Olympische beachduo’s voor Nederland bekend

VoV, 05-06-2024. 10:31 uur. De beachteams die Nederland zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs zijn bekend. In totaal zullen drie Nederlandse teams aan de start verschijnen. Bij de dames gaan Katja Stam en Raïsa Schoon op voor hun tweede olympische deelname. Bij de heren maken Stefan Boermans & Yorick de Groot en Steven van de Velde & Matthew Immers hun olympisch debuut onder de iconische Eiffeltoren.

Spannende strijd: De strijd bij de heren was dit kwalificatietraject ongekend spannend. Drie teams zaten elkaar tot het laatste toernooi op de hielen. Tweevoudig olympiërs Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen vochten tijdens het Elite16-toernooi in Ostrava voor hun laatste kans. Het duo dat brons won tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) sneuvelde in de kwalificatie. Hierdoor zijn Stefan Boermans & Yorick de Groot en Steven van de Velde & Matthew Immers – al voordat zij in actie komen op het Elite16-toernooi in het Tsjechische Ostrava – zeker van hun eerste deelname aan de Olympische Spelen.

Boermans/De Groot: Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben hun kwalificatie te danken aan een knap staaltje doorzettingsvermogen. Vorig seizoen speelden zij wegens blessureleed amper samen. Om die reden duurde het tot afgelopen week – tijdens het Challenge-toernooi in Polen – voordat zij twaalf toernooien achter hun naam hadden. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deelname aan de Olympische Spelen. Op het WK in oktober 2023 eindigden Boermans en De Groot als vijfde.

Een maand later werd het Elite16-toernooi in João Pessoa, Brazilië afgesloten met een bronzen plak. Afgelopen maart deed het duo uitstekende zaken door op indrukwekkende wijze het Elite16-toernooi in Doha, Qatar op hun naam te schrijven. Op weg naar het goud werden topduo’s uit Noorwegen en Zweden verslagen. Afgelopen week werd het Challenge-toernooi, het op een na hoogste niveau van de Beach Pro Tour, in Stare Jablonki (Polen) afgesloten met een verdienstelijke derde plaats.

Van de Velde/Immers: Ook aan de kwalificatie van Steven van de Velde en Matthew Immers zit een verhaal. Pas in april 2023 – nadat het kwalificatietraject voor Parijs 2024 al was gestart – is het team ontstaan. Een halfjaar na hun ‘geboorte’ behaalden Van de Velde en Immers goud op het Challenge-toernooi in het Thaise Chiang Mai. Tijdens het WK in oktober 2023 versloegen ze onder meer het destijds hogergeplaatste duo Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en reikten ze tot de achtste finales.

Van de Velde en Immers schakelden Brouwer en Meeuwsen vorige maand eveneens uit in de kwartfinale van het Elite16-toernooi in Brasilia (Brazilië). Het duo drong dat toernooi door tot de finale en greep het zilver. Dat leverde een berg punten op voor de olympische ranglijst. Tijdens het laatste Elite16-toernooi in Espinho (Portugal) eindigden Van de Velde en Immers net buiten het podium (vierde plaats).

Stam/Schoon: Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich voor de tweede keer in hun leven geplaatst voor de Olympische Spelen. Kwalificatie kon het duo al lange tijd niet meer ontgaan. Met nog een Elite16-toernooi (Ostrava, Tsjechië) te gaan staan Stam en Schoon momenteel op een veilige vijfde plek op de olympische ranglijst. Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen hun kwalificatietraject richting Parijs 2024 ijzersterk.

In februari 2023 wonnen ze goud tijdens het Elite16-toernooi in Doha, Qatar. Zeven maanden later werd tijdens het Elite16-toernooi in Parijs beslag gelegd op het brons. Tijdens het WK Beachvolleybal 2023 in het Mexicaanse Tlaxcala eindigden Stam en Schoon op een verdienstelijke vijfde plaats. Dit kalenderjaar behaalde het duo zilver op het Elite16-toernooi in het Mexicaanse Tepic en brons op het Elite16-toernooi in Espinho (Portugal). Tijdens de Olympische Spelen in Tokio (2021) eindigde het destijds piepjonge duo op de zeventiende plaats.

Iconische locatie: In Parijs staat beachvolleybal voor de achtste keer op het programma. Sinds het debuut van beachvolleybal op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 is de sport niet meer weg te denken. De wedstrijden worden gespeeld op een iconische plek. Champs de Mars ligt recht onder de Eiffeltoren. Het pop-up stadion is in de volksmond al omgedoopt tot het Eiffeltorenstadion. Aan het olympisch beachvolleybaltoernooi doen per geslacht 24 teams mee. In totaal zullen dus 96 beachvolleybalatleten deelnemen aan de Olympische Spelen.

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo via Gerben Engelen, mediavoorlichter Nevobo. Foto’s FIVB.