Oranje na derde tiebreakzege weer koploper

VoV, 10-06-2019. 5:00 uur. De Oranje mannenploeg heeft ook hun vierde wedstrijd in de European Golden League met een tiebreak afgesloten. In topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan werd een 3-2 zege geboekt tegen Spanje, de tweede 3-2 zege tegen deze tegenstander. Oranje had ook al met 3-2 van Kroatië gewonnen en met 3-2 van Estland verloren. Met drie zeges en zeven punten is Oranje weer koploper in poule B, Spanje is met twee zeges en acht punten tweede.

Voor begin van de wedstrijd werd aan spelverdeler Daan van Haarlem een oorkonde uitgereikt, behorend bij het spelen van 100 interlands. Van Haarlem moest echter vooreerst in de wisselhoek plaatsnemen, Wessel Keemink begon als spelverdeler en met hem stonden bij de eerste opslag als passer / lopers Thijs ter Horst en Gijs Jorna, als middenmannen Fabian Plak en Michaël Parkinson als diagonaal Nimir Abdelaziz en als libero Just Dronkers het in het veld.

Oranje had in de openingssets middels Nimir Abdelaziz een hele hoge servedruk. Zes aces sloeg hij uit negen opslagen in deze set, waardoor Oranje na de 8-7 stand bij de theoretische eerste time out kon uitlopen naar een 16-11 tussenstand bij het tweede meetpunt. Oranje domineerde de set en gaf Spanje weinig speelruimte. Ook aanvallend was Abdelaziz doeltreffend, net als Thijs ter Horst en Gijs Jorna en met Michel Parkinson als de vierde productieve man in de ploeg lukte het Oranje om redelijk makkelijk (na 21-14) met 22 eigen punten in deze set een 25-15 zege binnen te halen. Een perfect begin dat het publiek in De Koog wel kon waarderen.

Spanje herstelde zich in de tweede set ‘van de eerste schrik’. Hun servepassing werd stabieler en Alejandro Virgil wist steeds vaker de vloer aan Nederlandse kant te vinden. Een aanvankelijke ruime voorsprong (8-4, 11-5) bleef tot aan de big point (16-12, 21-17) via de side out op het scorebord staan, waarna echter Spanje heel sterk kwam opzetten en bij 22-22 gelijk maakte.  Nadat Wessel Keemink en Nimir Abdelaziz Nederland na 22-23 achter bij 24-23 op setpoint hadden gezet verzilverde middenman Fabian Plak de eerste kans op setwinst. Nederland leidde met 2-0.

De kentering aan het eind van de tweede set zette zich in de volgende voort. Het initiatief ging naar Spanje en Oranje moest in de derde na 3-8 stevig in de achtervolging. Met de scores van Nimir Abdelaziz en Michel Parkinson (tezamen in deze set 10) kon Oranje bij 16-14 de leiding overnemen en had zelfs twee punten voordeel opgebouwd. Spanje herstelde zich opnieuw en pakte bij 20-21 de voorsprong terug en gaf daarna geen krimp meer. Met 22-25 pakten ze de set en brachten de stand op 2-1 in sets.

De vierde set werd Oranje na een gelijk opgaand begin in het deel tussen de theoretische time outs van een 8-6 voorsprong met een 4 om 10 score naar een 12-16 achterstand gespeeld. In een periode met veel servefouten over en weer bleef Spanje de voorsprong koesteren, kwam op 17-21 voor en bleef dat verschil op de borden houden. Met 20-25 pakten ze de tiebreak en hielden ze de mogelijkheid op een positief resultaat, na een 2-0 achterstand in sets, in eigen hand.

Met Thijs ter Horst aan serve nam Oranje in de alles beslissende vijfde set een voorsprong, hij joeg overigens ook nog een aanval uit het achterveld keihard binnen de lijnen. De opslag van Parkinson viel precies in het hoekje en Oranje had bij 8-4 een comfortabele verschil staan. Het lukte Spanje niet om de twee punten verschil bij bijvoorbeeld 9-7 naar één terug te brengen, Nederland bleef bij 10-7 en 12-9 een beslissend verschil vasthouden en won uiteindelijk met 15-11, na een Spaanse foutserve.

Bij Oranje bleef de basis uit de eerste set de hele wedstrijd staan. Bondscoach Piazza liet Daan van Haarlem (2de en 4de set), Ewoud Gommans (3de set), Tim Smit (2de set), Wouter ter Maat (2de set) en Sjoerd Hoogendoorn (3de en 4de set) via invalbeurten speelminuten maken. Bij Oranje werd Nimir Abdelaziz met 33 punten topscorer,  Michel Parkinson maakte er 15, en Thijs ter Horst 14. Andres Villena werd bij Spanje met 20 punten de meest scorende speler.

De totaalscore werd 107 / 99, met daarin een eigen score van 81 / 70 in het voordeel van Oranje. Nederland had aanvallend met 59/52 de betere cijfers, ook met serve aces (15/7)was dat het geval. Blokkerend (7/11) en in de foutenlast (29/26)  had Spanje het net iets beter voor elkaar.

Bondscoach Roberto Piazza vond dat de spelers méér vertrouwen moesten hebben in de uit te voeren opdrachten en in het team. We weten exact wat we moeten doen volgens het gameplan, al helemaal wanneer we met 2-0 en 20-18 voorstaan. Dan moeten we het gewoon afmaken en met 3-0 de wedstrijd afslutien. Woensdag ten Estland zal een pittig duel worden, dan moeten we weer geloven dat alles mogelijk is.”

Teamcaptain  Nimir Abdeaziz analiseerde nadien: “We speelden erg goed in de eerste anderhalve set, maar maakten daarna te veel fouten en kregen onszelf als tegenstander erbij. Maar in de vijfde set pakten we het goede niveau weer op, konden weer druk zeten en zo de winst pakken”

Woensdag speelt Oranje opnieuw een thuiswedstrijd.  In Het Activum te Hoogeveen is Estland, dat zaterdag met 3-2 van Kroatië won, om 19:30 uur dan de tegenstander.