Vizier op volleybal

 

OKT: Weekend van de waarheid voor Oranje

VoV, 09-08-2019, 6:00 uur. En niet alleen voor Oranje. Misschien zit de druk er nog wel méér op bij de torenhoge  favoriet USA, de nummer 2 van de FIVB World ranking. Dat USA het toernooi uiterst serieus neemt blijkt wel uit hun voorbereiding in Anaheim, Californie en hun verblijf van 29 juli tot 5 augustus jongstleden bij de Franse nationale ploeg in Parijs, waarvan ze overigens de laatste twee oefenduels verloren.

Matt Anderson, die zich voor de derde keer wil plaatsen voor de Spelen: “Ik denk dat het team een solide basis heeft om op te bouwen. We gaan alles net een beetje beter doen dan in de VNL finale tegen Rusland , het zal als team wat vaster moeten worden in alle onderdelen van het spel om ons die goede uitgangspositie voor kwalificatie te geven.

De Amerikanen komen met negen spelers uit het OS 2016 en WK 2018 team naar Nederland. Diagonaal Matt Anderson, passer lopers Aaron Russell, Taylor Sander en Thomas Jaeschke, spelverdelers  Micah Christenson en Kawika Shoji, midspelers Max Holt en David Smith en libero Erik Shoji waren toen ook al van de partij. De selectie nu wordt compleet gemaakt met passer loper Garrett Muagututia, diagonaal Ben Patch, spelverdeler Micah Ma’a en de middenmannen  Jeff Jendryk en Mitch Stahl.

De Belgische Red Dragons zijn de tweede tegenstander van Oranje in Rotterdam. Voor de Belgen geldt hetzelfde als voor Oranje: “Het wordt een helse opdracht om zich rechtstreeks voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo te plaatsen” zegt de Belgische bondscoach Brecht van Kerckhove op Topvolley Belgium.  En hij vervolgt er met:

“Alleen wanneer wij met het de Belgische selectie ons allerbeste niveau halen,  maar dan ook met iedereen, hebben we een kans in deze vierkamp.  We starten met de rotsvaste overtuiging dat het mogelijk is. We moeten er vooral in geloven. Tijdens de voorbereiding hebben we geen enkele keer het niveau gehaald, dat nodig zal zijn om ons te plaatsen.  We speelden nooit op onze volle sterkte, want we werden geconfronteerd met te veel blessures. Dit is geen excuus. Het heeft ons vooral mogelijkheden geboden om de zaken op te lossen. Dat willen we tijdens dit toernooi tonen. De ploeg gaat heel professioneel om met de reeks van tegenslagen.”

Van Kerckhove weet dat het Oranjegevoel nergens groter is dan in de knotsgekke Ahoy – Arena. “De Hollanders kunnen als geen ander voor een apart thuisvoordeel zorgen. Nederland is geen onbekende voor ons. De nieuwe spelverdeler is volop bestudeerd door het  scoutingteam. Ook is er een grondige analyse van hun sterke en zwakke punten gemaakt.”

De Belgische selectie voor Rotterdam bestaat uit de spelverdelers Stijn D’Hulst en Matthias Valkiers, de diagonalen Hendrik Tuerlinckx en Bram van den Dries, op mid is plaats voor Arno van de Velde, Simon Van de Voorde en Pieter Verhees. De passer lopers zijn  Seppe Baetens, Sam Deroo, Igor Grobelny, Tomas Rousseaux en Matthijs Verhanneman. En als laatste de libero’s Lowie Stuer en Tim Verstraete

Zuid-Korea is een apart verhaal. Hun informatie is moeilijk te achterhalen. Nederland heeft ‘pech’ dat ze als eerste tegen de Aziatische ploeg spelen, maar geluk dat ze in de persoon van Thijs ter Horst een Zuid – Korea kenner in het team hebben.

“Het is een team dat heel veel technische vaardigheden heeft. Ze werken hard en maken altijd heel veel uren, waardoor ik denk dat zij een goed op elkaar ingespeelde ploeg zullen zijn.” zegt ter Horst. En over het strijdplan is hij ook duidelijk: “Het begint bij goed en tactisch serveren, zodat zij hoge ballen moeten aanvallen. Met ons blokkeer- en verdedigingssysteem,  waarna we onze eigen aanval kunnen opbouwen, kunnen we het ze heel moeilijk gaan maken.”

Zuid – Korea traint bijvoorbeeld met nummers in plaats van namen op hun shirts. En tijdens een wedstrijd spelen ze dan met andere nummers op hun tricot. Geduld is belangrijk om tegen hen te kunnen scoren vanwege hun uitstekende verdedigende kwaliteiten. Onderschatting van deze ploeg zou, zoals onderschatting altijd funest kan zijn, een ernstige misrekening zijn.

Voor de Oranje mannen is dit OKT een grote kans om aan de OS 2020 te kunnen deelnemen, al moet  ‘grote’ niet uitgelegd worden dat Oranje favoriet is. Maar meer als in slechts drie wedstrijden kan het doel bereikt worden.

Teamcaptain Nimir Abdel-Aziz noemt plaatsing zeker geen vanzelfsprekendheid op de Nevobo site. “België is minimaal een gelijkwaardige ploeg, zij staan drie plaatsen hoger op de wereldranglijst. Ook van Zuid-Korea win je niet zomaar. Dat is ook een ploeg die kan volleyballen. Die twee wedstrijden moeten we eerst zien te winnen, voordat we kunnen denken aan de beslissende wedstrijd tegen de USA.

Dat team heeft op elke positie een wereldster die, als we eerlijk zijn, stuk voor stuk beter zijn dan wij. Wij zullen een superdag moeten hebben om ze te verslaan.”  En volgens ons zal de ploeg van Piazza niet alleen één superdag moeten hebben maar een super weekend, in dit weekend van de waarheid.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.