Vizier op volleybal

 

OKT: Nederland grijpt naast OS ticket

VoV, 04-08-2019. 23:30 uur. De eerste twee hordes op weg naar de ‘grote OKT finale’ werden door beide ploegen met veel overtuiging genomen.  België en Kenia konden het Italië en Nederland niet echt moeilijk maken. De eerste kans op deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo hielden beide ploegen in eigen hand, in hun onderlinge duel zou de beslissing vallen. Beide waren één zege af van plaatsing. Italië had duidelijk één man / vrouw meer. Die zat op de tribune en liet op alle mogelijk manieren horen / zien dat zij achter hun eigen Azzurri stonden.

Bondscoach Morrison begon met Laura Dijkema op spelverdeling, Myrthe Schoot op libero, Lonneke Slöetjes op de diagonaal, Anne Buijs en Maret Balkenstein – Grothues waren de passer lopers en Robin de Kruijf en Yvon Beliën namen de midposities in. Mazzanti zette daar Malinov, de Gennaro (die geweldig speelde) , Egonu (die andere geweldenaar) , Sylla , Bosetti, Chirichella en Folie op de hierboven genoemde posities tegenover. Wat een veldbezetting! Op één na allemaal speelsters die in de Italiaanse Serie A1 actief (zullen) zijn.

Bij Oranje maakten Plak en Bongaerts wedstrijdminuten, viel Nika Daalderop in voor Anne Buijs / Maret Balkenstein – Grothues en kreeg wissel van Marrit Jasper op spannende momenten de opdracht om servedruk uit te oefenen c.q. een serie te serveren.  Kirsten Knip verving Myrthe Schoot op de liberopositie. Bij Italië werden Sorokaite en Pietrini (voor de geblesseerde Bosetti) ingezet om ‘iets’ te forceren of vast te houden.

Okay laten we beginnen aan waar we de hele dag op geacht hebben.  Italië vs Nederland. Hoofdrollen in de eerste set waren er voor Paola Egonu met een dozijn punten en voor Robin de Kruijf die er ook acht maakte. Zij hield Nederland eigenlijk heel lang in de wedstrijd met haar blokpunten en omloopscores. Dan werd er ook gretig gebruik gemaakt van de video challenge in deze set, een stuk of vijf keer.

Oranje begon niet goed, scoorde niet en was afhankelijk van voor hen door Italië gescoorde punten. Met 10-4 kwam Oranje achter, voor dat ze zich herpakten, met Britt Bongaerts voor Laura Dijkema in de ploeg en Robin de Kruijf met een blokkerende muur boven het net en een vinger aan de trekker.  Oranje kwam terug naar 11-12 en bleef aankampen bij 14-15, kwam bij 16-16 op gelijke hoogte. Een driepunter van Italië gaf hen weer een voorsprong (16-19), de Kruijf bracht de stand op 18-21.  Na de 19-22 scoorde Nederland niet meer, kreeg vier punten van Italië, dat via Egonu het laatste punt voor 23-25 scoorde.

In de tweede set liep Italië na de 6-7 stand uit naar 6-10. Daarna had Anna Buijs een productieve fase en kon met een stuk of drie punten de scores van Paola Egonu en Miriam Sylla ongedaan maken. Het blok van Lonneke Slöetjes voor 10-13 kwam na een mega rally op het scorebord.  Italië liep uit naar 11-17, Egonu sloeg het ene na het andere punt tegen de vloer bij Nederland. Plak kwam erin scoorde bij haar derde poging de 13-18.

Met Malinov aan serve nam Italië nog verder afstand, Egonu scoorde haar 19de punt van de wedstrijd bij 15-22, Pietrini maakte 15-23, en tot aan het eind van de set kwamen de punten via fouten van de tegenstanders op het scorebord. Het werd 17-25 na een uitgeslagen aanval van de Kruijf.

Italië had in de openingsfase van de derde set volledige controle op het gebeuren. De 4-11 tussenstand op het scorebord getuigde ervan. Celeste Plak nam vervolgens een aantal punten voor haar rekening, Nederland vocht zich terug in de set en had bij 16-17 aansluiting. Na een punt van Anne Buijs en een ace van Britt Bongaerts. Bij 20-20 was Oranje ernaast en begon het nagelbijten en dat duurde tot 22-22. Sylla scoorde 22-23, een kill – block van Chirichella maakte 22-24. Op matchpoint ging Oranje de fout in met een aanval. Over en uit. Met 3-0 verloren! Nog geen OS ticket voor Oranje, dat kan blijven dromen tot januari 2020. Dan komt er weer een kans. Onderstaand de scores:

  • Diagonalen: Egonu 27; Slöetjes 8, Plak 5. Totaal 27 / 15.
  • Midspeelsters: Folie 10, Chirichella 5; De Kruijf 15, Beliën 3. Totaal 15 / 18
  • Passer lopers: Sylla 8, Pietrini 5, Bosetti 3; Buijs 7, Balkestein – Grothues 1. Totaal 16 / 8
  • Spelverdeelsters: Malinov 2; Bongaerts 2. Totaal 2 / 2
  • Totale eigen scores 60 / 43 in het voordeel van Italië.
  • Foutenlast:  19 Italië, 15 Nederland.
  • Aanval Italië 50, Nederland 35. Blokpunten 6 / 5, aces 4/3.

Morgen de reacties.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.