Vizier op volleybal

 

Verlies Stam/ Schoon in tussenronde

VoV, 31-07-2021. 14:06 uur. Katja Stam/ Raïsa Schoon behoorden tot de vier Lucky Losers in de poulefase van het Olympische beachvolleybaltoernooi, die via een KO tussenronde nog een plaatsje bij de laatste zestien konden verdienen. Daarvoor moesten ze winnen van het Cubaanse duo Lidy/ Leila, die in hun poule de derde plaats haalden via een zege op het Italiaanse duo Menegatti/ Orsi Toth.

Het BTN-duo ging in de eerste set vlot met 3-0 aan de leiding, het verschil van drie punten hadden ze ook nog bij de eerste veldwissel, bij de tweede was de stand met 7-7 gelijk.  Gerust werd er bij 10-11 voor het Cubaanse duo. Na die pauze ging het initiatief naar Cuba, ze bouwden het voordelige verschil uit naar 11-14 en vervolgens maakte een driepunter van 13-16 een 13-19 stand. Het duurde even voordat Cuba het setpoint verzilverd had, de 14-20 werd door Raïsa Schoon naar 17-20 getild, waarop Cuba de time out inging. Met een tweede balscore trokken ze de set zege naar zich toe.

In de tweede set waren de duo’s aan elkaar gewaagd, mede omdat het BTN-duo sterk stond aan te vallen en goed stond te verdedigen, maar ook te veel puntjes weggaf. Oranje kwam met 5-3, 9-8 en 10-9 voor, maar ging net een 10-11 achterstand de technische time out in. Het Cubaanse blok zette het verschil op twee punten, dat via een Nederlandse tweede bal score en een punt van Raïsa bij 14-14 weer was weggewerkt.

Cuba nam beslissend afstand naar 14-17 met geplaatste aanvallen en maakte het verschil vier punten toen ze de beslissing van de lijnrechter (die in gaf) aanvochten en de video challenge bevestigde dat de aanval van Katja Stam net drie millimeter uit was. Bij 16-19 werd voor de laatste keer van speelveld gewisseld. Cuba gaf nog een puntje weg (17-19) voordat ze de set en de wedstrijd met 17-21 en 0-2 naar zich toetrokken.

Stam/ Schoon zijn dus uitgeschakeld voor een vervolg in het toernooi. Eerder gingen ook Keizer/ Meppelink al uit het toernooi.

Het verschil voor de winst werd heel duidelijk via de foutenlast gemaakt. Stam/ Schoon scoorden 21 keer voor Cuba en kregen daarvoor 10 punten retour. Hun eigen score was met 24 om 21 punten wel beter.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.