Vizier op volleybal

 

Onterechte U16 uitschakeling en transfernieuws.

VoV, 10-05-2021. 5:00 uur. Gisteren meldden we aan het eind van ons verslag dat de Pré Jeugd Oranjeploeg van William Klaver op basis van de cijfers goede kans maakte om zich als beste tweede van alle poules te plaatsen voor het EK U16. Later werd via de CEV-site bekend dat als beste tweede Roemenië doorging.

Voor ons gevoel een zeer onterechte, een onjuiste en niet te begrijpen beslissing. Waartegen eigenlijk op basis van redelijkheid bezwaar zou moeten worden gemaakt door de Nevobo. Wat is namelijk het geval?

Roemenië kwam uit in poule C in Kroatië en was ingedeeld bij het gastland en Duitsland. Van deze drie landen trok Duitsland zich voor begin van het toernooi vanwege corona terug, hetgeen dus inhield dat er in deze poule slechts één wedstrijd werd gespeeld en beide overgebleven teams een administratieve 3-0 zege tegen Duitsland bijgeschreven kregen. Kroatië won met 3-2 van Roemenië. Kroatië werd poulewinnaar, Roemenië logischerwijs tweede.

Maar door de bye tegen Duitsland eindigden ze wel op 4 punten, hetgeen door de Europese Bond beter werd bevonden dan Oranje U16 dat drie wedstrijden speelde, waarvan ze er twee wonnen. Oranje scoorde op gewonnen/ verloren sets beter dan de andere ploegen die met twee gewonnen duels als tweede eindigden.

De uitschakeling van de U16 ploeg is dus onzes inziens volledig onterecht en natuurlijk niet uit te leggen aan ieder weldenkend mens. Hoe kan een ploeg die niet won, alleen een bureau overwinning boekte, beter zijn dan een ploeg die twee keer won? We snappen er niets van, zijn wij nu zo dom of is de CEV nu zo slim?

Middenman Niels de Vries keert terug bij Lycurgus, waar hij eerder vanaf 2016 tot medio 2019 onder contract stond. Na zijn vertrek uit Groningen kwam hij één seizoen uit in Oostenrijk bij Waldviertel en kwam daarna terug naar Nederland, waar hij afgelopen seizoen voor RECO ZVH uitkwam. De Vries verhuist weer naar Groningen en zegde zijn baan in IJmuiden op. Op de Lycurgus website zegt hij: “Ik heb nog de ambitie om beter te worden en wil weer meer met volleybal gaan doen. Daarvoor heb ik meer trainingsuren nodig en als ik dan een mogelijkheid bij Amysoft Lycurgus krijg dan twijfel ik niet.’

Lycurgus coach Arjan Taaij. ‘Niels hebben we in het verleden al meegewerkt en we weten wat we in huis halen. Niels heeft ervaring en zijn blokkerende en aanvallende capaciteiten zijn bekend. En met een 2-jarig contract kunnen we verder bouwen“  Lycurgus heeft nu 9 spelers voor volgend seizoen vastgelegd.

De VoCASA selectie voor volgend seizoen bestaat op dit moment uit 8 spelers. Van de huidige selectie hebben verlengd de passer lopers Mees Blom, Joris Zwanenburg, Imre Harnischmacher en Ties Cornelissen. Verder diagonaal Tom van Steenis, libero Dustin Bontrop en middenman Koen van den Borden. Zoals eerder gemeld zijn Daan Haanappel en Duco Krook vertrokken naar landskampioen Dynamo uit Apeldoorn. Ook de samenwerking trainer/ coach Arjen Schimmel stopte, voor hem kwam Erik Gras over van Taurus. Voor de middenpositie is Mathijs Apine aangetrokken. Hij komt over van TTP, waar hij afgelopen seizoen blokkerend uitblonk.

Arjen Schimmal gaat volgend seizoen de dames van SOMAS/ Activia coachen en van oefenstof voorzien. Hij volgt daar Joost Joosten, die naar Orion vertrekt, op.

RECO-ZVH heeft de selectie voor volgend seizoen verjongd. Voor de vertrekkers zijn een aantal jeugdige spelers in de plaats gekomen. Zoals de 16-jarige Mees Sengers (passer/ loper) en de oudste nieuwkomer Jeroen van Iperen (24 jaar, diagonaal), die van Velo naar ZVH overkomt. Verder zijn vastgelegd Sam van der Loo (19 jaar, passer loper) en Jasper de Jong (21 jaar, middenman), die beiden Inter Rijswijk voor ZVH verruilen.  Als (voorlopig) laatste nieuwkomer komt Jochem Bloem (19 jaar, mid) over van Taurus.

Van de bestaande selectie zullen Gianno Beij (vertrekt naar Zweden),  Thomas van Rij (stopt met topvolleybal), Niels de Vries (naar Lycurgus) en Ludrich Innocente (naar SSS Barneveld) de ploeg gaan verlaten.

De complete selectie van RECO ZVH, die ook volgend seizoen onder leiding van het duo Kristian van der Wel en Ronald Kooiman, staat ziet er als volgt uit: Chris van Mullem, Timothy Scheffers, Vincent van der Kraats, Bram Wiltenburg, Max Nieuwstad, Benjamin Parkinson en libero Mika Prins, aangevuld met Mees Sengers, Jeroen van Iperen, Sam van der Loo, Jasper de Jong en Jochem Bloem. Julian Perdijk en Luca van Hal spelen bij het tweede herenteam kunnen indien nodig inspringen.

Eredivisionist VC Sneek heeft voor volgend seizoen Rosa Entius gecontracteerd. Zij komt over van Dinto Warmenhuizen, 2de Divisie, waar ze een decennium lang speelde. “Ik wil iedereen bij Dinto heel erg bedanken voor de goede trainingen en de gezelligheid. Ik ben erg blij met de kansen die ik heb gehad om me te kunnen ontwikkelen. Ik kijk er erg naar uit om een volgende stap te maken bij VC Sneek. Ik ga jullie missen, bedankt!” Was haar reactie op de transfer.

Voor het Nevobo project 22 maakt Elles Dambrink, de veel scorende diagonaal van Laudame Financials VCN, de overstap naar het Talenten team van de bond. Dambrink werd in het reguliere seizoen topscorer in de Eredivisie (133 punten) en voegde daar ook een eerste plaats aan toe in de Degradatiepoule met tot nu 128 punten. Naast Elles Dambrink neemt ook Anne Swart afscheid bij VCN Dames 1. Zij gaat na 8 jaar in de hoofdmacht een stapje terug doen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.