Vizier op volleybal

 

OKT: Brouwer/Meeuwsen grijpen naast ticket

VoV, 21-09-2019. 10:00 uur.  Na de twee zeges in de derde fase van het OKT in China waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zeker van een plek in de finaleronde, dat eigenlijk de halve finale is, maar finale heet omdat er geen finale gespeeld wordt. Vanmorgen speelden ze nog de laatste poulewedstrijd tegen Noorwegen, maar die wedstrijd kon geen roet meer in het eten gooien v.w.b. plaatsing bij de laatste vier. Het BTN duo was op basis van gisteren al minimaal zeker van de tweede plek in de poule.

Tegen Noorwegen, dat gisteren de twee duels had verloren en dus al uitgeschakeld was, werd door het BTN duo een nederlaag geleden. In de eerste set ging het via de tussenstanden 11-10 en 17-15 naar 19-15, waarop Noorwegen de set met 21-18 binnen hengelde. In de tweede set stond er dezelfde score op het bord. Opnieuw bleken de Noren na 18-16 en 20-17 de betere finale te spelen.  Of het tactisch verlies van BTN was? Dat durven we niet te zeggen.

In de andere poulewedstrijd werd het 2-0 (17, 16) voor Plavins / Tocs tegen André / Gorge. Brouwer / Meeuwsen werden eerste in hun poule op basis van puntenratio.  (120/99 vs 110/108).  Semenov / Leshukov werden eerste in de andere poule, de tweede plaats daar ging naar de Italianen Nicolai / Lupo. De kruisfinale koppelde het Nederlandse duo voor het OS ticket dus aan de Italianen.

Brouwer / Meeuwsen en Nicolai / Lupo liepen in de eerst set lang gelijk op, met af en toe voordeel voor de een of de ander. (3-2 voor NL, 4-5 Italië, 8-6 voor NL) en vervolgens sloeg het BTN duo bij 13-11 weer naar twee punten verschil.  Met het blokpunt van Nicolai voor 14-17 veranderde het spelbeeld volkomen. Nederland moest in de achtervolging en bleef in de achtervolging, de Italianen hielden hun voorsprong bij 16-19 vast en wonnen met 17-21.

In de tweede set gingen Brouwer / Meeuwsen de time out in nadat Italië via twee blokpunten op rij van Nicolai op 5-8 was gekomen.  Tot aan de technische time out bij 9-12 pakten beide teams hun side out. Met een ace verbrak Nederland de side out cyclus en scoorde de 12-13, waarop Italië zijn pauze opnam. Nederland bleef op een kansje loeren, na een lange rally lukte het om de 15-15 op het scorebord te krijgen. En met een blokpunt de 16-15. Opnieuw stond Nicolai met twee blokpunten aan de basis van de winnende finale (17-19). De Nederlandse foutserve zette Italië op matchpoint, dat ze na de Nederlandse side out verzilverden.

Dus nog geen OS kaartje dus voor Brouwer – Meeuwsen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.