OKT Berlijn: Finale Duitsland vs. Frankrijk

VoV, 10-01-2019. 5:59 uur. Bulgarije vs. Duitsland en Slovenië vs. Frankrijk, dat was de uitkomst van de poulewedstrijden bij het OKT in Berlijn. Europees Kampioen Servië kon naar huis en hoeft deze zomer niet naar Tokyo af te reizen. Een ticket is er maar beschikbaar en vanaf gisteren waren er twee kanshebbers daarop minder, in casu zijn dat Slovenië en Bulgarije.

Slovenië vs. Frankrijk. Slovenië had een geweldige start en snelde full speed naar een 8-2 voorsprong in de eerste set. Na heel veel gerommel aan het net met tikjes over en weer werd het 11-5. In het vervolg bleef Slovenië dominant en sloot met een dikke 25-13 af.

Frankrijk bleef tot 8-8 bij in de tweede set, kwam op een ruime achterstand (12-9 en 16-12), maar wist bij 17-16 de aansluitende treffer te maken. Verder liet Slovenië het niet komen. Na de 21-16 en 23-18 kwamen ze via 25-22 op een 2-0 voorsprong en waren één setwinst van de finale af.

Slovenië denderde aanvankelijk in het begin van de derde set door (7-4), maar via serveseries van eerst Patry (naar 10-14, met een aantal blokpunten) en later van Louati (naar 11-21) wist Frankrijk de gang van zaken in zijn voordeel om te keren. Frankrijk zat met Antoine Brizard als spelverdeler ineens weer heel goed in de wedstrijd en blokkeerde zich naar de 14-25 setwinst.

Frankrijk had de smaak te pakken na de derde set en knalde in de vierde via een aantal blokpunten van Le Goff en Patry naar 11-16, waarop Slovenië hals over kop de time out in ging. Dat deed Frankrijk ook na een verloren lange rally, die de stand op 19-21 zette, nadat ze met 15-20 hadden voorgestaan. Jean Patry sloeg het laatste punt voor Frankrijk tegen de vloer voor 21-25 en 2-2.

De tiebreak. Brizard serveerde Frankrijk van 3-3 naar 3-8 met in die serie drie geweldige aces. Ngapeth maakte 4-9, serveerde uit waarna de Franse aanval in de volgende rally werd afgeblokt (6-9). Time out voor Slovenië op 8-12. Dolle vreugde toen Le Goff de set met 9-15 in het slot gooide.

Bulgarije vs. Duitsland stonden in  de tweede halve finale tegenover elkaar. Duitsland maakte met de steun van meer dan 4.000 fans op de tribune een eind aan de winnende serie van Bulgarije en stuurde hen met een 1-3 nederlaag huiswaarts. Via de setstanden 20-25, 23-25, 25-20 en 23-25.

Duitsland was in de eerste set aan het net aanvallend en blokkerend de baas, vooral door een sterk optreden van Denys Kaliberda. Met een tweede bal score maakte Lukas Kampa na 20-24 de winnende treffer. Duitsland liep in de tweede set uit naar een verschil van zeven punten, met een aantal wissels probeerde Bulgarije het tij te keren, maar Duitsland hield bij de big points het hoof koel en kwam via 23-25 op 0-2 in sets.

Tot 18-18 in de derde set waren de teams aan elkaar gewaagd, de serie van vier punten naar 22-18 hield Bulgarije in de race voor de tiebreak, Tsevan Sokolov maakte met zijn laatste punt die optie tot een vaststaand gegeven. In de vierde set maakte Duitsland blokkerend het verschil, en nam hun sterspeler Georg Grozer in de beslissende fase zijn verantwoordelijkheid en maakte het matchpoint voor de 25-23 winst. Hij werd met 17 punten topscorer, Sokolov maakte er eentje minder voor Bulgarije.

De finale is vanavond en begint om 20:10 uur.