Oranje U18 ook te sterk voor Duitsland

VoV, 31-07-2021. 2:31 uur. Bij het WEVZA-toernooi in Valladolid, Spanje behaalde de U18 ploeg van bondscoach Ivo Munter gisteren de vierde zege op rij. Duitsland, waartegen in de aanloop naar dit toernooi een aantal keren was geoefend, werd met 3-1 verslagen. Via de 27-25, 18-25, 25-18 en 25-22 pakte Oranje de zege, die hen met het ook nog ongeslagen België aan de kop van de ranglijst houdt. Vandaag wordt er als laatste duel tegen België om de toernooiwinst gespeeld.

Bondscoach Munter begon met spelverdeelster Sanne Konijnenberg, libero Pippa Molenaar, diagonaal Nicole van de Vosse, de midspeelsters Emily Silderhuis en Sanne Wagener en de passer lopers Jet Kok en Tess Leemreize aan de partij.

In de openingsset blokkeerde Duitsland na de 4-4 een 4-6 op het scorebord, liet  daarna met een heel stel fouten op rij de voorsprong uit handen glippen en moest na de rake klap van Nicole van de Vosse voor de 11-10 stand via de side op gelijke hoogte komen. Bij 13-13 scoorde Helena Dornheim op eigen serve en waren de rollen omgedraaid.

Jet Kok kende na 14-15 scorend een prima fase, ze maakte vier punten op rij, Sanne Wagener blokkeerde raak en het Duitse kadootje maakte vervolgens 20-15. Met behulp van Oranje kwam Duitsland echter terug in de set. Bij 22-20 een Nederlandse time out, bij 23-24 kwam Duitsland voor het eerst op setpoint, bij 24-25 voor de tweede keer. Nicole van de Vosse maakte gelijk, Sanne Konijnenberg scoorde via een tweede bal en Dagmar Mourits, die eerder voor Jet Kok in het veld was gekomen, lobte Oranje naar 27-25 en 1-0.

In de tweede set pakte Duitsland na de 4-3 achterstand een serie van vier punten en ze scoorden na de Nederlandse side out nog twee keer. Aanvallende Nederlandse fouten hielpen ze een handje, terwijl Dornheim ook goed de vloer kon vinden. Via scores van Nicole van de Vosse en een kill-block van Dagmar Mourits kwam Oranje vanuit de 6-11 achterstand terug naar 11-13.

Onder andere twee aces van Celine Jebens gaven Duitsland een comfortabele 11-16 voorsprong toen Oranje de time out inging. Duitsland hield het ruime verschil vast (12-18, 16-23) en ging bij 18-24 toch nog maar even voor de laatste instructies naar de zijlijn. Mia Kirchhoff had de boodschap begrepen en maakte de 18-25 en de 1-1.

Oranje kwam in de derde set met Sabine de Groot en Dagmar Mourits in de basis geweldig sterk uit de startblokken. Na de Duitse foutserve voor 1-0 serveerde Sanne Konijnenberg Oranje naar een 9-0 voorsprong. Het vervolg was minder dominant en florissant voor Oranje, er slopen teveel foutjes in het spel en langzaam maar zeker kon Duitsland de achterstand inlopen naar 14-8, waarna ze met een serie van vijf punten op rij het verschil naar slechts één puntje terugbrachten bij 14-13.

Dagmar Mourits brak de serie (15-13), een score van Nicole van de Vosse, een ace via de netrand van Emily Silderhuis en een Duits presentje maakten er vervolgens 20-15 van, waarop Duitsland de zijlijn opzocht. Via de side out ging de stand naar 23-18, met Sanne Wagener aan serve scoorde Dagmar Mourits het setpoint en sloot Sanne zelf met een ace af voor 25-18 en 2-1.

Duitsland wilde zich in de vierde set niet opnieuw laten verrassen en ging bij 2-0 achter al de time out in. Met succes, Helena Dornheim, Leandra Negri en Celine Jebens scoorden voor de 3-4 stand. De teams bleven elkaar met de punten tot aan 10-10 in evenwicht houden. Twee treffers van Celine Dornheim maakten 10-12, na de Duitse foutserve scoorde Nicole van de Vosse ook twee keer voor de 13-12, waarna de gelijk opgaande strijd werd voortgezet.

De ingevallen Carla Fuchs blokkeerde slim twee keer raak (15-16), het Nederlandse antwoord kwam van Jet Kok, Dagmar Mourits en Nicole van de Vosse. Zij gaven Oranje een 20-16 voorsprong, waarop Duitsland zijn tweede time out gebruikte. Bij 22-20 en 23-22 haalde Ivo Munter zijn ploeg naar de kant. Met succes de korte pauze deed goed. De pass van Dagmar Mourits scoorde matchpoint bij 24-22, en een in het net geslagen Duitse aanval besliste de set (25-22) en de wedstrijd (3-1)

Bij Nederland werden de totaal 64 eigen punten gescoord door Nicole van de Vosse (17), Dagmar Mourits (15), Jet Kok en Sanne Wagener (beiden 9), Sanne Konijnenberg en Tess Leemreize (beiden 5) en Emily Silderhuis (4). Sanne Wagener liet 4 blokpunten noteren, Sanne Konijnberg hetzelfde aantal aces. Duitsland kwam tot 63 eigen punten, scoorde een ace meer dan Nederland (6 om 7) en twee aanvallende punten minder (53 om 51)

België won gisteren me 2-3 van Frankrijk en Portugal behaalde een 3-1 zege op Zwitserland, waardoor de stand met nog één duel te gaan uitkomt op Nederland 12 punten, België 11, Duitsland 6, Frankrijk 4, Portugal 3 en Zwitserland 0. Zoals gezegd gaat ‘het duel der lage landen’ vandaag om de winst van het toernooi.