OKT: Eerste zege voor Oranje. 3-0 vs. Tsjechië

VoV, 17-09-2023, 5:34 uur. Na de 3-2 nederlaag van gisteren tegen Canada hadden de Oranje dames niet veel tijd om de teleurstelling te verwerken. Vannacht om 4:00 uur Nederlandse tijd werd er alweer aangefloten voor het volgende duel. Tsjechië, dat gisteren met 3-2 van de Dominicaanse Republiek had gewonnen was de tegenstander.

Bondscoach Koslowski begon met dezelfde basis als gisteren, dus met Sarah van Aalen op spelverdeling, Florien Reesink als libero, Celeste Plak op de diagonaal, Nika Daalderop en Marrit Jasper als passer lopers en Indy Baijens en Juliët Lohuis op de midpositie.

Juliët Lohuis legde met haar serve serie, waarin twee aces, naar een 5-0 voorsprong in de eerste set de basis voor de setwinst. Nederland nam meer afstand (9-2) en was vanaf dat moment onbedreigd de betere ploeg. Tsjechië probeerde nog wel een ommekeer te bewerkstelligen via o.a. een time out op 14-7, maar Oranje liet zich niet van de wijs brengen. Celeste Plak en Nika Daalderop hielden Oranje ruim aan de leiding, bij o.a. de 18-10 en 21-12 tussenstanden. Via twee kill-block van Daaldorp, die daarmee haar 6de en 7de punt in de set scoorde, kwam Oranje op 24-13. De uitgeslagen Tsjechische aanval bezorgde Oranje de 25-13 winst voor de 1-0 stand.

In de tweede set liet Tsjechië zich in de openingsfase niet verrassen. Tot 9-9 ging het gelijk op, via Nika Daalderop en Indy Baijens kon Oranje met verder een uitgeslagen Tsjechische aanval drie punten uitlopen naar 12-9, waarop Tsjechië naar de kant ging. Bij 15-12 was het verschil nog steeds drie punten, een paar Nederlandse persoonlijke fouten brachten Tsjechië bij 16-15 en 17-16 op één puntje achterstand.

Met een serie van vijf punten maakte Oranje daarna het winnende verschil. De 21-16 resulteerde nog in 21-18, maar met scores van Daalderop, Baijens en Plak kwam Oranje op setpoint bij 24-18. Met een ace maakte Juliët Lohuis de set uit voor de 2-0 stand.

In set drie had Oranje weer een prima openingsfase, die Tsjechië bij 6-2 al de time out in dwong.na die pauze kwamen ze terug naar een 11-11 gelijke tussenstand, en in het verdere verloop van de set waren de teams tot aan 17-17 aan elkaar gewaagd en deden niets voor elkaar onder.

Met een driemeter score zette Nika Daalderop Oranje op 18-17 en bracht daarmee Marrit Jasper aan de opslag. Zij serveerde Oranje naar 23-17, twee rake klappen van de wedstrijdwinst af. Celeste Plak zette met een prikballetje de 24-18 op het scorebord, maar het beslissende laatste punt wilde vooreerst niet vallen. Tsjechië kon verlies drie keer uitstellen (24-21), na de time out van bondscoach Koslowski op die stand kon de ingevallen Eline Timmerman de set met 25-21 en daarmee de wedstrijd met 3-0 in het slot gooien.

Nederland had op alle scorende onderdelen voordeel, 14 aanvallende punten, 6 blokpunten en 1 ace scoorde Oranje meer, terwijl de foutenlast ook nog een paar puntjes lager lag. Nika Daalderop werd met 18 punten, waarvan 5 blokpunten, topscorer. Celeste Plak kwam tot 11 scores. Juliet Lohuis liet 3 aces noteren. Bij Tsjechië was Michaela Mlejnkova met 12 punten de succesvolste speelster.