Nederland maatje te groot voor Mexico

VoV, 19-09-2023. 11:33 uur. Na éénmaal verlies (2-3 vs. Canada) en éénmaal winst (3-0 vs. Tsjechië) stonden de Oranje dames voor de taak om met een zege van hun derde wedstrijd op het OKT tegen Mexico de balans naar de positieve kant te laten doorslaan en zo in de race te blijven voor een OS-ticket voor volgend jaar in Parijs.

In principe zou Mexico niet de tegenstander moeten zijn die Nederland al te veel problemen bezorgde. Op de FIVB World Ranking staan ze een heel eind onder Oranje en hun plaats daarop was net hoog genoeg (23ste) om aan het OKT te mogen deelnemen. Het is uiterst belangrijk voor Oranje om tegen Mexico en morgen tegen Oekraïne geen punten te morsen om zo voor de laatste drie belangrijke wedstrijden (vs. China, Servië en de Dominicaanse Republiek) alle troeven in eigen hand te houden.

Wellicht dat dat ook de reden was dat bondscoach Koslowski een aantal basisspeelsters uit de laatste vier wedstrijden (twee bij het EK, twee bij het OKT) nu extra rust gaf en anderen de kans kregen om opnieuw hun kwaliteiten te laten zien. Hij begon met:

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Kirsten Knip
  • Diagonaal Elles Dambrink
  • Passer Lopers Nova Marring en Jolien Knollema
  • Midspeelsters: Eline Timmerman en Indy Baijens

Oranje kende zoals mocht worden verwacht eigenlijk geen onoverkomelijke problemen met de Mexicaanse ploeg. Met twee keer 25-18 en 25-17 werd een vlotte 3-0 zege behaald.

In de eerste set kwam Oranje via o.a. een ace van Britt Bongaerts en Nova Marring vlot op een 7-2 voorsprong. Bij 11-5 nam Mexico al voor de tweede keer een time out, maar dat bracht geen wijzigingen in de gang van zaken. Oranje bleef dominant en na de 15-11 blokkeerde Eline Timmerman nog een punt op het scorebord en maakte Nova Marring haar tweede ace voor de 18-11 tussenstand.

Jolien Knollema was daarna de afmaker bij Oranje aan het net, zij nam vanaf linksvoor de Nederlandse scores van 19-13 tot en met 22-15 voor haar rekening. Vier op rij. Dus. Celeste Plak, via de dubbele wissel in he veld gekomen scoorde setpoint (24-17) en de foutserve van Mexico besliste de set (25-18).

Ook in de tweede set kwam Oranje snel op een ruime voorsprong (6-2), maar na de Mexicaanse time out op die stand was het bij 9-9 weer gelijk. In twee servebeurten maakte Oranje vervolgens het verschil. Nova Marring serveerde Oranje naar 15-10 en met Jolien Knollema aan de opslag en sterk verdedigende acties van Kirsten Knip nam Oranje afstand tot 20-11. Elles Dambrink, Eline Timmerman en Indy Baijens namen in die series punten voor hun rekening.

Na de 24-15 kon Mexico nog terugkomen naar 24-18 voordat Nova Marring blokkerend de set in het slot gooide. Ook in deze set was er de dubbele wissel, waarmee Laura Dijkema en Celeste Plak in het veld kwamen. Juliët Lohuis had net als in de eerste set een servebeurt in de big points.

In de derde set begon Juliët Lohuis voor Indy Baijens in de basis. Mexico kon in deze set wat langer blijven aanklampen ((7-5, 9-7). Maar toen Jolien Knollema met een driemeter aanval de stand op 11-7 bracht was het verschil weer ruim. En dat bleef zo. Bij 15-11 kwamen Dijkema en Plak weer in het veld voor Dambrink en Bongaerts en ook in deze samenstelling kon Oranje dominant blijven.

Via de tussenstanden 16-12 en 19-16 bleef de marge bij begin van de big points geruststellend in Nederlands voordeel. Eline Timmerman serveerde Oranje vervolgens naar 24-16, met een omloopbal zette Juliët Lohuis de 25-17 op het scorebord voor de 3-0 eindstand.

Oranje had met 61 om 43 punten de veel betere eigen score. Nova Marring werd met 15 scores topscorer, Jolien Knollema scoorde er eentje minder.