OKT: Nederland vs. Duitsland en Polen vs. Turkije

VoV, 11-01-2020. 5:00 uur. Op de laatste dag van de poulewedstrijden bij het OKT in Apeldoorn moest de beslissing in poule B nog vallen over de eerste en tweede plaats. Drie team waren daarvoor nog in de race, te weten Duitsland, Turkije en België. En alle drie kwamen ze gisteren in actie. In poule A sloot Polen af met de wedstrijd tegen Azerbeidzjan.

Vraagje vooraf? Zou er ook overwogen zijn om tactisch te verliezen om een bepaalde tegenstander in de halve finale te ontlopen! Tactisch winnen, kan dat? Als de tegenstander tactisch verliest, win je dan tactisch?

Poule B: Duitsland vs. Kroatië. Uitslag via de setstanden 25-15, 25-17 en 25-23. De eigen score bedroeg 57/39. Aanval 43/33, blok 6/2 en aces 8/4. Foutenlast 16/18.

Set 1: Duitsland had in de eerste set geen kind aan Kroatië, dat omdat het reeds uitgeschakeld was, om des keizers baard speelde en waarvan verwacht werd dat ze hun sportieve licht deden. Via de tussenstanden 8-4, 16-8 en 22-11 werd de set met 25-15 gewonnen. Hanna Orthmann schoot met scherp, zes keer!
Set 2: Duitsland deed het in het begin van de tweede set te rustig aan, kwam met 1-5 en 8-12 achter, maar ging toen driftig aan het inhalen. Dat resulteerde in een 16-13 voorsprong en 25-17 setwinst.
—————————–
Duitsland had twee sets en dus één puntje binnen, kwam op 7 punten totaal en was onbereikbaar geworden voor of Turkije of België. Zij spelen morgen om 17:15 uur de halve finale tegen Nederland.
——————————
Set 3: Niet meer zo belangrijk, Duitsland begon met vijf nieuwe speelsters in de basis, alleen Camilla Weitzel bleef staan. Tussenstanden 9-6, 13-12, 18-14 en 23-21 voordat met 25-23 werd gewonnen.

Topscorers bij Duitsland met ieder 10 punten waren Drewniok, Orthmann en Weitzel.
Topscorer bij Kroatië werd Sanja Gamma met ook 10 punten.

Poule B: Turkije vs. België. Uitslag 3-2 via de setstanden 25-20, 25-15, 20-25, 22-25 en 15-10. De eigen score van de teams bedroeg 90/64 via aanval 72/46, blok 13/8 en aces 5/10. De foutenlast was 31/13.

Set 1: Turkije had een geweldig onstuimig begin en vervolg. Het werd heel vlot 9-4, 12-7 en 18-12. Met Britt Herbots als aanjager kwam België terug naar 22-19 en 23-20. Een punt via de video challenge en een netfout maakten 25-20 en 1-0.
Set 2: Turkije ging met dezelfde passie door, zowel binnen als buiten de lijnen. Liep uit naar 8-3 en 14-8. Moeders zwaaide nog maar eens met de Turkse vlag, haar landgenoten denderden aan een stuk door en gaven België heel weinig kans, 21-12 door de Boz, 24-14 door de Boz en 25-15 ook door de Boz. Mereyem Boz was de Boss in de finale.

Set 3: De halve finale was ver weg voor onze Zuiderburen. Heel ver weg. Er moest wezenlijk iets veranderen bij henzelf of bij Turkije! België ging met veel meer energie de strijd aan, knokte zich drie slagen in de rondte en had succes. Het verschil werd gemaakt na 11-12. Er werd afstand genomen naar 14-19, en ondanks heftig aandringen van Turkije (16-19, 19-21) lukte het onze Zuiderburen de voorsprong naar een 20-25 zege te brengen.
Set 4: België sleepte er bij 1-2 in sets en 22-20 achter nog een tiebreak uit en behield de kans op de halve finale door ook de vierde set alsnog te winnen. Via 8-7, 15-16 en 22-20 werd het 22-25.

Set 5: Turkije ging er toch nog met de buit vandoor. De 10-8 werd 12-8 en 15-10 in de tiebreak.

—————-
Turkije speelt tegen Polen in de halve finale
—————–

Topscorer bij Turkije werd Meryem Boz met 26 punten.
Topscorer bij België werd Britt Herbots met 22 punten.

De eindstand in poule B is Duitsland 3-9, Turkije 2-5, België 2-4 en Kroatië 3-0.

Poule A: Polen vs. Azerbeidzjan. Uitslag 3-0 via de setstanden 25-19, 25-19 en 25-23. Polen liet op één na alle speelsters uit de selectie wedstrijdminuten maken en begon alle sets met een andere basis. Ondanks de foutenlast van 21/10 en dankzij de eigen score van 65/40 was er genoeg verschil voor de derde zege op rij.

Voor Marlena Kowalewska, de 2de spelverdeelster van Polen, was de overwinning op Oranje een heel mooi verjaardagscadeautje. Ze werd 28 en er zal nog best een glaasje prik of iets sterkers op gedronken zijn na afloop.

Het was het laatste optreden van Polina Rahimova voor Azerbeidzjan. Zij stopt als international.

De stand in poule A is nu Polen 3-9, Nederland 2-6, Bulgarije 1-3 en Azerbeidzjan 0-0.