Oranje forse stap dichter bij Rio

160518 Pietersen8

De Nederlandse volleybalsters zijn vanmorgen een stuk dichter bij plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio gekomen. Door de 3-0 zege op de Dominicaanse Republiek pakte Oranje de derde zege van dit OKT en staat stevig bij de eerste vier in de ranglijst, dus op een ticket plaats. En daarmee hebben ze de juiste koers richting Rio te pakken. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan, onder andere tegen Italië en Japan, die op dit moment ook in de top vier staan.

Oranje begon met de vertrouwde basis, ook teamcaptain Maret Grothues – Balkestein, die met een stevig ingetapete vingerblessure speelde, was van de partij. Verder vormden Dijkema, Pilon-Stam, Slöetjes, Steenbergen, Beliën en Buijs de starting seven.

Nederland vs de Dominicaanse Republiek was qua speelstijl heel duidelijk een ander soort wedstrijd dan het duel tegen de Aziatische landen. Het was vooral hoog en hard vanaf de buitenkant, afgewisseld met ‘vliegende’ driemeter aanvallen en aan Nederlandse kant regelmatig de omloopscores van Steenbergen en Beliën, hetgeen ook nu weer een beproefd wapen bleek.

Via mid werd er nagenoeg niet gescoord, dit bleek aan de kant van Oranje ook niet direct noodzakelijk, want met de power aanvallen van Buijs en Sloetjes vanaf de buitenkant of driemeter en de ballen op de achterover naar Steenbergen en Beliën had Dijkema opties genoeg om de aanvalsters in stelling te brengen.

De eerste set was Sloetjes vs Martinez.

Het was een scorend tweegevecht in de eerste set tussen Lonneke Slöetjes en Brayelin Martinez. Meteen vanaf het begin joegen deze speelsters de punten er voor hun teams in. Bij de 8-5 technische time out had Lonneke er al vijf op naam, Martinez ook al een stuk of vier. Na de technische time out kwamen de Dominicanen terug naar 8-8, tot 10-10 ging het gelijk op, daarna maakten twee aces van Laura Dijkema het gaatje naar 13-10. Oranje hield het verschil op drie punten bij 14-11, maar ging vervolgens te vaak in de fout om dit verschil te kunnen vasthouden.

Na vijf punten voor de tegenstander haalde de bondscoach Oranje bij 18-18 naar de kant, Kirsten Knip kwam voor Anne Buijs in het achterveld en even daarvoor was Celeste Plak Maret Balkestein – Grothues komen vervangen. In de passer loper lijn werd even geknipt en geplakt. Lonneke haalde de serve naar Nederlandse kant met een rake driemeter aanval, waarop Laura Dijkema ging serveren. Haar derde ace in de deze set zorgde voor 20-18. Kill – blocks van Beliën / Plak en Slöetjes gaven Oranje een 22-18 voorsprong. Op de side out ging het naar 24-20. Martinez scoorde 24-21, op 24-22 na de uitgeslagen aanval, volgens ons de elfde score van Oranje voor de Dominicanen in deze set,  haalde Guidetti de ploeg voor de tweede keer naar de kant. Het kill – block van Lonneke zette Nederland op 25-22 en 1-0.

Buijs, Steenbergen en Beliën niet te stoppen.

In de tweede set ging het gevecht tussen Lonneke Slöetjes en Brayelin Martinez naar een lager pitje. Martinez werd bij de Dominicaanse Republiek nog veelvuldig gezocht, bij Nederland koos Dijkema ervoor om Anne Buijs, Quinta Steenbergen en Yvon Beliën vaker in stelling te brengen. Hetgeen tot snelle omloopscores en harde rake klappen leidde.

Anne Buijs nam de eerste vier punten voor haar rekening (5-2), vervolgens pakte Quinta er een aantal mee (7-3) en kon Maret Balkenstein – Grothues de pauzestand op 8-5  zetten.  Yvon Beliën blokkeerde 9-5 erin. De Dominicaanse Republiek begon daarna slordig te spelen, hetgeen een netfout en een opstellingsfout tot gevolg had, het was inmiddels 14-9 geworden. Martinez liet zich weer zien en sloeg haar ploeg naar één punt verschil bij 18-17. Allemaal hard en hoog vanaf de buitenkant. Anne Buijs bracht Yvon Beliën aan serve (19-17) en twee aces, een score van Anne en twee aanvallende fouten van de tegenstander verder had Oranje een geruststellende 24-17 op de borden staan. Met een korte bal op de achterover legde Dijkema de bal er voor het inslaan klaar voor Quinta. En die liet die kans niet voorbij gaan. Dus 25-18 en 2-0.

Oranje maakt grote achterstand ongedaan in derde set.

De Dominicaanse Republiek wilde zich blijkbaar ziet zonder slag of stoot overgeven en ging in de derde set goed van start. Ze kwamen heel snel op een 3-8 voorsprong, zagen Oranje door scores van Slöetjes en een ace van Dijkema tot 6-8 terugkomen, maar hielden ook daarna nog (even) het heft stevig in handen. Op 8-13 haalde Guidetti de ploeg naar de kant, op 8-15 verving hij Laura Dijkema door Femke Stoltenborg en even daarvoor was Judith Pietersen voor Maret Balkestein – Grothues erin gekomen. Nederland hervond stukje bij beetje het ritme weer en begon in te lopen.

Judith sloeg de 11-16 hard raak, ging serveren en bracht Nederland op twee punten afstand bij 14-16 met een mooie driemeter score. Tot dat moment hadden we Lonneke Slöetjes in deze set nog niet echt veel scorende acties zien maken, dat veranderde bij 14-17. Vanaf die stand sloeg ze er vier achter elkaar in, met een netfout van de tegenstander erbij kwam de stand daarmee op 19-17.  De 22-19 werd via de omloopscore van Quinta 23-19, de tegenstander kwam nog terug naar 23-21 voordat Judith Pietersen en Yvon Beliën (blokpunt) de set en de wedstrijd in het slot gooiden. Met 25-21 werd de 3-0 een feit.

De cijfertjes: Oranje was op alle scorende onderdelen beter dan de tegenstander. Met 37/33 op de aanval, met 10/4 blokkerend en 6/4 aces serverend. Ook de foutenlast was lager. Martinez werd met 18 punten topscorer, ze maakte er ééntje meer dan Lonneke Slöetjes. Anne Buijs trof 11 keer.

Commentaren:“We speelden erg agressief, we kregen problemen in de derde set, maar hadden geluk met een paar goede wissels. Van dit soort overwinningen wordt ik als coach blij, omdat je veel goede speelsters in de selectie hebt” zei de bondscoach nadien. Teamcaptain Maret Balkestein – Grothues vond dat Oranje de eerste twee set met een sterke aanval en goede serve gecontroleerd had, en dat dit in de derde set even een stukje minder was geworden”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Judith Pietersen (8).