VNL: Zeges USA, China, Turkije en Servië

VoV, 30-05-2019. 5:37 uur. Na de spectaculaire openingsdag van de tweede VNL week, met Duitse winst tegen Rusland, Turks verlies tegen Japan, een vijfsetter bij Nederland vs Brazilië en verlies van wereldkampioen Servië tegen de USA was er op de tweede dag opnieuw een interessant programma met Duitsland vs Turkije, Polen vs Brazilië (nr. 3 vs nr. 5) en USA vs Italië, de nummers één en twee in de tussenstand.

Macao China:  De Aziatische derby Korea vs Thailand  kenmerkte zich door snel spel, sterk verdedigen, veel glimlachen  en zo af en toe een rondje rennen  na een gescoord punt. Thailand nam afstand naar 4-8 (1ste TTO) en 9-16 (2de TTO). Korea gaf niet op (12-16 en 18-20) en knokte zich terug in de wedstrijd, maar slaagde er niet in de set te pakken (21-25).  De tweede set ging naar Korea. Met 25-19. En meer setwinsten zaten er ook niet in. Na de 19-22 beslisten twee aces de derde set, en in de vierde kreeg Korea een puntje meer mee. Met 20-25 werd het 1-3 voor Thailand.

China vs België: België verloor eergisteren kansloos van Korea en eigenlijk gebeurde hetzelfde gisteren tegen China. Onze Zuiderburen kregen 16, 20 en 14 punten mee bij de 3-0 nederlaag.

Ankara Turkije:  Japan vs Rusland werd een 3-1 zege voor Japan, dat daarmee de tweede zege deze week boekte. Na de 3-0 vs Turkje nu dus de 3-1 tegen Rusland, dat de tweede nederlaag deze week leed. De tweede (23-25) en de vierde (26-24) set werden met minimaal verschil beslist, de andere twee gingen met 25-22 en 25-18 naar Japan.

Duitsland vs Turkije: Duitsland liet eergisteren Rusland behoorlijk schrikken en Turkije (foto boven) ging voor eigen fans de boot in tegen Japan. Turkije had iets recht te zetten en deed dat tegen Duitsland, Met 21-25 wonnen ze de eerste set, in de twee stonden ze binnen de kortste keren met 4-12 voor.  Twintig punten verder stond het 14-22, Turkije won met 16-25. In de derde set werd het niet veel anders wat de cijfers betreft. Via 8-15 en 11-18 naar 15-25. Dus een 0-3 zege voor Turkije.

Apeldoorn Nederland: Polen vs Brazilië: Dit was de strijd tussen de nummer drie vs de nummer vijf in de tussenstand. De eerste set liepen de teams in de score gelijk op tot aan 17-17, daarna scoorde Polen zes keer op eigen serve, voornamelijk blokkerend. Het werd 25-20 voor Polen. Polen nam in de tweede set na minimaal voordeel tot aan 19-17 meer afstand.  Brazilië  kreeg het gaatje niet meer gedicht en via 22-20 en 24-22 werd het 25-22 en 2-0 voor Polen.

Polen blokkeerde zich bij wijze van spreken naar 5-0 in de derde set en ging met 8-3 verplicht pauzeren. Dat Brazilië niet opgeeft hebben we tegen Oranje kunnen zien, bij 9-8 waren ze er ook bijna weer naast, bij 10-10 helemaal.  En bij 18-20 koersten ze op de setzege af. Die kwam er na een superspannende finale (van 22-24 naar 26-25) met 26-28. Brazilië won de vierde set ook (na 6-2 en 12-10 met 18-25) en net als tegen Oranje moest de tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Polen de beste. Bij 13-7 was de voorsprong zo groot dat het niet meer mis kon gaan. Wie anders dan VNL topscorer Smarzek maakte de punten voor 14-8 en 15-9.

Smarzek werd met 27 punten topscorer van de partij. Teams maakten er weer een blokkeerfeest van, dat in 16/15 voor Polen eindigde.

Conegliano Italië:  Servië vs Dominicaanse Republiek werd 3-1 voor de wereldkampioen. Servië won de eerste set met 25-17 na een 14-15 achterstand, maar verloor de tweede met 18-25. Vanaf de derde set ging het initiatief naar Servië, eerst via een dikke 25-12 winst en daarna via 25-19.

USA vs Italië, de absolute topper van de tweede dag, de nummer een vs de nummer twee in de tussenstand.  USA (foto helemaal bovenaan) won de eerste set met 25-22 na een 16-12 en 21-17 tussenstand.  Italië herstelde zich sterk met 17-25 (10-16, 16-22) in de tweede set en was in de derde set in een spannede finale ook de sterkste met 23-25. USA dwong de tiebreak af via een overtuigende 25-19 en pakte daarna de 3-2 zege met 15-11 in de vijfde set.

Bij Italië hadden Danesi, Chirichella, Sylla en libero De Gennaro een basisplaats. Egonu speelde niet. Indre Sorokaite werd met 22 punten topscorer, Madison Kingdon scoorde de meeste punten voor USA, te weten 19.