Vizier op volleybal

 

Oranje U16 verliest poulefinale van Polen

VoV, 09-05-2021. 18:55 uur. Het was de poulefinale tussen Polen en Nederland voor een plaats op het EK U16 later dit jaar.  Beide ploegen hadden van Frankrijk en Litouwen een driepunter behaald, Polen had tegen Frankrijk een setje ingeleverd, Nederland was ongeschonden door die twee duels gekomen. De winnaar van de onderlinge confrontatie vanmiddag was er als poulewinnaar van verzekerd naar het EK te gaan, de verliezer zou eventueel als beste tweede van alle poules ook nog een ticket kunnen krijgen.

Waren het de zenuwen, was het ontzag voor het gastland of moesten de U16 meiden gewoon even wennen en waren ze er na de eerste opslag in de eerste set nog niet klaar voor? Feit was wel dat ze na een aarzelend begin (4-1, 4-3) voor en na de time out op 8-3 twee series van vier punten tegen kregen, waardoor ze ineens met 12-3 achterstonden. Vooral bij de eerste vier tegenpunten stapelden de fouten zich op. Toen Polen na de 14-6 nog een serie van vijf punten aan de tussenstand toevoegde was de strijd wel bekeken.

Echter bij 19-8 achter kwam Oranje beter in het spel, Aysha Meering ging raakslaan, Maaike Heilig serveerde een paar aces en kloof slonk naar vijf punten bij 20-15. Polen had echter de belangrijke klappen voor het laatst bewaard. Met name Zofia Sobanty sloeg haar ploeg naar een 25-16 zege, de laatste twee punten kreeg Polen gratis en voor niets van Nederland, via een foutserve en een technische fout.

Het herstel van Oranje zette zich in de tweede set, na een aarzelend begin (6-2 achter) voort. De inhaalrace was bij 9-9 voltooid, waarbij Oranje via een aantal blokpunten de Poolse aanvallen onschadelijk maakte. Bij 13-10 kwam Heleen Wiegerinck voor Floortje van Losser in het veld, de 14-11 maakten Roos Wessels en twee aces van Aysha Meering ongedaan en bij 16-17 ging Oranje voor het eerst in de set aan de leiding (nou ja, na de 0-1 en de 1-2 helemaal in het begin).

Na een blokpunt en een ace van Janne Koops ging Polen de time out in bij 17-19. Oranje bleef op de side out voor tot 20-21, en kreeg toen een serie van vier punten tegen, waarmee Polen op setpoint voor een 2-0 stand kwam. De U16 meiden toonden zich veerkrachtig en gaven niet op. De foutserve hielp hen in het zadel, op 24-24 waren de kansen gedraaid en na de 24-25 benutte Oranje het eerste setpoint voor de 24-26 setwinst en de 1-1 stand.

Oranje U16 hield de flow vast in de derde set en dwong Polen bij 1-4 al de time out in. Ze hielden het verschil vast (4-8, 6-10) maar zagen het daarna steeds kleiner worden. Polen knokte zich terug en veranderde in het middendeel van de set de 13-15 achterstand in een 16-15 voorsprong, waarop bondscoach William Klaver de meiden naar de kantlijn haalde. Het eerste punt na de pauze was voor Polen en na de tegenscore van Oranje maakten ze er nog twee, waardoor het 19-16 werd. Het verschil was gemaakt, na de 22-18 kon Oranje nog een keer tegenscoren en verloor dus met 25-19.

De tik van het verlies in de eindfase van de derde set kwam klaarblijkelijk hard aan, want in de vierde set stoomde Polen zonder al te veel weerstand te ondervinden door naar een 6-1 stand. Oranje herpakte zich lichtelijk (9-5) maar verloor daarna ook weer terrein. De 16-7 en 18-9 waren de slechte voortekenen van een naderend verlies. Polen was helemaal los, scoorde aan de lopende band en bracht de tussenstand via aces bij de laatste twee punten op 22-10. Femke Zegwaard maakte nog een paar punten, maar het was veel te weinig om nog succes te hebben. Polen won met 25-14.

De uitbundige viering van de poulewinst werd muzikaal ondersteunt door ‘Simply the Best’ van Tina Turner. En dat ‘Simply’ was in ieder geval op de eerste en vierde set van toepassing.

Bij Oranje kwam Aysha Meering met haar score in de dubbele cijfers (12), ook Femke Zegwaard haalde dat (10). Verdere punten kwamen van Floortje van Losser (7), Roos Wessels en Maaike Heilig (beide 6), Janne Koops (5), Heleen Wiegerinck (3) en Roosmarijn Peper Grooters (1). Totaal dus 50 eigen punten. De totale score was 99 om 75, zodat Oranje 40 keer voor Polen scoorde. Polen maakte 59 eigen punten en gaf er 25 weg aan de U16 ploeg.

Nederland wordt tweede in de poule met 6 punten uit 3 wedstrijden. Een een setscore van 7 gewonnen en 3 verloren sets. In de poules is de stand van zaken:

  • Poule A: 2de Wit-Rusland 4 punten, poule van 3 teams.
  • Poule B: 2de Estland 6 punten, 2x winst, 1x verlies, set quotiënt 6 om 4. Poule van 4 teams.
  • Poule C: 2de Roemenië 4 punten, poule van 3 teams.
  • Poule D: 2de Nederland 6 punten, 2x winst, 1 x verlies, set quotiënt 7 om 3, poule van 4 teams
  • Poule E: 2de Slovenië 6 punten, 2x winst, 1x verlies, set quotiënt 7 om 4, poule van 4 teams

We weten niet precies hoe de regels zijn met poules van drie en vier teams, maar onzes inziens maakt Oranje een hele goede kans om als beste tweede van alle poules te eindigen, tenzij we de regels niet goed interpreteren.

Noot 21:32 uur: Volgens de CEV is Roemenië de beste nummer 2 en gaat door naar het EK. Oranje is dus uitgeschakeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.