OKT: Stunt van Duitsland. Zege Polen

VoV, 08-01-2020. 4:34 uur.  Het OKT in Apeldoorn ging van start met de wedstrijd uit poule B tussen Duitsland en Turkije. Geen onbekenden van elkaar, zeker de trainingsstaf niet. Guidetti (nu Turkije) was namelijk in het verleden de bondscoach bij onze Oosterburen en Koslowski (bondscoach bij Duitsland) zijn assistent. Daarna volgde Polen vs. Bulgarije uit de Oranje poule en Oranje zelf sloot de dag af tegen Azerbeidzjan.

Poule B: Duitsland vs. Turkije. Uitslag 3-1 via de setstanden 25-15, 21-25, 25-21 en 25-21. Duitsland gaat vol voor de halve finale en heeft het volste vertrouwen dat zij dit ook zullen gaan halen. Tegen Turkije kon de eerste stap daarvoor via een stuntzege tegen een van de favorieten gezet worden. De eigen score bedroeg 71/62. Aanval (55/51) en aces (9/2) maakten het verschil. Ook de Duitse foutenlast was lager.

Set verloop:

Set 1: Na 8-7 nam Duitsland afstand naar 16-9 en 21-12. De beide ‘mannen’ in de Duitse ploeg (Orthmann en Lippmann) namen menig puntje voor hun rekening.
Set 2: Time-outs Duitsland bij 0-4 en 2-8 achter. Turkije bleef domineren, had op 11-15 wel een time out nodig, maar sloot via 11-16 en 15-21, na de time out op 20-22 winnend af.
Set 3: 8-6, 16-13 en 21-18. Duitsland houdt het heft in handen.
Set 4: 8-4, 15-15 en 21-19. Duitsland laat zich de winst niet afnemen.

Topscorer bij Duitsland werd Hanna Orthmann met 23 punten.
Topscorer bij Turkije werd Zehra Günes met 17 punten.

Poule A: Polen vs. Bulgarije. Uitslag 3-1 via de setstanden23-25, 25-20, 25-19 en 25-22. Volgens informatie uit betrouwbare bron had Bulgarije de thuisreis al voor vrijdag geboekt. Ze spelen donderdagmiddag hun laatste duel tegen Azerbeidzjan en hebben blijkbaar weinig vertrouwen in een goede afloop van het toernooi. De eigen score van de teams bedroeg 75/62 via aanval 57/46, blok 11/14 en aces 7/2. De foutenlast was 24/23.

Set 1: De Bulgaarse ploeg begon goed en kwam op een 4-8 tussenstand. Na 16-16 en 21-21 sloeg Vasileva ze naar de winst
Set 2: Polen nam al vlot afstand met een punt of drie, vier en hield dat lang vast. Na de 18-16 maakten onder andere Smarcek en Stysiak (ace) de punten voor de 25-20 winst.
Set 3: Polen boog een 5-8 achterstand om naar een 16-12 voorsprong en bouwde het verschil uit naar 21-14 en dikke setwinst.
Set 4: Bij 14-8 leek Polen rechtsreeks op winst af te stevenen, maar bij 18-18 en 22-20 was het toch nog weer spannend. Smarcek scoorde het laatste punt.

Topscorer bij Polen werd Malwina Smarcek met 24 punten
Topscorer bij Bulgarije werd Elitsa Vasileva met 15 punten.

Poule A: Nederland vs. Azerbeidzjan. Uitslag 3-0 via de setstanden 23-25, 18-25 en 22-25. In het separaat gepubliceerde verslag staan alle kenmerkende gegevens van dit duel.