Vizier op volleybal

 

Om het goud in Ankara en Rome

VoV, 08-09-2019. 5:20 uur. Vandaag wordt er bij het EK in Ankara en de World Tour Finals in Rome om goud gestreden. Om ons moverende redenen hebben we de vooruitblik in een artikel verpakt. In Ankara verdedigt Servië de Europese titel tegen gastland Turkije. Opnieuw zal de stoom uit de heksenketel komen middels striemende fluitconcerten, dat zijn we inmiddels van het Turkse publiek gewend.

Servië heeft historisch de beste papieren, met een zeges in de halve finale in 2011 (3-2) en 2017 (3-0) en de gewonnen strijd om het brons in 2015 (3-0). In de poule won Servië met 3-1. In de Volleybal Nations League van dit jaar won Turkije met 3-0 van een niet op oorlogssterkte aangetreden Servië.

Na de gewonnen halve finale tegen Italië vertelde Tijana Boskovic: “De wedstrijd tegen Italië was een finale voor de finale voor ons omdat we vorig jaar in de WK finale ook al tegenover hen stonden. Het was een lastig duel, maar we hebben ervan genoten. Ik ben heel erg trots op onze prestatie en op dit moment kennen we onze tegenstander van morgen nog niet, maar het maakt ook eigenlijk niet uit, het is de finale. Hopelijk kunnen we ons qua niveau nog verbeteren.”

Davide Mazzanti, de trainer coach van Italië vond dat zijn team niet haar beste volleybal had laten zien. “Aanvallend hadden we problemen, we maakten teveel aanvallende fouten. Vooral op de side out. Ik ben wel teleurgesteld, Servië heeft een prima ploeg, maar we hadden beter moeten presteren. Al met al ben ik toch wel tevreden met ons EK tot nu”

Turkije won in de halve finale van Polen, waarna midspeelster Kubra Akman zei ”Het was een fantastische dag, we zijn zo blij dat we in de finale staan. Een droom kwam uit, zowel voor onszelf als voor onze geweldige fans. In de derde set maakten we fouten (verlies met 14-25), maar we konden het herstellen. Tegen Servië verwachten we weer dezelfde ambiance, het zal tegen Servië een stuk moeilijker worden, maar we zijn er klaar voor. We hebben vandaag (=gisteren) de klus geklaard en hopelijk lukt ons dat ook morgen (=vandaag) om zo de Europese titel te pakken.

Jacek Nawrocki de coach van Polen: “Turkije speelde een erg goede wedstrijd, Eda Erdem was geweldig in vorm, Turkije was gewoon beter dan ons. We zijn blij de halve finales te hebben gehaald en in Ankara in deze ambiance te kunnen spelen. Morgen =vandaag) wacht ons een nieuwe uitdaging, Italië is een hele sterke tegenstander, maar we zullen keihard voor elk puntje knokken.”

World Tour Finals Rome.

In Rome worden vandaag de finales van de World Tour Finals gespeeld. Nederland is bij de wedstrijden om de medailles niet aanwezig. Varenhorst / van de  Velden werden heel knap vijfde, Brouwer / Meeuwsen en Keizer / Meppelink sloten als negende af en Stubbe / van Iersel verlieten als zeventiende het toernooi.

De dames finale gaat tussen Agatha / Duda uit Brazilië en Ludwig (foto boven) / Kuzoch uit Duitsland. De Braziliaanse dames versloegen hun landgenotes Ana Patricia / Rebecca met 2-1 in de halve finale via 15=13 in de derde set en het Duitse duo was met 2-0 te sterk voor Heidrich / Vergé – Dépré.

Bij de mannen haalden Mol / Sorum (de Noorse nummer één van de wereld) deze keer de finale niet.  Zij moesten in de Russische wereldkampioen Krasilnikov / Stoyanovskiy (die Varenhorst / van de Velde uitschakelden in de kwartfinale) hun meerdere erkennen. De Noren verloren met 2-1. Het Russische duo krijgt Thole / Wickler als opponent. De Duitsers wonnen met 2-0 van Grabb / Gibb uit Italië.

De World Tour Finals krijgt daarmee dezelfde finale als het WK in Hamburg op 7 juli jongsleden. Toen stonden deze teams uit Rusland en Duitsland ook tegenover elkaar, met als resultaat een 2-1 zege voor Rusland. Via 11-15 in de derde set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.