Oranje geeft Rusland bij VNL het nakijken

VoV, 27-05-2021. 15:29 uur. Op de derde dag van het VNL-toernooi in Rimini trof de Oranjeselectie Rusland. Beide landen hadden in de vorige twee duels België en Duitsland als tegenstander gehad. Oranje won van België (3-0) en verloor van Duitsland (2-3), Rusland boekte twee zeges, 3-0 vs. Duitsland en 3-2 vs. België. Het zou hoe dan ook een interessant duel voor Oranje, dat nog steeds niet kan beschikken over Celeste Plak (nog niet wedstrijdfit) en Juliët Lohuis (herstellende van blessure), worden.

Vandaag gaf bondscoach Selinger, net als gisteren, een basisplaats aan Britt Bongaerts, Myrthe Schoot, Elles Dambrink, Indy Baijens, Eline Timmerman, teamcaptain Anne Buijs en Nika Daalderop. Invalbeurten waren er voor Demi Korevaar, Marrit Jasper en Laura de Zwart.

Om het een beetje oneerbiedig te zeggen, Oranje veegde in de eerste set de vloer aan met Rusland. Gaf de Russische ploeg een rondleiding door de sporthal in Rimini gezien de 14-25 eindstand.

Via 2-5 en 47 ging het meteen al vlot naar 4-10, waarmee een ruim verschil op het scorebord stond. Rusland probeerde wel via hoog en hard het verschil terug te brengen, maar Oranje stond prima te verdedigen, zowel de hoge (Baijens, Timmerman) als de lage (Schoot, Buijs, Daalderop) verdediging had het prima voor elkaar. Na de tweede technische time out (9-16) stoomde Oranje via scores van Eline Timmerman door naar 12-20. Onder andere via een paar aces van Britt Bongaerts werd het 12-23, waarna de set met 14-25 winst werd afgesloten.

In de tweede set was er iets meer sprake van een wedstrijd. Alhoewel Oranje ook in deze set vlot het initiatief pakte (5-8, 8-12, 11-15) tegen een bijna compleet ander Rusland, qua persoonlijke veldbezetting, dan in de eerste set en opnieuw met een mooie voorsprong (12-16) de tweede technische time out inging. Na deze pauze bouwde Oranje uit naar 15-20, Rusland rechtte nog een keer de rug en kwam terug naar 19-22 en 21-23, maar kwam gewoon tegen dit Oranje tekort om de winst te pakken. Twee keer Elles Dambrink zorgden na 21-23 voor de 22-25 set zege en de 0-2 stand.

In de derde set kon Rusland wat terug doen en de hoop levend houden dat er net als gisteren tegen België nog een ontsnapping mogelijk was na een 0-2 achterstand. Ze kwamen met 6-3 en 8-4 voor, maar met de technische time out in zicht draaide Oranje die achterstand (van o.a. 13-10 daarna) om naar een 15-16 voorsprong. Anne Buijs en Nika Daalderop scoorden volop in die periode. Na de technische time out kwam Rusland opnieuw terug (18-16, 20-17). Die tussenstand kreeg Oranje ook weer weggewerkt (20-20). Na de 22-20 voor Rusland volgden vier foutserve, een scorende midaanval van de Russische dames en een rake klap van Anne Buijs, die er een 25-23 uitslag voor Rusland van maakten.

De hoop bleek ijdel, in de vierde set had Oranje haar spel meteen weer op orde. De eerste technische time out ging in bij 5-8, en na de Russische tactische time out bij 8-12 stonden de teams bij 11-16 weer aan de zijlijn. Ook de Russische time out op 11-18 bracht geen ommekeer, deze Russische ploeg was gewoon niet goed genoeg om het Oranje lastig te maken.  Ze kwamen nog terug van 13-22 naar 17-22, het verder verloop ging van 18-24 naar 20-25.

Oranje was beter dan dit Rusland en bracht dat in de score ook duidelijk tot uitdrukking. Nederland had een plus 9 op de aanvallende scores en een plus 3 blokkerend en verder een min (dus een plus) op van 4 op de foutenlast. Rusland had een plus 1 op de serve aces. Midspeelster Indy Baijens was scorend goed op dreef met totaal 16 punten, waarvan 4 blokkerend. Anne Buijs kwam tot totaal ééntje minder.