Vizier op volleybal

 

Ook de mannen zijn aan de VNL begonnen

VoV, 26-05-2018. 6:09 uur. Gisteren ging in vier landen ook de Volleyball Nations League voor de mannen van start. Ook al neemt Oranje daar niet aan deel, wij vinden het wel wenselijk daar regelmatig even aandacht aan te besteden. Je wilt tenslotte weten wat de beste volleyballanden van de wereld, althans volgens deze indeling, er van maken in hun onderlinge competitie.  Zeg maar hoe het er in de Eredivisie van de wereld aan toe gaat en voorstaat.

Net als bij de dames strijden vijftien teams om vijf tickets voor de Final Six, die dit jaar bij de mannen in Frankrijk (Lille) wordt gehouden. Waardoor de Franse ploeg, de nummer zestien op de deelname lijst, dus automatisch geplaatst is voor de eindronde. De aftrap voor het toernooi, met na het verbindingsstreepje de positie op FIVB de World Ranking, werd gegeven in China-20 (Argentinië-7, Bulgarije-14, USA-2), in Frankrijk-9 (Australië-16, Iran-8, Japan-12), in Polen-3 (Canada-6, Korea-21,, Rusland-5) en in Servië-11 (Brazilië-1, Duitsland-10, Italië-4.)

Het is wel duidelijk dat bij de selectie van deze zestien teams niet alleen de ranking belangrijk is geweest, maar ook commercie een voorname rol heeft gespeeld en een evenwichtige verdeling over de continenten, gezien het feit dat de keuze op een aantal landen van buiten de top 16 is gevallen.

De eerste speeldag leverde in Frankrijk een 1-3 zege voor Japan tegen Australië op en de Franse ploeg (foto boven) bleef tegen Iran met 3-1 de baas.  De ‘Argentinië – groep’ speelde twee vijfsetters. USA won van het gastland via de tiebreak na met 2-0 te hebben achtergestaan. Bulgarije kon de wedstrijd tegen China na een 2-1 achterstand in sets nog via 17-25 en 11-15 naar zich toe trekken.

Thuisploeg Polen (foto boven) gunde Korea geen set (20, 18, 21) en Rusland deed hetzelfde tegen Canada, als was daar de eerste set met 24-26 wel krap aan voor de Russen. Daarna kregen hun tegenstanders nog 14 en 19 punten per set mee. Duitsland kon het in Servië niet bolwerken tegen Italië en ging met 1-3 ten onder, De derde set was met 23-25 voor onze Oosterburen, in de andere drie bleef hun score tot 18, 19 en 20 punten per set beperkt. En Servië zelf? Die verloren met 0-3 van Brazilië. In de derde set (24-26) zat er net geen verlenging van de wedstrijd in.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s  FIVB.