Vizier op volleybal

 

Ook OKT beachen naar Nederland

VoV, 12-10-2019. 6:00 uur. Naast het OKT in januari 2020 in Apeldoorn voor de dames van Oranje is van 22 t/m 28 juni 2020 Eindhoven gastheer van de CEV Beachvolleybal Continental Cup Finals, het OKT voor Europese teams. In de grootste stad van Brabant worden de laatste tickets verdeeld voor het beachvolleybaltoernooi van de Olympische Spelen van Tokio. Het centre court stadion wordt gebouwd in het centrum van Eindhoven.

Opzet Continental Cup Finals: De Continental Cup Beachvolleybal bestaat uit twee voorrondes (voorjaar 2019 en voorjaar 2020) en de Finals. Nederland mag als organisator van de Finals de voorrondes overslaan en automatisch meedoen bij de mannen en de vrouwen.

Aan de Finals in Eindhoven doen 16 landen per gender mee, die strijden om één beschikbaar ticket voor hun land. De Continental Cup wordt gespeeld met twee teams per land, en is qua opzet bijvoorbeeld te vergelijken met de Davis Cup / Fed Cup tennis. Alleen teams die zich nog niet hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio mogen hun land vertegenwoordigen.

De voorgaande twee edities van de Continental Cup Finals waren ongekend spannend tot het laatste duel. In 2016 slaagde Nederland erin het vrouwentoernooi te winnen, en dat betekende dat Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

OKT – systeem beachvolleybal: Aan de Olympisch Spelen van Tokio 2020 kunnen maximaal vier Nederlandse teams deelnemen, twee mannen- en twee vrouwenteams. In totaal doen in Tokio 24 teams per gender mee. Er zijn vier mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen:

1. Door wereldkampioen te worden op het WK Beachvolleybal in Hamburg (28 juni t/m 7 juli 2019)
2. Door een van de twee tickets te veroveren op het intercontinentale OKT Beachvolleybal in China (18 t/m 22 september 2019)
3. Door op 15 juni 2020 in de geschoonde top 15 van de olympische wereldranglijst te staan
4. Door het winnen van de Continental Cup Finals

De eerste twee mogelijkheden werden door de Nederlandse teams niet benut, al waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op het OKT in China (mogelijkheid 2) dichtbij een ticket. De Nederlanders verloren in de finale van het Italiaanse duo Nicolai / Lupo.
Nederland wil graag opnieuw het maximale aantal van vier beachvolleybalteams afvaardigen naar de Olympische Spelen, net als in 2016. De geschiedenis heeft geleerd dat het laatste kwalificatietoernooi vaak van belang is om dit doel te bereiken. Door het organiseren van de Continental Cup Finals op eigen bodem, krijgen de Nederlandse teams een optimale kans om zich te kwalificeren.

Reactie Peter Sprenger, voorzitter van de Nevobo: “Het is geweldig dat we erin geslaagd zijn het OKT naar Brabant te halen. We draaien met het beachvolleybal bij zowel de mannen als vrouwen al jaren mee in de wereldtop. Om dan het OKT te mogen hosten is een unieke kans, zowel voor de stad Eindhoven als voor de regio. We laten hiermee zien dat we door middel van samenwerking met diverse partijen Brabant ook echt sterker maken door sport.”

Reactie Stijn Steenbakkers, wethouder Sport van Eindhoven: “Het binnenhalen van dit toernooi geeft invulling aan onze ambitie om meer internationale sportevenementen binnen te halen als stad. Het gaat ons daarbij altijd om de versterkende combinatie tussen top- en breedte sport. Er worden dus ook side events omheen georganiseerd. Dit toernooi vergroot daarnaast de levendigheid van de binnenstad; juist door de nabijheid van de topsport en side events.”

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo. Foto CEV.