolska, Marlies Janssens en Silke van Avermaet.

Nederland en België hebben niet zoveel raakvlakken in nationale competities als Nederland en Italië. Die raakvlakken liggen meer in de Bundesliga dan elders. Ilka van de Vyver bijvoorbeeld speelde vorig seizoen net als Myrthe Schoot bij Rote Raben in Vilsbiburg (ze verkast naar CSM Targoviste in Roemenië),  Jodie Guilliams maakte deel uit van de Ladies in Black uit Aachen, net als Kirsten Knip en Marrit Jasper, en verhuist deze zomer naar de Rote Raben. Dat is nogal een verandering van kleur, van de Ladies in Black naar de Rote Raben.

Dominika Strumilo kwam uit voor SC Dresden en Nathalie Lemmens voor VC Wiesbaden. In de Bundesliga actieve Nederlandse speelsters moeten ze daarvan kennen. Twee Belgische aanvalsters verdienden hun boterham in Italië, beiden bij Busto Arsizio. Dat zijn Britt Herbots en Kaja Grobelna. Zij kunnen dus voor het Nederlandse blok en de verdediging geen geheim zijn.  En Dominika Sobolska speelde voor Cannakale in Turkije, waar ook Beliën en Sloetjes in de competitie actief waren.

Vanavond om 18:00 uur begint het duel en gaan we zien hoe de punten verdeeld worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. VolleyMagazine.be. Foto FIVB.