Vizier op volleybal

 

China pakt OS ticket vs Turkije

VoV, 04-08-2019. 15:40 uur. In Ningbo ging de strijd om het OS ticket tussen Olympisch kampioen China en Turkije. Beide teams waren ongeslagen in deze OKT vierkamp , hun onderling duel zou de beslissing brengen. China vs Turkije was ook een beetje superster Zhu Ting vs haar voormalige teamcoach Guidetti bij VakifBank en een aantal ploeggenoten uit die tijd, zoals diagonaal Karakurt, mid Akman en spelverdeelster Cansu. De Chinese fans lieten hun aanmoedigingen tot aan Tokyo te horen.

Om het niet spannender te maken dan het was, het ‘do or die duel’ werd door China gewonnen, met 3-0 via de setstanden 25-18,  25-12 en 25-18. China was een klasse apart, buitencategorie. Turkije had niets in te brengen.

China had een onstuimig begin via 3-1 en na 3-3 werd het 6-3. Met 8-5 werd er gerust. En het verschil van drie punten bleef lang staan (12-9) totdat Guidetti zijn ploeg bij 14-9 naar de kant haalde. Zhu scoorde veel makkelijker dan de Turkse aanvalsters, met 16-10 ging de tweede verplichte pauze in.

Turkije gaf gas na de pauze (16-14) en China moest naar de kant. Daarna gingen ze helemaal los, Zhu scoorde uit stand, Gong sloeg keihard langs de lijn raak en Guidetti drukte op de time out zoemer bij 22-16. De set ging met 25-18, na een misser van Baladin, naar China.

Guidetti moest al vroeg in de tweede set de time out in (bij 6-2), Cansu kreeg apart wat aanwijzigingen en tips voor het vervolg. China gaf Turkije een lesje in scoren via de midaanval in eerste tempo en omloop. Het werd 10-3, na een kill – block van Zhu op Karakurt. Turkije wisselde veel om tot winnende samenstelling te komen, maar tegen een China in topvorm was het vechten tegen de bierkaai.

Tegen twee bierkaaien. China kwam op 16-7, Guidetti begon steeds sneller te praten in de pauze bij die stand. Beangstigend goed was China, vooral blokkerend.  Turkije werd zoek gespeeld, suf geblokkeerd en kwam met 21-9 achter. De tweede set ging met 25-12 naar China. Turkije had zijn ergste sportieve nachtmerrie sedert tijden. Totaal 6 blokpunten en 8 gekregen punten tekenden o.a. voor het grote verschil.

Met 2-0 achter, is er dan nog redding mogelijk? Tegen een in topvorm zijnd China,waarin zes speelster van het gouden team in Rio stonden. Het eerste punt van set drie was voor Zhu Ting. Turkije kon tot 8-8 blijven volgen, Zhang en Gong sloegen China naar 14-10.  Chinese fouten hielpen Turkije weer in de wedstrijd (14-13), de time out moest de ploeg weer bij de les krijgen.

En dat lukte, Guidetti haalde bij 18-13 zijn team naar de zijlijn, het enthousiasme op de tribunes nam bij ieder Chinees punt richting de 3-0 winst toe. Yuan verzilverde nog een omloopbal, Zhang serveerde een ace (20-14). Tokyo kwam steeds dichterbij. Turkije wist dat ze verloren hadden en dat werd met na de foutserve voor 24-18 en een ace van Zhu Ting met 25-18 bevestigd.

China dus naar Tokyo, Turkije gaat naar het Europese kwalificatietoernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto ’s FIVB.