Vizier op volleybal

 

Oranje oefent twee keer tegen Duitsland

VoV, 14-08-2018. 4:20 uur.  De Oranje damesploeg had vorige week een pittig oefenprogramma in eigen land met het RABO Super Series, waarbij de ploeg van Jamie Morrison na vier zeges en één nederlaag als tweede eindigde bij een topbezetting. Vier van de vijf beste Europese landen namen aan dit toernooi deel.

Net als in Nederland draait ook bij onze Oosterburen de voorbereiding van de damesploeg op het WK in Japan op volle toeren. De Duitse ploeg treft in die voorbereiding onder andere twee keer op Oranje. In Münster (23 augustus om 19:00 uur) en Bremen (25 augustus om 19:00 uur) testen beide teams zich. Op het WK in Japan (29-09 tot en met 20-10) spelen ze in de groepsfase opnieuw tegen elkaar.

De Duitse bondscoach Felix Koslowski blikte vooruit op de voorbereidingsperiode, waarbij  wij natuurlijk met name het deel dat betrekking heeft op Duitsland vs Nederland interessant vinden.  Want hoe belangrijk vindt Koslowski de oefenmatches tegen ‘Vize – Europameister Niederlande?’

“De wedstrijden in Münster en Bremen zijn erg belangrijk voor ons. Het is altijd weer een mooie uitdaging om ons voor eigen publiek te bewijzen en al helemaal als de tegenstander van een zeer hoog niveau is, zoals Nederland. We zullen ons maximaal op deze duels voorbereiden en er alles aan doen om tegen één van de favorieten bij het aanstaande WK succes te hebben” aldus de Duitse bondscoach.

Op de vraag wat de Duitse fans kunnen verwachten antwoordde hij: “Heel veel passie en heel veel werklust. We willen het publiek in beide duels met snel en attractief volleybal op de banken krijgen en hen meenemen in onze emoties,  die bij zo’n burengevecht horen.”

Aangezien Nederland en Duitsland op 29-09 bij het WK weer tegen elkaar spelen zijn dit toch wel een beetje bijzondere wedstrijden.  Koslowski: “Maar dat duel is pas over iets meer dan een maand, daarom is het mooi dat we nu kunnen testen, in de tussentijd kan er nog veel gebeuren en kan er veel trainingsarbeid verzet worden. Bij de Volleybal Nations League in Stuttgart liet Nederland zien een zeer sterk team te hebben en een topniveau te halen, derhalve leveren wedstrijden tegen Nederland een bijdrage aan de positieve ontwikkeling van mijn ploeg. En dat hebben we nodig in de aanloop naar het WK.”

Bij het duel in de VNL 2018 won Oranje in Stuttgart met 1-3 van de Duitse damesploeg. De derde set ging toen met 26-24 naar de gastheren, de andere drie waren met 21-25, 16-25 en 19-25 redelijk afgetekend voor Nederland.

Op de vraag hoe hij de snelle ontwikkeling van Nederland verklaart (2015 en 2017 zilver bij EK, 2016 vierde in Rio) zei Koslowski: “We vonden bij het EK in Duitsland in 2013 al dat er een hele goede lichting volleybalsters voor Nederland zat aan te komen, die in de toekomst zowel fysiek als psychisch om de bovenste plaatsen mee zou kunnen doen. De verdere ontwikkeling van het team heeft alles te maken met de latere komst van Guidetti naar Nederland, Guidetti was toen bondscoach in Duitsland. Hij heeft het team de volgende stappen laten maken. Nu behoort Nederland heel duidelijk tot de top 5 van de wereld.”

Hoe staat Duitsland ervoor? “We kunnen Duitsland wel een beetje vergelijken met Nederland. Na het missen van de OS in Rio werd de nationale ploeg sterk verjongd. Veel speelsters waren er bij de VNL 2018 voor het eerst op hoog internationaal niveau bij, nadat we in 2017 waren begonnen met de verjonging.  Op dit moment hebben we een erg goede selectie, die eigenlijk de volgende zes a zeven jaren in stand kan blijven. We missen alleen internationale ervaring op het hoogste niveau, maar dat wordt door het WK en de VNL 2019 wel weer gedeeltelijk ingehaald. Als we met geduld voortgaan op de ingeslagen weg ziet de toekomst van het Duitse vrouwenvolleybal er volgens mij zeer positief uit.”

Het aanstaande WK is het absolute hoogtepunt van dit jaar voor ons. Dat merk je heel erg aan de speelsters die strijden  om bij de selectie van veertien voor Japan te blijven of te komen. We hebben als WK – target een plaats bij de eerste tien afgesproken. Om dat te realiseren zullen we veel en hard gaan trainen en in de oefenwedstrijden zoals tegen Nederland vol voor het beste resultaat gaan.”

Voor Juliët Lohuis is de wedstrijd in Münster in ieder geval wel bijzonder. Zoals bekend veronderstelt speelt zij in de Bundesliga bij USC Münster en zo is dit dus een uitwedstrijd voor haar als international, maar tevens als USC speelster een thuiswedstrijd in bekende omgeving.

De Duitse bondscoach is tevens clubtrainer van SSC Schwerin en in die hoedanigheid zal hij met meer dan normale belangstelling kijken naar de verrichtingen van Britt Bongaerts en Tessa Polder, die hopelijk voor hem en henzelf speeltijd zullen krijgen. Beide Oranje internationals spelen immers volgend seizoen bij Schwerin, ze komen over van Ladies in Black, waar Saskia van Hintum trainer coach is van onder andere Kirsten Knip. En laat zij nou ook assistent trainer zijn van de Duitse nationale damesploeg. De cirkel is dan wel weer een beetje rond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.