Oranje treft Portugal in achtste finale EK

VoV, 09-09-2021. 5:42 uur. Voor Oranje zat de poulefase in Tampere, Finland er na de winst tegen het gastland op. Gisteren werd in de duels Rusland vs. Noord-Macedonië en Finland vs. Turkije de eindstand in de poule bepaald. In de aan de Finse poule gekoppelde Poolse poule voor de wedstrijden in de achtste en kwartfinale gold hetzelfde. Daar waren Polen vs. Oekraïne en Griekenland vs. Portugal (foto boven) de laatste duels die de eindstand bepaalden.

Rusland werd geacht geen problemen met het nog zonder zege zijnde Noord-Macedonië te krijgen. Dat was dan ook inderdaad zo en de winnaars van het Olympisch zilver van Tokyo deden wat er verwacht werd. Ze wonnen met 3-0 via de setstanden 25-15, 25-13 en 25-18.

In de eerste set werd het verschil van 8-8 naar 15-8 gemaakt, in de tweede was de 14-10 naar 19-11 bepalend en in de derde was bij 16-9 al wel duidelijk dat Rusland de drie punten binnen zou halen. Met 9 om 0 blokpunten en 15 om 3 aces was Rusland blokkerend en serverend wel een paar maatjes te groot voor Noord-Macedonië.

Bij Finland vs. Turkije werd de strijd in een vijfsetter beslist. Finland was in de eerste set ruim de betere ploeg (20-15, 23-16) met 25-17, de rollen waren in de tweede set volkomen omgedraaid met een 16-25 zege voor Turkije.

In de derde set miste e thuisploeg bij 25-24, 26-25 en 27-26 drie kansen om op 2-1 te komen, Turkije pakte de winst met 27-29 nadat het eerder bij 23-24 ook niet slaagde. De vierde set was duidelijk voor Finland. Via 18-13 en 22-17 pakten ze met 25-18 de tiebreak. Daarin kwamen ze van een 5-9 achterstand terug naar 12-12 en wonnen ze met 15-13.

De eindstand na vijf wedstrijden is door deze uitslagen nu geworden: 1> Nederland 4-13, 2> Rusland 4-11, 3> Turkije 3-10. 4> Finland 3-8. Voor Spanje en Noord- Macedonië zit het EK erop.

In poule A in Polen was het duel tussen Griekenland en Portugal van beslissende betekenis voor de eindstand. De direct betrokken en het toekijkende België waren nog in de race voor de vierde positie. Zelfs Griekenland dat nog zonder zege was kon met een 3-1 of 3-0 zege nog de vierde plek binnen halen.

Maar slaagde daarin niet, die vierde plaats ging na een 1-3 zege voor Portugal naar de Portugezen, waardoor België en Griekenland de thuisreis konden boeken. Portugal sloeg in de eerste set toe na 21-21 en won met 21-25. Griekenland verzuimde op 24-22 in de tweede set om de winst te pakken en deed dat pas na 25-24.

In de derde set was Portugal na 15-15 (naar 18-21) de betere en won met 20-25 en de wedstrijdwinst haalden ze daarna met 22-25 binnen, nadat ze een 19-16 achterstand ongedaan hadden gemaakt. Portugal maakte het verschil via 4 om 12 blokpunten en 3 om 7 aces.

In de andere partij ging het voor Polen (foto boven) om de koppositie, die ze bij elke winst terugveroveren zouden. Ze kwamen dan op vijf zeges uit vijf duels en daar kon in hun poule geen team tegenop. Met 3-0 winst tegen Oekraïne bleef Polen ongeslagen.

De eerste set wonnen ze met 25-15 (na 14-8 en 21-13), de tweede werd met 25-16 bijgeschreven (na 11-11, 17-14 en 22-16) en de derde leverde na een gelijk opgaande strijd tot aan 21-21 een 25-21 zege op.

De eindstand na vijf wedstrijden is door deze uitslagen nu geworden: 1> Polen 5-15. 2> Servië 4-12. 3> Oekraïne 3-7. 4> Portugal 2-6. Zoals gezegd zit het toernooi er voor België (1-4) en Grielenland (0-2) op.

In de achtste finales aanstaande zaterdag en zondag zijn de koppelingen nu als volgt:

• 11-09: Polen vs. Finland.
  • 11-09: Rusland vs. Oekraïne
  • 12-09 om 17:30 uur in Gdansk: Nederland vs. Portugal
  • 12:09: Servië vs. Turkije.

In de B en D poule worden vandaag en morgen de laatste wedstrijden afgewerkt. Wij zullen u uiteraard informeren als daar de eindstanden en de teams die naar de achtste finale gaan bekend zijn.