Vizier op volleybal

 

De VoV-blog#14 met OS-inhoud

VoV, 31-07-2021. 4:00 uur. Langzaam maar zeker begint zich bij de OS in Tokyo af te tekenen hoe de top vier per poule eruit zal gaan zien. Dat zal zeker na de vierde van de vijf poulewedstrijden een stuk duidelijker worden. Op deze zaterdag een beknopte samenvatting in ons VoV-Olympische-blog van wat er gisteren gebeurde.

In poule A deed Canada goede zaken met een 3-0 zege (13, 22, 12) op Venezuela. Alleen in de tweede set kon de Zuid-Amerikaanse ploeg redelijk in het spoor blijven. Gastland Japan leed een 0-3 nederlaag (22, 21, 24) tegen Polen. Daar had Polen in de eerst twee sets in de finale genoeg aan een minimale voorsprong en in de derde set maakten ze van 21-20 achter 23-24 en 24-26. Bij Italië vs. Iran kreeg de verliezende partij drie keer 21 punten mee. Twee keer was dat Iran. En omdat Italië in de eerste set met 30-28 nipt aan het langste eind trok ging de 3-1 zege naar hen toe.

De stand in poule A is na vier wedstrijden: Polen 3-10, Italië 3-8, Canada 2-7, Japan 2-6, Iran 2-5 en Venezuela 0-0. Vermeld zijn gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

In poule B had Brazilië twee sets een zware kluif aan USA. Het werd 1-1 via de ststanden 30-32 en 25-23, daarna ging het een stuk voortvarender met 25-21 en 25-20 naar de 3-1. Argentinië had het lastig tegen Tunesië. Ze kwamen met 0-2 achter (twee keer 23-25), konden via 25-19 en 25-18 de tiebreak afdwingen, die ze met 15-8 wonnen. Bij Rusland vs. Frankrijk ging de winst naar Frankrijk. Met 1-3 via de setstanden 21-25, 25-20, 17-25 en 20-25. Het was de eerste nederlaag van Rusland en de tweede winst van de Fransen.

De stand in poule B is na eveneens vier wedstrijden: Rusland 3-9, Brazilië 3-8, Frankrijk 2-7, USA 2-6, Argentinië 2-5 en Tunesië 0-1. Ook hier zijn vermeld de gewonnen wedstrijden en behaalde punten.

Per heden is Bruno Lima van Argentinië met 89 punten de topscorer van het toernooi. Hij wordt op de voet gevolgd door Yuki Ishikawa (75 punten) en Osmany Juantorena (72 punten)

Terwijl de wereldtop en een paar andere teams in Tokyo strijden om Olympisch goud werkten de Oranje dames een trainingsstage met drie oefenwedstrijden tegen Frankrijk af. Ter voorbereiding op het aanstaande EK. Twee van de drie partijen gingen met 3-2 naar Oranje. De eerste na een 2-0 achterstand (25-18 en 25-18) via 22-25, 24-6 en 23-25. En de tweede via de setstanden 25-17, 16-25, 27-25, 15-25 en 10-15. Het derde duel vond achter gesloten deuren plaats en niemand keek door het sleutelgat om te zien hoe het afliep.

De Oranje U18 ploeg doet het prima bij het WEVZA-toernooi in Spanje. Reeds vier zeges boekten de Nederlandse talenten. Gisteravond werd Duitsland met 3-1 verslagen, zie hiervoor ons separaat geplaatste verslag. Nederland is koploper en heeft een puntje meer dan België, dat vandaag de laatste tegenstander is.

In de persoonlijke klassementen staat Nicole van de Vosse op de eerste plaats in de topscorerslijst met 106 punten en is Pippa Molenaar tot nu de beste libero van het toernooi.

Sensatie in Tokyo, maar dan in de verkeerde betekenis van het woord voor de Chinese damesploeg, de trotse goudenmedaillewinnaars van Rio. De volleybalkenner die had voorspeld dat de ploeg van Lang Ping na drie duels op nul zeges zou staan zou waarschijnlijk als lid van de VAV (Vereniging Anonieme Volleybalkenners) zijn geroyeerd en zou zomaar de contributie over het laatste jaar gerestitueerd kunnen krijgen.

Maar het is wel zo, vandaag vecht China voor één van hun laatste kansen om de poulefase te overleven. Tegenstander is Italië, de ongeslagen koploper in hun poule. China moet twee keer met minimaal 3-0 of 3-1 winnen om in het toernooi te blijven, en is dan ook nog afhankelijk van de resultaten van bijv. Turkije. Verder vandaag in dezelfde poule USA vs. Rusland, ook een mooi affiche en in de andere poule Servië vs. Brazilië, wellicht een nog mooier affiche.

Nog even op het beachvolleybal in Tokyo terugkomen. Over de manier van bepalen wie er als nummers drie rechtstreeks doorgaan en welke nummers drie de tussenronde als Lucky Losers moet winnen om door te gaan. Er is volgens ons weer iets, waarvoor er een andere regel zou moeten gelden, een uitzonderingsregel. De uitzondering die op elke regel van toepassing is.

Namelijk in poule F konden Hermannova/ Slukova wegens een coronabesmetting niet aan het toernooi deelnemen. Voor hen heel rampzalig, voor hun pouletegenstanders redelijk plezierig omdat die allemaal een 2-0 zege via 0-0, 0-0 kregen bijgeschreven.

Zo kwamen Ishii/ Murakami in poule F op 1 gewonnen en 2 verloren duels met 4 punten uit. Net als bijvoorbeeld Stam/ Schoon, Liliana/ Elsa, Bansley/ Brandy, Ana Patricia/ Rebecca en Lidy/ Leila. Maar zij hadden voor die winst keihard moeten werken en niets cadeau gekregen. Een ‘administratief gekregen’ zege wordt dus even hoog gewaardeerd als een zwaarbevochten winst.

Voor ons gevoel is dat onrechtvaardig, het zou volgens ons helemaal onrechtvaardig zijn geweest als Ishii/ Murakami ook nog als één van de twee beste nummers drie rechtstreeks door zouden gaan naar de kwartfinales. Maar dat is niet het geval. Die tickets gaan naar Bansley/ Brandy en Ana Patricia/ Rebecca. De andere vier duo’s gaan vandaag de Lucky Losers ronde spelen. Daarin spelen Katja Stam/ Raïsa Schoon om 13:00 uur tegen Lidy/ Leila uit Cuba.

Ander beachvolleybal: Emi en Mexime van Driel nemen momenteel deel aan het FIVB World Tour 1** toernooi in Ljubljana. Zij komen uit in Poule C en speelden gisteren de eerste twee wedstrijden. Hun toernooi begon met 2-0 winst (21-14, 21-16) tegen Jancar/ Kregan uit het gastland, daarna waren Dave/ Starikov uit Israël de volgende tegenstander.

Die werden ook op een nederlaag getrakteerd, met slagroom en een kersje er bovenop. Met de setstanden 21-10 en 21-15 sloegen de zusjes van Driel zich naar de kwartfinale, waarin ze vandaag tegen een Oostenrijks of Amerikaans duo uitkomen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort, OS Tokyo, CEV Ljubljana.