Sochi: Twee dames duo’s door!

VoV, 27-05-2021. 16:47 uur. De Nederlandse dames duo’s hadden het niet bepaald getroffen met de poule-indeling. Keizer/ Meppelink en van Iersel/ Ypma waren bij elkaar in poule H ingedeeld en Stam/ Schoon had met het Braziliaanse duo Agatha/ Duda, de nummer drie van de plaatsingslijst in het hoofdtoernooi, meteen een forse kluif in de eerste partij te verhapstukken. Maar dat zijn hindernissen die talenten op de weg omhoog tegenkomen en waarvan ze kunnen leren.

Stam/ Schoon (30) vs. Agatha/ Duda (3) uit Brazilië. Het Nederlandse duo kwam er in de eerste set niet echt aan te pas, via 5-1 (time out NL) ging het naar 15-6 bij de technische time out. Daarna hadden Stam/ Schoon een goede periode tot aan 17-11, echter was het verschil te groot om nog echt voor de winst mee te doen.

Stam/ Schoon leerden snel, in de tweede set waren zij het die de gang van zaken binnen de lijnen bepaalden tegen het gerenommeerde Braziliaanse duo, waarvan Agatha zilver bij de OS in Rio won en ze samen goud in Tokyo (4*) en zilver op de World Tour Finals pakten. Een weg die het NL-duo ook nog wil gaan bewandelen.

In de tweede set deden Stam/ Schoon het nagenoeg helemaal alleen, van de 21 punten kregen ze er drie cadeau, de rest maakten ze zelf. Schoon veelal via de hoge plaatsbal in het achterveld en Stam blokkerend en smashend. Vanaf 3-4 lagen ze steeds één of twee punten voor. Via 10-11 (technische time out) en 13-15 (4de veldwissel) ging het naar de big points. Na 15-16 scoorde het NL-duo nog vier keer en ze kregen één puntje gratis. Resultaat 15-21 en 1-1 in sets.

De ervaring van het Braziliaanse duo lieten ze in de tiebreak in hun voordeel werken. Na 6-4 bouwden ze een comfortabel verschil op (10-4), na de 12-7 maakten ze de set in een keer uit.

In de verliezersronde van de poule waren Menegatti/ Orsi-Toth (19) uit Italië de tegenstanders. Inzet een plaatsje in de KO-tussenronde.

Bij de veldwissels in de eerste set was de stand 3-4 en 8-6, met 11-10, na een ferme rake dreun van Katja Stam werd er gerust. Een paar eigen fouten brachten de stand op 12-15, het moment om even onder de parasol te gaan zitten. Een goede zet, blijkens de 15-15 die volgde en de gelijk opgaande strijd tot aan 18-18. Italië maakte de side out, 18-19, en trok de set via een ace en een blokpunt met 18-21 naar zich toe.

In de tweede set trokken Schoon/ Stam de stand gelijk. Via een 21-16 zege. In de fase na 9-8 tot aan de technische time out bij 13-8 maakten ze het verschil. De voorsprong bleef groot genoeg (16-12, 19-13) om naar de tiebreak uit te zien. Katja Stam scoorde de 20-15 en 21-16 voor de 1-1 stand.

Na twee aanvallende fouten werd het in de tiebreak 5-8 en ging het Oranje duo de time out in. Zonder succes, het Italiaanse duo behield het initiatief en pakte via 6-12 de 7-15 winst en het ticket voor de KO ronde. Voor Schoon/ Stam zit het toernooi erop.

Keizer/ Meppelink (8) vs. Dabizha/ Rudykh (25) uit Rusland eindigde in een 2-0 zege voor het BTN-duo. Ze waren met 21-14 en 21-18 de betere partij. In de eerste set kwam dat pas tot uitdrukking na de 15-14, toen daarna een lange serie van zes punten de strijd besliste. In de tweede set ging een mooie 9-6 en 11-7 voorsprong verloren bij 13-13. Maar nam het duo na 17-16 op eigen serve het beslissende verschil naar 18-16, waarna ze de set met 21-18 winnende afsloten.

Van Iersel/ Ypma (24) vs. Liliana/ Elsa (9) uit Spanje werd een tiebreakduel. Met in de eerste set een NL-duo dat een 4-3 achterstand veranderde in een 4-9 voorsprong en na een dipje in de tussenstand bij 13-15 met ruime cijfers afsloot. Na 13-15 werd het 14-19 en 16-21.

In de tweede set ging een voorsprong van drie punten (5-8, 7-10) voor Nederland bij 12-12 verloren. Tot 16-16 ging het gelijk op, daarna pakte Spanje het beslissend voordeel (19-16) hetgeen ze tot aan de setwinst bij 21-19 vasthielden.

De tiebreak was nagelbijtend spannend. Van Iersel/ Ypma waren lang in de achtervolging (6-3, 8-6, 12-11) maar wisten bij de big points steeds via de side out de achterstand weg te werken. Zo ook bij de matchpoints tegen op 14-13, 15-14 en 16-15. Het voordeel kantelde daarna naar Nederlandse kant en vanaf 16-17 volgden de matchpoints voor Oranje. Na 20-20 scoorde van Iersel via de netrand en serveerde Ypma een ace voor de 20-22 winst.

Om de poulewinst in poule H en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finale ging dus tussen Keizer/ Meppelink en van Iersel/ Ypma. Een OO-tje, ofwel Een Oranje Onderonsje.

De eerste set was spannend, van Iersel/ Ypma kwamen een paar keer vanuit achterstand terug in de set, van 10-7 naar 14-13 en van 18-16 naar 19-19 maar kwamen in de beslissende fase (na 22-22) tekort. Sanne keizer sloeg haar duo naar de 24-22 winst.

In de tweede set liepen Keizer/ Meppelink na 6-4 uit naar 12-8. De inhaalrace van Ypma en partner eindigde bij 18-16, na het blokpunt van Meppelink voor 20-16 en de daaropvolgende foutserve pakten Keizer/ Meppelink de set met 21-17, de wedstrijd met 2-0 en daarmee het ticket voor directe plaatsing in de achtste finale. Van Iersel/ Ypma gaan naar de KO-tussenronde.