Oranje na 2-0 voor nog onderuit vs. Japan

VoV, 29-05-2021. 17:09 uur. Oranje speelde vanmiddag tegen Japan, dat het VNL- toernooi met een 3-0 zege op Iran was begonnen.  En ook in hun tweede duel bleven ze ongeslagen en bleef Oranje zonder zege. Al zag het er na de 2-0 voorsprong goed uit voor de ploeg van Piazza. Het tij keerde echter en Japan kon de wedstrijd in hun voordeel omdraaien.

Bondscoach Roberto Piazza koos vandaag in de basis voor drie spelers die gisteren ook aan de wedstrijd tegen Rusland waren begonnen. Namelijk spelverdeler Freek de Weijer, diagonaal Nimir Abdel-Aziz en libero Just Dronkers. De passer/ loper en mid posities werden door andere spelers ingenomen., door Thijs ter Horst en Robbert Andringa en op mid Fabian Plak, die een prima partij speelde, en Twan Wiltenburg. Wij vernamen dat Wessel Keemink vanwege een blessure niet speelt.

In de eerste set bleven beide ploegen in de score tot 10-10 bij elkaar, vervolgens ging Japan naar 10-14 (Nederlandse time out op 10-13) en moest Oranje in de achtervolging. Bij de tweede technische time out (14-16) stond er nog steeds een achterstand op het scorebord, dat veranderde toen Japan in een slordige periode een drietal punten aan Oranje cadeau gaf via een netfout (18-19), een foutserve (19-20) en een uitgeslagen aanval (21-20).

Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz hadden daarvoor ook voor de nodige punten gezorgd. De uitgeslagen Japanse aanval gaf een beslissend verschil op 23-21 en bleef beslissend na de foutserve voor 24-22. Een snelle mid combinatie tussen Freek de Weijer en Fabian Plak werd door de laatste doeltreffend voor de 25-22 afgerond.

In de tweede set ging Oranje met een 8-5 voorsprong de eerste technische time out in. Het voordelige verschil van een punt of drie bleven ze vasthouden, tot aan 15-12, toen kwam Japan langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Ishikawa en Takahashi lieten zien ook te kunnen scoren en na de tweede technische time out bij 16-14 trokken ze de stand gelijk, waarna het richting de twintigpunten gelijk opging.

Oranje had he beste eindschot en dan met name Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz waren daarvoor verantwoordelijk. De 20-21 veranderde door een foutserve en een smash van Nimir in 22-21. Na de Japanse time out deze stand scoorde Plak via het blok 23-21, het verschil was gemaakt beiden scoorden vervolgens nog een keer voor de 25-23 eindstand en de 2-0.

Oranje was een set van de eerste zege in de Volleybal Nations League verwijderd. Dat zou een historisch moment moeten worden. Maar die ene set kwam er niet. Japan herpakte en herstelde zich, Nederland had in de derde set een mindere fase die eigenlijk gewoon veel te lang duurde. En hetzelfde gold voor de vierde. De scherpte leek weg, het zat niet meer mee en Japan kwam hoe langer hoe meer in de flow, rook bloed, al was dat natuurlijk niet letterlijk zo.

In de derde set lag het initiatief vooreerst nog bij Nederland. Met 8-4 werd er gepauzeerd, na de 9-6 ging Japan inhalen. Steeds weer hoorden we de namen Ishikawa en Takahashi als er weer een snelle aanval bij Oranje tegen de vloer werd gepompt. De 9-6 veranderde in 12-12, en in 14-16 bij de tweede technische time out.

De via de dubbele wissel ingebrachte van Solkema en van Tilburg kregen speeltijd, na 17-19 scoorde Japan een aantal keren voor Oranje (19-19 en 20-20. Twan Wiltenburg blokkeerde Oranje naar 21-20, time out Japan. Een goed moment gezien de serie naar 21-24. Met twee foutserves werd de set afgesloten. 22-25 voor Japan en 2-1 voor Nederland.

In de vierde set werd er stevig gewisseld bij Nederland, waarschijnlijk om een aantal spelers rust te geven voor de vijfde. Jorna, Tuinstra, Parkinson, van Tilburg maakten van af het begin of via een invalbeurt hun opwachting.  Oranje verloor de grip op de set na de 10-10 tussenstand. Japan stoomde door naar 12-17 en 13-19. Alles lukte, alles was raak en zo u wilt ieder schot was een haas. Ook als er met de ogen dicht werd geschoten.

Ter Horst en Parkinson scoorden in de eindfase nog een paar punten maar Oranje kwam tekort om de inmiddels tot 14-23 opgelopen achterstand nog om te buigen, c.q. om de set nog een spannend einde te geven. Japan won met 17-25 en bracht de stand op 2-2.

De tiebreak begon rampzalig. Na een paar blokpunten en een uitgeslagen aanval stond Japan met 0-4 voor, waarop Piazza de mannen al naar de kant haalde. Nimir scoorde (1-4), maar Ishikawa en Takahashi (wie anders?) kwamen vanaf de driemeter invliegen om met harde klappen te scoren. Bij 1-7 stond Oranje alweer langs de zijlijn. Om een lang verhaal niet nog langer te maken, Nederland scoorde daarna nog wel een aantal mooie punten maar gaf ook hele serie lelijke weg. Via 4-11 en 6-13 ging de set met 8-15 verloren.

Nimir Abdel-Aziz scoorde 25 keer, Thijs ter Horst maakte er 18. Bij Japan waren Takahashi (26 punten) en Ishikawa (17 punten) de spelers die het vaakst scoorden.

Morgen om 12:00 uur is Iran de volgende tegenstander.