Vizier op volleybal

 

Dag 2 van het OKT in de zes poules

VoV, 04-08-2019. 6:18 uur. Voor de kanshebbers in de zes poules kwam het erop aan om in de tweede wedstrijd geen misstap te maken en zo de spanning tot het laatste duel vast te houden. In elke poule zijn wel twee teams met een favorietenrol, waarvan één een favorietenrol met stip heeft zoals in:

  • Uberlandia: Brazilië*, Dominicaanse Republiek.
  • Ningbo: China*, Turkije
  • Kaliningrad: Rusland*, Zuid – Korea
  • Wroclaw: Servië*, Polen
  • Sheveport-Bossier City: USA*, Bulgarije
  • Catania: Italië*, Nederland

Alle favorieten liggen op koers voor een ticket en niet toevallig (?) staan de wedstrijden tussen die landen als laatste in het wedstrijdschema. Dus tot  vandaag moet de spanning erin blijven zitten, dan volgt er een Olympische vijfklapper,  want als uitzondering op de regel is in de poule van Brazilië het ticket gisteren al vergeven.

Uberlandia, Brazilië:  Koploper voor begin van de alles of niets strijd tussen de Dominicaanse Republiek en Brazilië was met één punt meer verrassend de Dominicaanse Republiek, maar gezien de gehanteerde wijze van samenstelling van de ranglijst (eerst gewonnen wedstrijden, dan pas punten) had dit geen waarde. Beide teams wonnen twee keer, de winnaar van gistermiddag kon zijn stempel op het OS ticket zetten. Dat was dus Brazilië, zie hiervoor ons verslag van gisteren.  Het andere duel in deze poule tussen Azerbeidzjan en Kameroen had alleen statische waarde. Het werd 3-0 voor Azerbeidzjan. Setstanden 25-17, 25-14 en 25-20.

Ningbo, China: China en Turkije dienden ongeacht met welke score te winnen om de goede uitgangspositie voor de poulefinale te behouden. Turkije wees Tsjechië met 3-1 terug, waardoor de ploeg dus aan hun opdracht om ongeslagen aan de finale te beginnen voldeed. Turkije kwam op 2-0 via 25-15 en 25-22, waarna Tsjechië met 21-25 de spanning erin kon houden. De ploeg van Guidetti maakte met 25-16 alles duidelijk in de vierde set. Mid Gunes scoorde 22 keer, Karakurt speelde niet, Baladin en Boz wel.

China speelde tegen Duitsland en won ook met 3-1. Na twee setzeges met 25-22 kon onze Oosterburen met 21-25 hun verlies nog uitstellen, vervolgens pakte China de vierde set met een hele ruime 25-15, waarmee zij dus ook de vereiste uitgangspositie voor vandaag in de poulefinale tegen Turkije kregen. In de eigen score waren de teams met 72 om 72 punten elkaars gelijke, de foutenlast van 12 om 24 besliste de wedstrijd. Zhu en Lippmann werden met 21 punten de topscorers.

Kaliningrad, Rusland.  Koploper Rusland nam het op tegen Canada, Zuid – Korea moest tegen Mexico winnend afsluiten. Beide teams voldeden aan die opdracht. Rusland won met 3-0 (13, 21, 22) en Korea won ook met 3-0 (21, 15, 24) . Zij gaan zich nu voorbereiden op hun onderlinge clash met zeer waarschijnlijk hoofdrollen voor Goncharova (21 punten gisteren, foto boven) en Yeon Koung Kim (15 punten gisteren) .

Wroclaw, Polen: Van koploper en wereldkampioen Servië werd een duidelijke zege op Puerto Rico verwacht. Die kwam er ook met een 3-0 uitslag via de setstanden 25-14, 25-20 en 25-16.

De verwachtingen voor Polen waren niet anders. Thailand aan de zegekar binden om zo vandaag met thuisvoordeel en een gelijke stand in gewonnen wedstrijden aan de alles beslissende strijd tegen Servië te kunnen beginnen. Dit lukte op het nippertje met 3-2, na een 2-1 achterstand haalde Polen de winst met 23-25 en 11-15 binnen. Sittirak van Thailand (31 punten) en Smarzek van Polen (30 punten) werden de topscorers van hun ploeg.

Sheveport-Bossier City, USA:  Door de winst van Bulgarije op Argentinië is er in deze poule even een andere situatie ontstaan. Daar was wellicht geen rekening mee gehouden met de programmering van het wedstrijdschema, want USA speelde de tweede wedstrijd al tegen Bulgarije en won maar nipt met 3-2.  Vasileva (24 punten) en Larson (23 punten) werden de topscorers. Kazakstan en Argentinië sloten met een 1-3 voor Argentinië af.

De stand in deze poule is USA 2-5, Bulgarije 1-4, Argentinië 1-3 en Kazakstan 0-0. Met USA vs Argentinië en Bulgarije vs Kazakstan nog te gaan zijn er dus nog drie kanshebbers op het  ticket. Nou ja, rekenkundig dan!

Catania, Italië:  Italië en Nederland treffen elkaar vanavond om 21:15 uur, in de aanloop naar deze cruciale clash wonnen beide ploegen hun duel van gisteren . Nederland was met 3-0 veel te sterk voor Kenia, Italië kende geen pardon met België. Daar werd het ook 3-0 via een 30 om 63 eigen score. Egonu nam 18 Italiaanse punten voor haar rekening. “Konden we maar meteen na dit duel tegen Nederland spelen” zuchtte de bondscoach van Italië na afloop tevreden.

Morgenvroeg is er de update met de winnaars van de OS tickets. Mis het niet.

gh @ Vizier op Volleybal. foto’s FIVB.