Oranje koploper na tiebreakzege in Spanje

VoV, 30-05-2019. 5:25 uur. De Nederlandse mannen hebben gisteravond voor 900 bezoekers in Soria, Spanje een moeizame 2-3 zege behaald op Spanje. En zijn nu met twee zeges uit twee wedstrijden koploper in poule B van de European Golden League. De eerste (16-25) en derde (24-26) set waren voor Nederland, Spanje kon met 25-18 en 25-22 de stand gelijk trekken, maar moest in de beslissende vijfde set zijn meerdere in Oranje erkennen. Die set ging met 12-15 naar Nederland.

Bij Nederland stonden Thijs ter Horst (22 punten), Nimir Abdelaziz (27 punten), Fabian Plak (9 punten) en Michael Parkinson (6 punten) alle vijf sets in de basis en was Just Dronkers in alle sets de libero.  Op spelverdeling wisselden zich Gijs van Solkema (3 sets) en Wessel Keemink (2 sets) af. Gijs Jorna had vier sets een basisplaats, Maarten van Garderen één set. Ter Maat, Gommans en Smit hadden invalbeurten. De nieuwelingen Twan Wiltenburg en Stijn van Tilburg (als libero meegegaan) speelden niet.

In de eerste set namen Thijs ter Horst en Nimir Abdelaziz elk 5 punten voor hun rekening. Na de 11-12 tussenstand nam Oranje afstand naar 13-19 en won overtuigend met een ruime 16-25. In set twee was de hoofdrol bij de thuisploeg voor Villena (8 punten) en bij Nederland voor Abdelaziz (7 punten). Spanje verdubbelde het gaatje van twee punten van de 13-11 tussenstand bij 17-13 en won ruim met 25-18.

In de derde set herpakte Oranje zich na een ruime achterstand bij 14-9 en 19-15 en met Fabian Plak blokkerend sterk aan het net en de vaste waarden ter Horst en Abdelaziz voor meer punten, lukte het Oranje om de achterstand naar een gelijke stand te tillen bij 24-24. Plak blokkeerde Oranje naar de setwinst en de 1-2 voorsprong.

Het woord was in de vierde set weer aan Spanje, in de eindfase van de set (23-18) leek Spanje een ruime zege te pakken, Thijs ter Horst bracht met een serve serie de spanning nog weer terug, maar aan het eind was het net niet voldoende om met de volle buit naar huis te kunnen. Spanje hield in de finale het hoofd koel en pakte met drie punten verschil de zege.

In de vijfde set pakte Oranje de winst wel. De 5-4 achterstand werd omgebogen naar een 7-10 voorsprong, waarbij opnieuw ter Horst en Abdelaziz scorend belangrijk waren. Via 10-12 werd de winst met 12-15 een feit.

Met een totaal eigenscore van 74 om 73 waren de teams erg aan elkaar gewaagd. Oranje had voordeel op aanval en blok (62 om 65 punten), Spanje op de serve (12 om 8 aces). Nederland speelde wel met een iets lagere foutenlast.

Op de Nevobo site zei teamcaptain Abdelaziz: “Nederland heeft weer een lastige wedstrijd gewonnen. Het was er een met veel ups en downs. Dat is normaal, we staan aan het begin van de zomer en we zijn een nieuw team. Het niveau is nog niet constant. We hebben hard gewerkt voor een plaatsje bij de Final Four.”

In de andere poulewedstrijd van gisteravond won Kroatië thuis met 3-1 van Estland. Via de setstanden 24-26, 25-20, 25-13 en 25-21. De stand in de poule is nu naar gewonnen wedstrijden en behaalde punten: Nederland 2-4, Kroatië en Spanje 1-4 en Estland 0-0.