Sochi: Halve finale Varenhorst/ v.d. Velde

VoV, 29-05-2021. 15:58 uur. Het BTN-duo Varenhorst-van de Velde begon vanmorgen tegen het Poolse duo Fijalek/ Bryl aan de eliminatierondes van het FIVB 4* beach toernooi in Sochi. Ze waren poulewinnaar geworden en plaatsten zich zo rechtstreeks voor de laatste zestien. Het Poolse duo kwam uit de KO-ronde in de achtste finale.

In de openingsset kwam Nederland met 7-5 voor, voordat de Polen die voorsprong met een serie van vijf punten veranderden in 7-10, waarbij Nederland bij 7-9 de time out inging. Na de technische time out op 10-11 serveerde Varenhorst de 12-12 met een ace op het scorebord. Oranje kwam weer voor (14-13) en ook weer achter (15-16). Na de gelijkmaker scoorde Polen de side out en ging Oranje twee keer middels een uitgeslagen aanval in de fout (16-19). Dat verschil bleef staan in de eindstand van 18-21.

In de tweede set beleefden we een her opstanding van het Oranje duo. Polen bouwde gestaag een mooie voorsprong (3-5, 4-8, 5-10, 8-14) en had bij 11-16 nog maar een handvol punten nodig voor de wedstrijdwinst. Met Varenhorst aan serve na 12-16 kwam Oranje terug. Blokpunten en een ace van Varenhorst en een paar Poolse kadootjes maakten 17-16 en toen Oranje op 18-17, na de vijfde veldwissel op eigen serve scoorde, was de tiebreak voor het grijpen. En die werd ook gepakt, met 21-19.

De tweede her opstanding gebeurde na de 0-6 achterstand in de derde set. Varenhorst serveerde de achterstand in een keer van het scorebord en vanaf de 6-6 ging het gelijk op, met Nederlands voordeel op de side out. Het werd 10-9, 13-12 en 14-13. Op matchpoint, na een score van Steven van de Velde voor 15-14, blokkeerde Varenhorst Oranje naar de 16-14 winst.

Het Amerikaanse duo Bourne/ Crab, dat eerder Brouwer/ Meeuwsen uitschakelde, was de tegenstander in de kwartfinale.

De duo’s waren in de eerste set erg aan elkaar gewaagd. Oranje kon een verschilletje maken bij 4-2 en nam na de 4-4 ook steeds op de side out een voorsprong. Na 7-6 en 11-10 slaagden ze erin om op 15-14 op eigen serve te scoren. Die twee punten voor werden er drie toen de 19-17 in 20-17 veranderde. De set ging daarna met 21-19 naar Oranje.

In de tweede set was het niet meer spannend. Varenhorst/ van de Velde namen na 12-9 afstand tot 16-10 en 19-11. Met een dikke 21-12 pakten ze de 2-0 en het ticket voor de halve eindstrijd, die morgen gespeeld wordt. Cherif/ Ahmed uit Qatar zijn dan de tegenstanders.