OKT: Oranje neemt eerste Olympische horde

VoV, 08-01-2020. 4:20 uur. Eindelijk het was zover, eindelijk kon de olympische missie voor de Oranje dames van start gaan. Het wachten, het vooruitblikken, de verwachtingen, aan dat alles kwam een einde toen er om 19:30 uur door Zsolt Mezöffy voor de eerste opslag werd gefloten.

Nu ging het erom de dromen waar te maken, de eerste stap te zetten en vooral te zorgen geen averij op te lopen. Dat alles ondanks de geweldige druk die er van de buitenwereld op de prestatie werd gelegd en wellicht ook wel door de eigen instelling en het meerdere keren door verschillende dames uitgesproken “We willen naar de Spelen in Tokyo”

Polen had in het duel voorafgaand aan de wedstrijd van Oranje met 3-1 van Bulgarije gewonnen, Oranje wist dus wat het doen moest. Al wisten ze dat natuurlijk al veel langer, eigenlijk al na de verloren finale van het eerste OKT in Italië.

Bondscoach Caprara begon met Laura Dijkema op spelverdeling, Myrthe Schoot was de dame met het andere shirt aan en Lonneke Slöetjes stond diagonaal. Op mid het vertrouwde duo Robin de Kruijf en Yvon Beliën en als passer lopers Anne Buijs en Floortje Meijners. Oranje had met deze bezetting de nodige lengte aan het net om tegenover Polina Rahimova (1.98 meter), de Azerbeidzjaanse sterspeelster, een goed blok neer te kunnen zetten.

Nederland had het in de eerste set gelijk opgaande set lastig met de gasten, maar behaalde met een 3-0 (23, 18, 22) zege een uitstekend resultaat in de eerste wedstrijd. Daarna was Oranje in set twee en drie sterker, al kwam Azerbeidzjan enkele keren nog dicht in de buurt,

De lengte van de ploeg zette geen zoden aan de dijk toen Samadova na een 0-3 achterstand haar ploeg met onder andere vier aces in een ruk naar een 7-3 voorsprong serveerde. In die periode zag de Oranje passlijn er niet goed uit. Azerbeidzjan ging met 7-8 de time out in, moest dit ook weer bij 9-13 en haalde daarna in (15-15),

Met de veel scorende Floortje Meijners (7 punten in deze set) en Robin de Kruijf (6 punten in deze set) en Samadova (9 punten in deze set) hielden de ploegen elkaar in evenwicht bij 18-18, 21-21 en 22-22. Azerbeidzjan kwam op 22-23 via een Nederlandse netfout, Oranje ging de time out in, waarna de Kruijf, Meijners en weer de Kruif de beslissende laatste drie punten voor de 23-25 setzege maakten.

Azerbeidzjan ging met 5-4 aan de leiding in de tweede set, toen scores van de Kruijf en fouten de stand naar 5-8 ombogen. Wat later in de set, toen heel Azerbeidzjan elkaar aankeek en zich afvroeg ‘pak jij ‘m of moet ik dat doen’ was het te laat en stuiterde de Mikasa voor 7-12 op de grond. Oranje had een mooi gaatje geslagen, kreeg echter een serie tegen (10-13) en zag de gasten daarna op 12-13 komen.

Een vierpunter naar 12-17 herstelde het verschil en in het resterende deel van de set kwam Oranje niet meer in de problemen. Laura Dijkema had twee keer succes met een tweede bal, bij Azerbeidzjan mislukte een combinatie aan het net en met een loeiharde score van Anne Buijs en een snelle midaanval van Yvon Beliën werd het 17-24. Twee foutserves bepaalden de eindstand op 18-25.

In set drie begon Nika Daalderop voor Floortje Meijners, 4 punten in de vorige set, in de basis. Tot aan 8-6 bleef Azerbeidzjan bij, vervolgens maakten ze een 8-9 achterstand weer ongedaan met een driepunter (11-9) en bouwden dit verschil in het middendeel van de set uit naar 16-12 en 18-14.

Richting de big points herpakte Oranje zich, op weg geholpen door een paar fouten van Azerbeidzjan (18-16), een daverende driemeter score van Anne Buijs en een ‘dank je wel’ bal van Yvon Beliën (18-18) dwongen ze de gasten de time out in. Zonder succes (18-20), Samadova draaide de score daarna bij naar 21-20 in het voordeel van haar ploeg, maar opnieuw had Oranje, net als in de vorige sets, een ijzersterke finish. Slöetjes maakte gelijk, Anne Buijs scoorde de 21-23 en Beliën even later de 22-24, waarna Slöetjes met haar negende punt in dit duel de set en de wedstrijd besliste.

Met 42 om 58 eigen punten was Oranje scorend duidelijk sterker, vooral aanval (34/42) en blok (2/13, 6 blokpunten van Robin de Kruijf) maakten het verschil en maakten de hogere foutenlast (17 om 21) ongedaan. Robin de Kruijf werd met 14 punten topscorer bij Nederland. Floortje Meijners en Yvon Beliën kwamen tot 11 punten. Daaruit blikt wel dat de mids het prima deden. Met 18 punten werd Samadova topscorer van de wedstrijd. Hun ‘sterspeelster’ Rahimova kwam niet verder dan 4 punten.

Vandaag staat de tweede poulewedstrijd tegen Bulgarije op het programma.