Vizier op volleybal

 

Ook geen Eredivisie meer voor TTP jongens

VoV, 07-02-2024. 6:25 uur. Het duel van de jongens van Talent Team Papendal (TTP) afgelopen zaterdag 3 februari tegen Sliedrecht Sport Heren 1, dat met hele ruime cijfers met 3-0 (15, 14, 13) werd verloren, blijkt het laatste te zijn geweest van TTP in de Eredivisie mannen. Een historisch moment dus.

Een roemloze aftocht na 18 wedstrijden, gezien het ene puntje dat de TTP-ploeg aan dit seizoen overhield, met 5 setjes die ze wonnen en 54 die ze verloren. Maar ongetwijfeld met een rugzak vol ervaring, zoals men dan pleegt te zeggen. Het TTP-project krijgt een andere invulling.

Dus niet alleen voor het vervolg van het reguliere seizoen 2023/ 2024, maar ook voor volgend seizoen zal er geen TTP-team meer uitkomen in de Eredivisie mannen. Dat brengt het aantal teams daarin terug van tien naar negen, net als bij de dames waar Voltena al eerder aangaf volgend seizoen een stapje terug te gaan doen.

De Nevobo: “Voor het seizoen 2024-2025 zal het Talentteam Papendal blijven bestaan als opleidingsprogramma voor kansrijke sporters in de leeftijd van 16 tot 20 jaar.

Vooruitlopend op de nieuwe visie op Topsport en Talentontwikkeling, die deze zomer definitief vorm gaat krijgen, en de verdere professionalisering van de Eredivisie mannen, is het besluit genomen om het Talentteam Papendal niet meer officieel te laten deelnemen aan de Eredivisie mannen.

We zullen met de CEVN afspraken maken voor een alternatief wedstrijdprogramma voor het Talentteam Papendal, dat aansluit op de ontwikkelfase van de kansrijke sporters in het opleidingsprogramma.”

Mooi, maar we zijn wel benieuwd wat dat concreet nu allemaal inhoudt. Die mooie volzinnen over Topsport, Talentontwikkeling en te maken afspraken. Feit is dus wel dat na het verdwijnen van de TTP-meiden ploeg ook de TTP-jongens niet meer te zien zal zijn op het hoogste niveau in Nederland.

Waarom dan?  Wat is dat dan, voortschrijdend inzicht, andere visie, schoorvoetende erkenning na een aantal jaren dat het toch niet zo was als men het zich had voorgesteld? Enfin, de toekomst zal ook hier wel weer een rugzak vol antwoorden op geven.

Voor het seizoen 2024/ 2025 hebben zowel bij de dames als bij de heren negen teams weer een licentie aangevraagd voor de Eredivisie.

  • Bij de dames zijn dit:
  • Apollo 8, VV Utrecht, VC Zwolle, SV Dynamo, VC Sneek, Peelpush, Sliedrecht Sport, Activia en Sudosa-Desto.
  • Bij de mannen:
  • Orion, SV Dynamo, Lycurgus, VC Limax, PDK Huizen, ZVH, SSS, Sliedrecht Sport en VoCASA.

Voor 1 april horen de clubs of hun aanvraag voor een startbewijs in de Eredivisie gehonoreerd wordt. En of ze dus voldoen aan de voorwaarden zoals die genoemd zijn in het Eredivisieplan 2021+. Als zich geen nieuwe horizontale instromers melden zal het reguliere seizoen in de Eredivisies dus volgend jaar bestaan uit zestien in plaats van de achttien wedstrijden van dit seizoen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.