Vizier op volleybal

 

Onderlinge strijd Oranje beachduo’s om OS-tickets

VoV, 04-06-2024. 5:00 uur. Niet alleen de Oranje dames zijn via de VNL-editie van dit jaar in een hevige strijd om een OS-ticket verwikkeld. De ontknoping van dat duel (met Canada) vindt plaats in Fukuoka in Japan in de derde en laatste week van de competitie. Dan wordt bepaald welke teams de tickets krijgen. Italië, Japan en China zijn vrij zeker van drie van de vier nog beschikbare startbewijzen. Het vierde kon weleens aan de winnaar van Canada vs. Nederland gaan, een van de duels in Fukuoka.

Bij de Nederlandse beachvolleyballers is er een soortgelijke strijd voor een ticket gaande, maar dan is de concurrentie voor de tickets voor Parijs niet afkomstig van buitenlandse duo’s maar van collega’s van BTN. Wat speelt er namelijk:

Aan de Spelen in de Franse hoofdstad mogen maar twee duo’s per gender per land deelnemen. Dit ondanks de positie op de Olympische ranglijst. Dus al stonden Nederlandse duo’s op die ranglijst op het beslissende moment 1, 2 en 3 dan nog kregen maar twee teams een startbewijs. En viel de nummer drie buiten de boot. Dat beslissende moment is de stand na het FIVB Elite 16 toernooi, dat deze week van 5 t/m 9 juni in Ostrava, Tsjechië wordt gehouden.

In de race voor die twee tickets zijn de drie Nederlandse topduo’s Boermans/ de Groot, Immers/ van de Velde en Brouwer/ Meeuwsen. Met name het geroutineerde duo Brouwer/ Meeuwsen staat in Ostrava voor een lastige opgave, zij moeten zich via twee kwalificatieronden plaatsen voor het hoofdtoernooi, waarvoor de twee andere duo’s al geplaatst zijn en zij moeten een achterstand zien in te lopen.

De huidige stand van zaken is, met vermelding van de positie op de Olympische ranglijst en de ranking punten:

  • 09> Boermans/ de Groot 9.180 punten
  • 11> Immers/ van de Velde 8.880 punten
  • 12> Brouwer/ Meeuwsen 8.600 punten.

Om de 280 punten achterstand in te lopen op Immers/ van de Velde moeten Brouwer/ Meeuwsen de halve finale bereiken. Immers/ van de Velde mogen dan geen punten behalen. Als Immers/ van de Velde ten minste negende of hoger eindigen is plaatsing voor Brouwer/ Meeuwsen nog lastiger en is de halve finale niet voldoende.

Ook Boermans/ de Groot hebben zich in Ostrava direct geplaatst voor het hoofdtoernooi. Zij moeten de poulefase overleven om hun naam op een startbewijs voor Parijs te kunnen schrijven.

Immers/ van de Velde, als 9de geplaatst, zijn in Ostrava ingedeeld bij Perusic/ Schweiner, de wereldkampioenen en winnaars vorige week in Stare Jablonski en als nummer één geplaatst. Verder bij Cottafava/ Nicolai uit Italië, de nummer 8 geplaatst, en een duo dat zich nog moet kwalificeren.

Boermans/ de Groot, als 4de geplaatst, komen in actie tegen George/ André (5) uit Brazilië, Sepka/ Sediak (12) uit Tsjechië en een duo dat zich via de twee kwalificatieronden nog moet plaatsen.

Als Brouwer/ Meeuwsen de kwalificaties overleven kan er dus al in de poulefase een mogelijk beslissend Oranje onderonsje plaatsvinden.

Bij de dames hebben Katja Stam en Raïsa Schoon zich geplaatst voor Parijs. Zij staan mede door hun goede resultaten in dit jaar op de vijfde plaats van de Olympische ranglijst en hebben genoeg punten voorsprong om de Spelen niet meer mis te lopen. Zij zijn in Ostrava als vijfde geplaatst.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. Gerben Engelen, mediavoorlichter Nevobo. Foto FIVB