Oranje in achtste finale tegen Duitsland.

VoV, 26-08-2021. 6:11 uur. Op de laatste dag in de poulefase van de poules B en D en de voorlaatste in de poules A en C stonden er een paar mooie en beslissende duels op de agenda.  Zoals Bulgarije vs. Polen om de koppositie in poule B en waar de Bulgaarse dames met een stunt ervoor zorgden dat Oranje in de achtste finale tegen Duitsland moet.

Over Oranje berichten we gisteren reeds, Roemenië vs. Oekraïne was het andere duel in deze poule. Die wedstrijd was een eentonig duel, waarbij Oekraïne met ruime cijfers won. Het werd 0-3 via de setstanden 15-25, 17-25 en 11-25. Thuisploeg Roemenië sluit het EK zonder zeges en punten af.

In de eerste set maakte de serie van 10-11 naar 11-19 het verschil, in de tweede set had Oekraïne bij 6-10 vier punten voor en die hielden ze tot aan 17-21 vast, waarna ze de set uitserveerden. In de derde doorgang zorgden de serie van 9-12 naar 9-18 en even later van 11-18 naar 11-25 voor de winst.

In poule B, waaruit de tegenstander van Oranje moet komen was Bulgarije vs. Polen de topper en Spanje vs. Duitsland redelijk voorspelbaar.

Bulgarije vs. Polen (foto boven) werd een toch wel zeer verrassende 3-1 zege voor de Bulgaarse dames, waarmee zij de koppositie in de poule pakten. Polen kon met drie kill – blocks op rij de eerste set nog voor zich beslissen, daarna namen Emiliya Dimitrova (24 punten) en Elitsa Vasileva (21 punten) het voortouw en bezorgden Bulgarije een 3-1 zege. De tweede set eindigde na 18-13 en 22-19 met 25-21. De derde set had dezelfde eindstand na 19-19 en 22-19 en in de vierde had Bulgarije na 20-14 bij 24-23 net genoeg over voor de 25-23 setwinst.

Spanje vs. Duitsland was met 13-25, 17-25 en 21-25 een vlotte prooi voor onze Oosterburen. Tussenstanden in de eerste set 7-17 en 10-21, in de tweede 10-16 en 13-21 en in de derde 17-16, 21-21 en 21-25 als eindstand. In de derde ging het iets minder vlot.

De eindstanden in deze poules zorgden voor de volgende duels in de achtste finale:

• Bulgarije vs. Zweden
  • Turkije vs. Tsjechië
  • Nederland vs. Duitsland
  • Oekraïne vs. Polen.

In poule A was Servië vs. Rusland de topper. Servië won met 3-2 na met 2-0 te hebben voorgestaan. De vierde set moesten ze met 24-26 aan Rusland laten, waarna ze de tiebreak met 15-10 wonnen. Boskovic (foto boven) werd met 27 punten topscorer.

Daar is de stand van de top 4 op de voorlaatste dag: Servië 5-15, België en Rusland 3-8 en Frankrijk 2-6. Vandaag speelt België vs. Frankrijk en Rusland vs. Bosnië & Herzegovina, dat met 1-3 vijfde staat. Azerbeidzjan sluit de rij met 0-0 na de 3-1 nederlaag van gisteren tegen Frankrijk.

En in poule C was Italië in het topduel tegen Kroatië een maatje te groot voor die tegenstander, die tot gisteren de koppositie in de poule had. Italië won met 3-0 (15, 23, 14) en is de nieuwe koploper met 4-12. Dan volgen Kroatië (4-12), Wit-Rusland (2-5), Hongarije (1-5), Slowakije (1-3) en Zwitserland (1-2). De laatste poulewedstrijden vandaag zijn Italië vs. Zwitserland en Slowakije vs. Wit-Rusland.