Vizier op volleybal

 

Oranje lijdt 0-3 verlies tegen USA

VoV, 13-06-2024. 7:30 uur. Bij de tiende wedstrijd voor de Oranje dames in de 2024 editie van de Volleyball Nations League was USA de tegenstander. Zowel Nederland als de USA hebben van de voorgaande negen duels er vijf gewonnen. USA staat op de VNL-ranglijst zevende (16 punten), Nederland is negende (15 punten). De top 7 en Thailand spelen na de derde week de VNL-Finales. Daarvoor is het dus voor beide teams een belangrijk duel. De laatste twee ontmoetingen verloor Oranje met 3-0 van USA.

Ook voor de Oranje OS-ranking is de wedstrijd erg belangrijk met het oog op de confrontatie morgen tegen concurrent Canada. Bij 3-0 winst krijgt Oranje 12,71 punten bijgeschreven, bij 3-1 nog 10,21 en bij 3-2 is dat 7,71. Daar staat tegenover dat als er met 0-3 wordt verloren er 7,29 punten afgaan, bij 1-3 is dat 4,79 en bij 2-3 is dat 2,29. Een of meer setjes winnen is dus uiterst belangrijk voor Oranje, dat negende op de World Ranking staat en virtueel in bezit is van een Olympisch ticket. USA heeft dat toegangsbewijs als binnen, zij wonnen het OKT vorig jaar in Polen. Zij staan vijfde op de wereldranglijst.

Na het goede resultaat tegen Servië paste Koslowski geen wijziging toe en liet hij het volgende zevental aan de wedstrijd beginnen:

  • Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Eline Timmerman
  • Passer lopers: Jolien Knollema, Nova Marring

Bij USA staat een selectie met de nodige bekende namen uit de Italiaanse en Turkse competitie. Kathryn Plummer en Kelsey Robinson (vorig jaar Conegliano), Jordan Thompson en Chiaka Ogbogu (vorig jaar VakifBank), Dana Rettke (vorig jaar Vero Volley Milano), Lauren Carlini (vorig jaar Aydin, Turkije) en Avery Skinner (vorig jaar Chieri ’76) zijn daar voorbeelden van. En niet te vergeten, coach Karch Kiraly heeft ook Jordan Larson weer bij de ploeg gehaald. Zij won al Olympisch goud, zilver en brons in Tokyo, Londen en Rio.

Nederland verloor met 0-3 via de setstanden 21-25, 20-25 en 22-25. Maar het was goed om te zien hoe keihard Oranje voor de punten vocht en hoe ze geweldig verdedigend keer op keer punten van USA wisten te voorkomen. Met als gevolg lange rally’s, die zowel gewonnen als ook verloren werden.

In de eerste set was Andrea Drews meteen scherp, tot aan de 3-6, time out Nederland, had ze al vier keer gescoord. Spelverdeelster Carlini en Drews zorgden voor de 5-9 en 5-10, Indy Baijens haalde met een omloopscore de serve naar Nederland (6-10) en Jolien Knollema en Nova Marring brachten Oranje bij 10-10 weer naast USA, waarop de Amerikaanse time out volgde.

Na de 10-12 kon Oranje blijven aanklampen en werd de marge niet groter dan twee punten tot aan 16-18, Jolien Knollema en Elles Dambrink sloegen Oranje naar de gelijke 18-18 stand. Oranje bracht Juliët Lohuis voor de opslag en Celeste Plak en Sarah van Aalen via de dubbele wissel. Dat sorteerde geen effect. Robinson, Plummer, Drews en Ogbogu gaven USA vier punten voorsprong bij 19-23, Oranje kon nog twee keer tegenscoren voordat met 21-25 de beslissing viel.

In de tweede set ging Oranje met Juliët Lohuis in de basis bij 2-6 achter de time out in, USA had ook nu de betere start en bracht het verschil op vijf punten bij de 5-10 tussenstand. Anne Buijs viel in bij 3-7 voor Jolien Knollema, Nederland kwam door o.a. drie USA-kadootjes terug naar 9-11 en maakte de 9-13 achterstand met scores van Indy Baijens en Anne Buijs bij 12-13 bijna helemaal ongedaan.

Na de Nederlandse foutserve (13-15) eiste midspeelster Dana Rettke een scorende hoofdrol bij USA op. Met blokpunten en omloopscores bracht zij de stand op 14-19 en 16-20. Andrea Drews zette de 17-22 op het scorebord. Marrit Jasper kwam er nog in, Juliët Lohuis scoorde een blokpunt, maar na 19-22 had USA het laatste woord via Kelsey Robinson en Chiaka Ogbogu, die voor de 20-25 en 0-2 zorgden.

In de derde set begon Oranje met o.a. Sarah van Aalen, Celeste Plak, Juliët Lohuis  en Anne Buijs en in de loop van de set kreeg ook Marrit Jasper en Kirsten Knip speeltijd. Nederland kreeg na 6-6 een 1 om 7 score tegen, waardoor ze met 7-13 achter kwamen. Na de 9-15 volgde een lange inhaalrace, waarbij Nederland zes keer de side out en een breakpoint scoorde, en daarmee beetje bij beetje dichterbij kwam. Het werd 11-15, 13-17 en 16-19. Indy Baijens en Celeste Plak hadden een belangrijk aandeel in de Oranje punten.

Bij 18-21 ging USA de time out in, Anne Buijs maakte 20-22 en even later de 22-23, waarop Karch Kiraly de ploeg opnieuw naar de zijlijn haalde. Lauren Carlini knalde na die pauze een 2de bal keihard tegen de vloer en Kelsey Robinson verzilverde het matchpoint bij eerste gelegenheid.

Nederland verliest door deze 0–3 ook 7,29 OS-ranking punten en moet maar afwachten was Canada vanmiddag tegen Japan als resultaat boekt om te weten welke gevolgen dit heeft.

Bij USA werden Kelsey Robinson, Andrea Drews en Dana Rettke met 13 punten de topscorers, bij Nederland kwam Nova Marring tot een dozijn punten. USA maakte het verschil met aanvallende punten (40 om 48) en aces (0 om 5)

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB..