Vizier op volleybal

 

EK Beach: Nog één duo in het toernooi

VoV, 09-08-2019. 20:30 uur. De drie Nederlandse duo’s hadden de poulefase overleefd en begonnen vandaag aan de eliminatie ronden. Voor Varenhorst / van de Velde betekende dat eerst de tussenronde van de achtste finale spelen, Brouwer / Meeuwsen en Stubbe / van Iersel begonnen meteen in de achtste finale vanwege de poulewinst gisteren.

Varenhorst / van de Velde speelden tegen het Zwitserse duo Beeler / Krattinger voor een plaats bij de laatste zestien. Een voorsprong van twee punten tot aan de 10-12 stand ging bij 12-12 voor de Nederlanders verloren. Vervolgens pakten ze het dubbele aantal bij 14-18 en sloten met heel ruim voordeel (15-21) af.  In de tweede set namen Varenhorst / van de Velde na 6-7 afstand en bouwden met sterk spel een mooie 8-13 tussenstand in hun voordeel op. Dat verschil bleef op het scorebord staan tot 12-17, daarna werd het nog een paar punten meer. Met 13-21 plaatsten Varenhorst / van de velde zich voor de achtste finale.

Daarin moesten ze het opnemen tegen  het Russische duo Semenov / Leshokov. Met een sterk blok van Varenhorst en veel power in de aanval werd het 21-14 in de eerste set. Maar in de tweede set ging het publiek massaal achter Semenov en Leshukov staan en die kregen daar hernieuwde energie van. De wedstrijd keerde om en nu waren het de Russen die het spel bepaalden. Met 13-21 dwongen ze een derde set af.  Die werd zenuwslopend spannend na de 11-11 tussenstand. Met een kill – block maakte Semenov het verschil en werd het 11-13. Na een topredding van Leshukov maakten de Russen het af: 12-15.

Dus een toch wel redelijk teleurstellende negende plek voor Varenhorst en Van de Velde,

Brouwer / Meeuwsen hadden in de achtste finale op het Poolse duo Fijalek / Bryl moeten treffen, maar dat duo trok zich in verband met een blessure terug, waardoor de Nederlanders zonder te spelen doorgingen naar de kwartfinale, waarin ze morgen uitkomen tegen een ander Pools duo te weten  Kantor/Losiak.

Stubbe / van Iersel  hadden mogelijk twee wedstrijden te gaan vandaag. Na de achtste finale was ook de kwart finale nog in het programma opgenomen, of dat ook opging voor Stubbe / van Iersel moesten ze tegen het Duitse duo Ludwig / Kozuch waarmaken.

In een artikel op de CEV side vertellen Stubbe / van Iersel dat het EK in Moskou hemelsbreed verschilt met dat in eigen land vorig jaar. “We hopen dat we nu een paar Russische fans hebben, terwijl er vorig jaar een hele tribune vol voor ons zat te juichen. Het NL – duo had echter ook wel wat Russische fans in hun laatste (gewonnen) poulewedstrijd. Rusland koos hen als hun favorieten, hetgeen misschien wel net dat extra duwtje voor de nipte winst was. Of ze ook prestatiedruk voelden nu Keizer / Meppelink er niet waren, en zij alleen Nederland vertegenwoordigen? Marleen van Iersel zei dat ze het een eer vonden Nederland te kunnen vertegenwoordigen en dat ze met z’n beiden hun uiterste best deden om zo goed mogelijk te presteren.

Nu naar de achtste finale tegen Ludwig / Kozuch, weer een Duitse tegenstander dus. In de eerste set lag het keerpunt en de ommekeer rond 9-9 en 10-10. Daarvoor waren Stubbe / van Iersel steeds in de achtervolging, daarna werden ze koploper, steeds met minimaal verschil, maar ze waren koploper. Tot aan 17-15, op die stand kon Ludwig / Kozuch de side out niet maken en scoorde het Nederlandse duo nogmaals op de eigen serve voor de 19-15 stand. Oranje won de set met 21-18.

In set twee waren er geen keerpunten, niet één zelfs. Stubbe / van Iersel namen bij 2-1 de leiding en stonden die niet meer af. Hun voorsprong bedroeg steeds twee tot drie punten en wat het Duitse duo ook probeerde, Stubbe  van Iersel hadden steeds het juiste antwoord in de vorm van een tegenscore paraat. Bijna ging het na 19-16 nog is, Duitsland kwam op 19-18 en 20-19, maar meer lukte niet. met 21-19 werd het 2-0 en was de kwartfinale bereikt.

In de kwartfinale waren de Poolse dames Wojtasik / Kociolek de volgende hindernis richting de halve finales. In een bijna leeg stadion, met 28 man die her en der verdeeld zitten een wave doen is gewoon geen gezicht, was het Nederlandse duo in de eerste set de bovenliggende partij. Toen ze eenmaal de 6-5 achterstand omgebogen hadden in een voorsprong behielden ze het initiatief, gingen met 9-12 verplicht rusten, pakten een time out toen de Poolse dames bij 15-17 te dichtbij kwamen en wonnen de set met 16-21.

Joy Stubbe joeg de bal voor de 3-4 stand in de tweede set tegen het zand, dat slim scoren ook een puntje oplevert bewees Marleen van Iersel met een bekeken zacht tikje voor de  5-6.  En dat blokkeren ook scoort op het scorebord liet Joy Stubbe bij 7-9 zien. Nederland was beter, Polen keek een beetje wanhopig na weer een mooie score van Marleen van Iersel, maar gaf het niet op. Technische time out bij 10-11. Met een harde klap kwamen ze met 14-12 voor, waarop de 15-12 voor lachende gezichten zorgde. Polen was terug in de wedstrijd bij 16-13. Het momentum lag bij Polen (19-16) en bleef bij Polen na een uitgeslagen Nederlandse aanval voor de 21-16 stand.

Gelijk, dus verlengen. Opladen en opnieuw beginnen voor een plek bij de laatste vier. Dat gold voor beide teams. Het ging gelijk op (5-5). Na een mislukte servepass ging het NL-duo de time out in bij 7-5 achter. Het eerste punt na de pauze was voor Polen (8-5). Polen koesterde het verschil van drie punten (10-7, 12-9), waarop bij 13-10 een time out volgde. Op 14-11 serveerde Marleen van Iersel uit. Verloren met 2-1 en dus vijfde in de eindstand.

gh @ Vizier op Volleybal, foto’s CEV