Oranje sluit poulefase met 3-0 zege af

VoV, 25-08-2021. 18:47 uur. Nederland speelde de laatste wedstrijd in poule D tegen Zweden. Nederland is de nummer 2 in de poule, Zweden de nummer 4. Beide teams zijn al door naar de achtste finales. Oranje zal ervoor gaan om die tweede plaats ook vast te houden, één puntje, zelfs één setje is daarvoor voldoende. Nederland staat 2de op de Europese CEV ranking, Zweden is de nummer 34.

Eigenlijk moet het dus geen bezwaar zijn, als Oranje tenminste de ‘puntenproductie’ van diagonaal Isabelle Haak (in 4 duels 113 punten) en haar zus Anna (in 4 duels 50 punten) aan banden kan leggen. Maar van de andere kant is het team zo sterk als de zwakste schakel en die zal Oranje wel weten te vinden bij de Scandinavische ploeg.

Bondscoach Selinger begon aan het laatste duel met de volgende formatie:

• Spelverdeling: Britt Bongaerts.
  • Libero: Myrthe Schoot.
  • Diagonaal: Elles Dambrink.
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis, Eline Timmerman.
  • Passer Lopers: Anne Buijs, Nika Daalderop.

In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten/ starting seven posities voor Laura Dijkema, Celeste Plak, Indy Baijens, Marrit Jasper, Maret Grothues en Kirsten Knip.

Zweden kon Oranje in de eerste twee sets goed bijhouden, maar in de finale moesten ze toch afhaken (25-21, 25-20) mede vanwege de scores van Anne Buijs en Nika Daalderop. In de derde set maakte Oranje het verschil in de ranking ook in de score waar.

Oranje had een prima start in de openingsset en Zweden moest bij 1-4 al de time out in, maar bij 9-9 hadden ze de opgelopen achterstand ongedaan gemaakt. Oranje liep opnieuw uit, nu naar 13-10 en opnieuw toonde Zweden veerkracht en kwam er op 13-13 naast. Mede door de makkelijk en veel scorende Isabelle Haak. Coach Selinger haalde zijn ploeg bij 17-16 achter naar de kantlijn, na de 18-17 maakten scores van Nika Daalderop, Elles Dambrink en een combiblok van Juliët Lohuis en Elles Dambrink de achterstand ongedaan (18-20).

Ettore Guidetti, familie van de voormalige Nederlandse bondscoach, ging de time out in, na de pauze gaf Zweden een puntje weg en scoorde Juliët Lohuis blokkerend op een driemeter aanval van de Scandinavische ploeg de 18-22. Op 19-23 mislukte voor de tweede keer in de set een Zweedse mid combinatie (19-24), daarna scoorde Isabelle Haak haar achtste en negende punt in deze set en zette Indy Baijens de 21-25 eindstand op het scorebord.

Zweden bood aan de hand van Isabelle Haak in de tweede set tot aan 15-15 goed weerstand. Op een gegeven moment gingen ze zelfs et 10-7 aan de leiding, Anne Buijs en een scorend blok van Eline/ Elles maakten het verschil ongedaan. Oranje kwam met 15-17 voor en kon na de 17-18 afstand nemen naar 17-21. Een tipje van Elles Dambrink scoorde de 19-23 en nadat Isabelle Haak haar achttiende punt van de wedstrijd had gescoord maakten Nika Daalderop en Juliët Lohuis de 20-25 eindstand.

Isabelle Haak bleef in de derde set aan de kant en dat scheelde meteen bijna twee handen vol Zweedse punten. Zweden had nog wel de beste start (4-0) maar leek toen ook al het buskruit verschoten te hebben. Oranje had het antwoord klaar en kreeg bovendien veel hulp middels Zweedse fouten. Het werd 4-4 en 6-10 en daarmee was de strijd eigenlijk gestreden. Zweden spartelde nog wat tegen (9-11) maar ging toen heel hard onderuit.

Ze bleven maar punten weggeven en Oranje accepteerde die dankbaar. Bij 9-13 waren dat er al negen, en toen Anne Buijs en Eline Timmerman vervolgens nog een paar keer stevig uithaalden liep de stand op naar 10-20 in Nederlands voordeel. Na de Nederlandse foutserve (12-20) werd het 13-23, en was het opnieuw Indy Baijens die de set met twee scores in het slot gooide.

De 56 eigen punten van Nederland kwamen van de handen van Nika Daalderop (15), Anne Buijs (14), Eline Timmerman (9), Juliet Lohuis en Indy Baijens (beide 5), Elles Dambrink 7 en Britt Bongaerts 1. Diagonaal Isabelle Haak werd met 18 punten in twee sets de topscorer van de partij.

Met deze uitslag is de eindstand in de poule duidelijk, ongeacht dat er nog een wedstrijd gespeeld moet worden. Turkije heeft 5-15, Nederland 4-12, Oekraïne 2-6, Zweden 2-5, Finland 1-4 en Roemenië 0-0. De uitslag van de nog te spelen wedstrijd Oekraïne vs. Roemenië kan deze stand niet meer beïnvloeden.