Vizier op volleybal

 

OKT: Oranje laat Kenya kansloos

VoV 03-08-2019. 19:25 uur. Na de gisteren met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen België speelde Oranje vandaag in Catania tegen Kenia, dat eigenlijk best tevreden was met de geleverde prestatie in de eerste sets tegen Italië (3-0 verlies), maar daarna de foutenlast zag toenemen en de concentratie zag afnemen.

De Keniaanse speelsters komen in eigen land onder andere uit voor Kenya Prisons Services en Kenya Pipeline Compagny, waaruit niet de voorbarige conclusie moet worden getrokken dat de dames de pipe vanaf de line perfect kunnen spelen of een prisonteam zijn. Dat zou een foutieve conclusie zijn.

Oranje is gewoon aan de stand en status verplicht om de winst tegen Kenia in drie sets binnen te halen en zo een beetje de ‘must win’ druk bij Italië (later op de avond tegen België) te verhogen. Oranje kan dan op hun gemakkie achterover leunen om als supporter van België Italië tegen onze Zuiderburen aan het werk zien.

Bondscoach Morrison gaf bij het begin geen enkele speelster, die gisteren gespeeld had,  rust. Oranje begon met dezelfde basis als gisteren. Laura Dijkema, Myrthe Schoot, Lonneke Sloetjes, Robin de Kruijf, Yvon  Beliën, Anne Buijs  en Maret Balkestein – Grothues.  Celeste Plak en Britt Bongaerts kwamen erin voor de dubbele wissel, Nika Daalderop nam de aanvallende taken van Maret Balkenstein – Grothues over.

De eerste set pakte Oranje met 25-17, het was allemaal niet flitsend en super, maar gewoon voldoende om de winst binnen te halen. Bij 11-4 lag Oranje al heel ver voor, Slöetjes, Buijs en Beliën lieten punten noteren, waardoor Morrison in de time out bij die stand kon zeggen “I like what we are doing”.  Bij 12-8 zal hij tussen I en like don’t gedacht hebben. Het liep even niet zo super.

Richting de tweede technische time out pakte Oranje de draad weer op, de ingevallen Celeste Plak wilde deuken in de vloer slaan en kreeg dat ook een paar keer bijna voor elkaar. Met 16-9 werd er weer gerust. Bij 20-13 ging Kenia weer de time out in, en met een blokpunt op Nika Daalderop pakten ze het eerste punt erna. Daalderop revancheerde zich meteen met de score voor 21-14. Na de 22-14 scoorde Oranje nog drie keer voor zichzelf en drie keer voor Kenia waarmee de eindstand op 25-17 kwam.

Oranje nam in de tweede set snel afstand, naar 7-2 en 12-4. Het vijfde punt voor Kenia was dik maar dan ook dik verdiend na een aantal fabuleuze reddingen en flitsreacties.  Celeste Plak kwam erin, de Kruijf scoorde een aantal keren op de achterover van Laura Dijkema en Oranje liep makkelijk en vlot naar een 19-8 voorsprong. Bij 21-8 probeerde de coach van Kenya middels een time out de serveserie van Maret Balkestein – Grothues te breken.  Helaas voor hem, een blokpunt maakte 22-8. Bij 24-9 kwam Juliët Lohuis er voor de serve in, zij maakte met een foutserve het tiende punt voor Kenia, Lonneke Slöetjes besliste de set met een harde klap langs de lijn. Dus 25-10 en 2-0.

In de derde set begonnen Britt Bongaerts, Juliët Lohuis, Nicole Koolhaas, Kirsten Knip, Marrit Jasper, Celeste Plak en Nika Daalderop in de basis. Zeg maar de wissels. Na het kill – block van Nicole Koolhaas voor de 4-0 tussenstand ging Kenia de time out in, gevolgd door een foutserve van Juliët Lohuis.  Met 8-4 ging de technische time out in. Kenia kwam terug van 13-5 naar 13-8, Marrit Jasper bracht zich zelf aan serve en serveerde meteen een ace en bij 16-9 ging de tweede verplichte rust in.

Het ace van Juliët Lohuis maakte 18-9. Haar volgende serve was ook te moeilijk voor de passlijn van Kenia, er volgde een overpass die door Oranje in een punt werd veranderd. Bij 20-10 was Kenia in de dubbele cijfers. Ook Britt Bongaerts serveerde een ace (22-10), Plak scoorde twee keer (24-10) en met een ace van Bongaerts sloot de set af.

Opdracht volbracht.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.