OKT: Zwaar bevochten zege Oranje vs Korea

VoV, 09-08-2019. 19:30 uur.  Winnen, dat alleen kon de doelstelling van Oranje zijn bij de openingswedstrijd van het OKT in Ahoy Rotterdam tegen Zuid – Korea. Alleen winnen telde, daarna kon de tweede stap gezet worden (vs België) in dit weekend van de waarheid, waarin de Oranje ploeg ‘eeuwige roem’ kan verwerven. Want dit is wel het toernooi waarvoor de ploeg van Piazza de hele zomer alles voor aan de kant had gezet.

De bondscoach begon met Wessel Keemink op spelverdeling. Just Dronkers was de libero en Nimir Abdel-Aziz de diagonaal. Op mid stonden Fabian Plak en Luuc van der Ent en de passer loper posities waren voor Thijs ter Horst en Gijs Jorna. Luuc van der Ent (2.08 meter) is overigens door Modena uitgeleend aan Bundesligaclub HEITEC VOLLEYS om meer speeltijd te krijgen.

Oranje had het niet makkelijk met Zuid- Korea, kwam met 0-2 achter (23-25, 25-27), kon de derde set met twee punten verschil pakken (26-24) en met 25-20 in de vierde set dwong Oranje de tiebreak af. Die werd met 15-12 gewonnen. Knap een 0-2 achterstand ombuigen naar 3-2 winst, maar de totale indruk was dat er over hele perioden nog best wel een tandje qua niveau bij mocht. Op bijna alle onderdelen van het spel.

In de eerste set werd er met de technische time out in zicht, na een aantal lekkere midscores van Fabian Plak,  even stevig fout geserveerd in een poging maximale druk uit te oefenen. Met 8-7 ging de pauze in. Ook in het middendeel was de foutenlast hoog, Oranje stond met 11-9  voor en kwam met 11-12 achter. Korea bouwde uit naar 13-16, na de pauze kwam Oranje terug, eerst naar 16-16 en na de 17-19 achterstand naar 19-19.  Gijs Jorna maakte de aansluitende treffer en de gelijkmaker. Vervolgens werd er lang gewacht op een scheidsrechterlijke beslissing na een video challenge. In de finale werd het 21-22 en 22-24 na opnieuw de nodige video challenge verzoeken. Twee foutserves beslisten de set met 23-25 voor Korea.

Oranje nam een 3-0 voorsprong in de tweede set, kreeg vervolgens een aantal makkelijke punten middels Koreaanse fouten bijgeschreven, had er bij 9-8 nog één puntje voor van over waarop een minder goede periode van  Oranje volgde. Een periode met misverstanden en fouten, die voor een 9-12 en 10-14 tussenstand zorgde. Maar bij 15-15 was Nederland weer bij, daar zorgden Abdel-Aziz, van der Ent en Plak voor. Opnieuw was het in de finale razend spannend, waarbij ook weer de video challenge een belangrijke rol speelde. Oranje kwam op setpoint bij 24-22 na een blokpunt van Luuc van der Ent. Bij 24-24 ging Nederland de time out in. Bij 25-24 setpoint, een foutserve maakte het ongedaan. De netfout maakte 25-26, waarop Korea de set voor zich besliste.

Maarten van Garderen kwam er in de derde set in voor Gijs Jorna, waarmee Piazza de aanvallende kracht van Oranje een stevige impuls gaf. En dat werkte, Abdel-Aziz, van Garderen en ter Horst werden belangrijke aanspeelpunten voor Gijs van Solkema, die de spelverdeling in het midden van de tweede set van Wessel Keemink had overgenomen. Via de tussenstanden 10-7 en 16-14 werd het toch nog 19-19.  Het verschil maakte Oranje via een snelle midaanval van Fabian Plak en een blokpunt van Abdel-Aziz, waarmee de 23-21 op het scorebord kwam. Bij 24-24 was Korea weer naast Oranje, met een foutserve en een uitgeslagen aanval velde Korea het lot over zichzelf. 26-24 en 1-2 in sets.

Met Wouter ter Maat voor Nimir Abdel-Aziz in de ploeg en Robbert Andringa op de libero positie was Oranje in de vierde set de dominante ploeg. Na 15-15 trok Nederland de set naar zich toe. Ter Maat was scorend belangrijk, van Garderen idem. Oranje liep uit naar 21-16. Van Garderen scoorde de 23-18 daarna scoorden de teams de punten voor elkaar tot aan 25-20. Dus tiebreak.

Nederland ging in de tiebreak steeds aan de leiding en na de tussenstanden 10-6 (door van Garderen), 11-8 (door ter Horst) en 14-10 (door ter Maat) kon Thijs ter Horst na het matchpoint op de 14-12 stand het laatste punt voor de 15-12 en 3-2 winst binnenslaan.

Oranje had blokkerend en serverend veel voordeel met 24 om 10 punten. Aanvallend scoorde Korea met 52 om 63 punten beter. En de foutenlast bedroeg 35 om 38 punten. En dat is veel.