Wenen: Beide mannenduo’s door

VoV, 01-08-2019. 21:15 uur. Voor beide BTN mannenduo’s had het begin van het FIVB World Tour vijf sterren toernooi iets anders in petto. Brouwer / Meeuwsen moesten zich voor het eerst sinds vele jaren weer via het kwalificatietoernooi voor de main draw zien te plaatsen en Varenhorst / van de Velde lukte het weer om zich via die kwalificatieronden te plaatsen. Vandaag speelden ze hun eerste (en laatste) poulewedstrijden.

Wereldkampioen Karsilnikov / Stoyanovski was de tegenstander van Varenhorst / van de Velde in de eerste wedstrijd van poule B. De Nederlanders boden knap weerstand en wisten heel lang gelijke tred met het Russische duo te houden, kwamen in de eerste set terug van een 13-8 en 14-10 achterstand naar 14-13, maar kregen het resterende puntje voor de gelijkmaker niet gescoord.  Ook de 19-16 liepen ze in tot 20-19, daarop volgde verlies met 21-19.

De tweede set gaf dezelfde uitslag, dus ook 21-19 voor Rusland, na opnieuw een gelijk opgaand duel waarin de BTN spelers zich knap verweerden, maar net tekort kwamen.

In de poule verliezersronde namen Varenhorst / van de Velde het daarna op tegen Perusic / Schweiner uit Tsjechië. Ze bleven in de eerste set met attractief spel knap aan de goede kant van de score. Tussenstanden 8-7, 12-9, 16-14 en 18-16. En ze wonnen met 21-16 via een sterk gespeelde finale.

In set twee duurde het even voordat ze een vroege achterstand (3-6) ongedaan hadden gemaakt en zelf aan kop gingen (10-7). Tsjechië knokte zich echter terug naar 14-17 en dwong met 18-21 een derde set af.

Daarin was het aan het eind net een tombola, zo verliepen de scores. Van 10-11 naar 12-11 en van 12-13 naar 15-14. Voordat Varenhorst / van de Velde met 17-15 aan de goede kant van de score eindigden en dus door gaan naar de tussenronde voor de achtste finales.

Brouwer / Meeuwsen, via de kwalificaties binnen gekomen, namen wel de eerste plaats in bij poule D en speelden tegen de nummer vier Seidl / Waller.  Na de 2-2 tussenstand in de eerste set scoorden beide teams drie keer achter elkaar (5-5) waarna het eigenlijk tot 16-16 gelijk opging. De serie naar 20-16 van Brouwer / Meeuwsen besliste de set. Ze wonen met 21-17.

In set twee ging Nederland bij 4-7 de time out in, Oostenrijk deed dat bij 13-10, beide keren was de intentie om  een serie die al vier punten duurde te stoppen. Brouwer / Meeuwsen bleven aan de leiding en waren bij 19-16 twee rake klappen van de zege af, die kwamen er pas toen de stand 19-19 was geworden.  Via de 2-0 zege gingen Brouwer / Meeuwsen door naar het winnaarsduel in de poule, waar het ticket voor de achtste finale te verdienen is.

Tegenstander daarin waren de Amerikanen Crab / Gibb, die met 2-0 van Bourne / Crab wonnen. Maar bij lange na niet waren opgewassen tegen het BTN duo. De eerste set ging na de technische time out vlot naar Brouwer / Meeuwsen. De 11-10 pauzestand werd 21-15. De tweede set beslisten de Nederlanders met nog meer verschil in hun voordeel, nu werd het 21-12.  Via deze 2-0 zege gaan Brouwer / Meeuwsen rechtstreeks door naar de achtste finale.