Vizier op volleybal

 

OKT: Nederlaag voor Oranje tegen Polen

VoV, 10-01-2020. 5:29 uur. Nederland tegen Polen werd vooraf gezien als de clash in poule A van het OKT. Het onderlinge duel zou moeten uitmaken welke ploeg er eerste in de poule zou worden. Oranje had de halve finale al in de pocket, Polen moest dat nog maar eerst zien te realiseren. Na gisteren spelen ze vandaag nog tegen Azerbeidzjan, dat gisteren van Bulgarije verloor. Polen had na twee sets de halve finale ook binnen, maar nam met twee sets geen genoegen.

Belangrijke speelsters in de huidige selectie van Polen zijn spelverdeelster Joanna Wolosz. Zij is collega van Robin de Kruijf en werd met Conegliano afgelopen november nog wereldkampioen bij de clubteams. Verder heeft Polen veel power aan het net met Malwina Smarzek-Godek (ze meet 1.91 meter). Zij werd in 2019 met meer dan 400 punten topscorer in de VNL en de diagonaal Magdalena Stysiak, pas 19 is ze en 2.02 lang. Ze hield bij Scandicci dit seizoen Lonneke Slöetjes menig keer uit de basis. Verder hebben ze op mid de 1.99 meter lange Agnieszka Kakolewska, die ook bij Scandicci speelt. Polen heeft de nodige lengte in de ploeg, net als Nederland.

Oranje begon met de volgende basis: Laura Dijkema (sv) , Myrthe Schoot (lib), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (mid), Floortje Meijners (dia) en Anne Buijs en Nika Daalderop (p/l). Lonneke Slöetjes, die hersteld was werd door Caprara niet ingezet.

De alom veel geprezen Oranje aanvalskracht liet het tegen Polen behoorlijk afweten. Met een teamgemiddelde van 34% kwamen ze duidelijk tekort ten opzicht van de 43% van Polen. Daalderop (28%), Buijs (35%) en Meijners (39%) bleven in percentage en aantal punten (totaal 34 met z’n drieën) duidelijk achter bij Stysiak (44%) en Smarcek (40%), die met z’n tweeën totaal 46 keer scoorden.

De totale aanvallende score bedroeg 43 keer t.o.v. 62 Poolse aanvallende punten. Blok (16/13) en aces (5/7) ontliepen elkaar niet zo veel. Beliën (7 blokpunten) en de Kruijf (4 blokpunten) waren aan het net belangrijk. Oranje had wel de veel lagere foutenlast (16/27).

Oranje, toch ook niet de kleinsten, had het in de openingsset knap moeilijk met de grote Poolse ploeg. In een aanvankelijk gelijk opgaand duel (2-3, 6-6, 10-10, 15-15) kreeg Oranje vele punten cadeau, scoorde matig en werd door de tegenstander fors onder druk gehouden. Polen sloeg na 15-16 middels een ace van Klaudia Alagierska, een mislukte Oranje combinatie aan het net en een kill-block het gaatje naar 15-19.

Buijs, Meijners en Beliën diende van repliek (18-19) en na een snelle en succesvolle midaanval via Beliën en een blokpunt kon Nederland de stand bij 20-20 gelijktrekken. Polen zette vervolgens Daalderop blokkerend klem (20-23). Liet een ace via Stysiak noteren en sloot de set af met een score via de vingers. Vijf punten op rij maakten van 20-20 een 20-25 setstand.

Oranje had een prima start in de tweede set, kwam op 4-1 voor maar was na een knal van Smarcek bij 6-6 die voorsprong ook alweer kwijt. Voor de tweede keer werd afstand genomen naar 11-8 en het verschil kon nu langer op de borden blijven. Bij 16-16 haalde Caprara de ploeg naar de lijn. Een time out zonder positief vervolg voor Oranje.
Polen ging door naar 16-18 en voegde daar na een score van Anne Buijs nog eens vier punten aan toe.

Oranje kreeg dus na 16-14 een gevoelige tik met een 17-22 achterstand. Celeste Plak werd erin gewisseld, Meijners scoorde een ace en Polen sloeg uit (20-222) waarop de Poolse coach zijn team naar de zijlijn haalde. Stysiak en Smarek maakten de volgende twee Poolse punten. Plak scoorde tegen. (21-24). Oranje kwam terug naar 23-24, maar verloor de set nadat uit de video challenge bleek dat een Oranje speelster vergeten was de nagels te knippen.

Oranje knalde naar 5-0, Polen knalde net zo hard terug voor de 5-5 stand in de derde set. En vervolgens ging het voordeel langzaam (9-6) maar zeker naar Nederland (14-10), dat een aantal punten cadeau kreeg, maar ook via Buijs en Daalderop de vloer wist te vinden. Polen kwam voor de tweede keer terug (14-14) in de set, maar moest ook meteen weer afhaken (17-15).

Polen, dat vandaag Azerbeidzjan als tegenstander heeft, nam de leiding bij 20-21 en 21-22 over. Floortje Meijners zette Oranje weer op het winnende spoor (24-22), Polen kon verlies één keer uitstellen, waarop Yvon Beliën de set blokkerend in het slot gooide. Dit had Nederland even nodig!

Teams deden in de vierde set ook maar weinig voor elkaar onder. De Nederlandse voorsprong (9-6) werd door het Oost-Europese team veranderd in een 13-14 en 14-17 achterstand. Smarcek en Stysiak eisten de punten op. Bij 17-19 kwam Celeste Plak in het veld, haar netfout maakte 20-21 en toen ze even later werd afgeblokt bleef Polen het verschil van één puntje op het scorebord houden bij de 21-22 tussenstand, waarop Caprara de time out inging.

Direct daarna werd Plak voor 21-23 opnieuw afgeblokt, waarop de tweede time out van Oranje volgde. Smarcek scoorde 21-24, Beliën 22-24, waarop een heel gedoe met video challenge, Poolse time out en wissel volgde. Polen greep alles aan om Plak met haar opslag te laten wachten. Er volgde een loeiharde ace van haar voor 23-24, maar de Poolse topscorer Smarcek had het laatste woord. Zij sloeg 23-25 binnen, beslissend voor de 1-3 winst.

Vandaag is Oranje vrij, zaterdag om 17:15 uur spelen ze de halve finale. De tegenstander is nu nog niet bekend. Duitsland, Turkije en België hebben nog kans op een plaats daarin.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV