Vizier op volleybal

 

WEVZA-zilver voor Oranje U18 na verlies

VoV, 01-08-2021. 2:42 uur. De Oranje U18 ploeg speelde de finale van het WEVZA- toernooi in Valladolid tegen de Belgische leeftijdsgenootjes. Het was geen echte finale, maar de beslissende poulewedstrijd om de titel, waarbij de ongeslagen teams van Oranje en België op 11 en 10 punten stonden voor begin van het duel.

Het werd een duel in vijf sets met meerdere gezichten voor Nederland, zuur vanwege dikke set verliezen, na de setwinsten brak het zonnetje door en kwam er een lach tevoorschijn, die de treurige blikken verdrong. Aan het eind was er de zilveren plak.

Bondscoach Munter begon de wedstrijd met Sanne Konijnenburg op spelverdeling, Nicole van de Vosse op diagonaal en Pippa Molenaar als libero. Dagmar Mourits en Jet Kok vulden de passer loper posities in, Emily Silderhuis en Sanne Wagener waren de mid- speelsters.

Oranje begon rampzaling, werd totaal overlopen in de eerste set. België maakte korte meppen met de jeugdige internationals en denderde in 18 minuten langs Oranje heen. Bij 8-1 nam Ivo Munter zijn eerste time out, de 14-5 was het teken dat de tweede hoognodig was, maar gaf geen enkel teken van verbetering. Ook de dubbele wissel op 16-5, waarbij Fleur Uitterlinden voor Nicole van de Vosse en Suus Gerritsen voor Sanne Konijnenberg in het veld kwam, gaf geen ommekeer.

België liet Oranje de hoeken van het veld zien en na de 21-7 lukte het de U18 ploeg nog precies om met een dubbele score af te sluiten. De 25-10 was een oor wassing om goed wakker van te worden. De 15 om 8 eigenscore en de 10 om 2 foutenlast ook.

België ging in de tweede set in dezelfde sneltreinvaart van start (7-3), echter kwam Oranje steeds beter in het spel. Was de begin zenuwen kwijt, kreeg de foutenlast onder controle en begon de Zuiderburen serverend en aanvallend onder druk te zetten. Dat resulteerde in een gelijke stand bij 10-10, na o.a. een blokpunt en twee aces van Emily Silderhuis.

Bij 13-14 nam Oranje de leiding over, bouwde het verschil uit naar 15-18, ging bij 19-19 nog even de time out in en pakte via punten van Nicole van de Vosse en Tess Leemreize opnieuw twee punten voor bij 19-21, waarop België naar de kant ging. Declat scoorde 20-21. Nicole van de Vosse bracht met een rake klap Sanne Wagener aan serve. En zij serveerde de wedstrijd met drie aces achter elkaar uit, big smile en blije gezichten vanwege de 1-1 in sets.

 

Even pakte België via blokpunten van Anna Koulberg en Elise van Elsen een 5-3 voorsprong in het begin van de derde set, twee scores van Tess Leemreize herstelden het evenwicht bij 5-5 en tot aan 10-11 speelden beide teams een geslaagde side out, waarbij Oranje de 8-6 bij 9-9 weer gelijk trok. Op 10-10 maakten Dagmar Mourits met twee aces, Sanne Wagener met een monsterblok en Tess Leemreize met een rake smash er 10-14 van ondanks de time-out van België op 10-12.

De time out op 10-14 had het punt voor de Belgische coach tot gevolg, waarop Jana Thierens een ace voor de 12-14 liet volgen. Het was toch even de periode van de snelle punten, want er volgden Nederlandse aces op 14-18 (Tess Leemreize), 15-20 (Emily Silderhuis), 16-22 (Sanne Konijnenberg) en voor de verandering een Belgische foutserve van Dorine Declat voor de 17-23 tussenstand. Tess Leemreize en een blok van Nicole van de Vosse beslisten de set met 17-25. Alweer die big smile, die lachende gezichten.

Het verhaal van de vierde set leest zich als dat van de eerste. Alsof er een complete metamorfose in de ploeg had plaatsgevonden na twee prima sets, ondanks dat dezelfde speelsters binnen de lijnen stonden. Niks lukte meer aan Oranje kant, het liep van een leiendak aan Belgische zijde. Oranje was het goede spel kwijt, zocht in alle hoeken en gaten waar het door de Belgische ploeg naar toe werd gestuurd maar vond het niet terug.

Bij 10-2 ging het helemaal de verkeerde kant op, de Belgische dames aan het net leefden zich scorend naar hartenlust uit. Declat, Kaat en Koulberg deden goede zaken voor de topscorerspositie. Oranje kon slechts incidenteel wat terugdoen (blokpunt en ace van Sanne Wagener voor 10-3 en 10-4) en was blij met de kadootjes voor de 16-6 en 16-7 tussenstand.  Het verschil bleef rond de tien punten schommelen (17-8, 20-9, 24-11) en de set werd met 25-12 via een score van Jana Thierens afgesloten voor de 2-2 setstand.

De afloop van de tiebreak voorspelde niet veel goeds gezien voorgaande set, maar van de andere kant, na de eerste rampzalige set was Oranje ook sterk teruggekomen. Deze keer lukte het echter niet. Bij 7-4 ging Oranje de time out in, dat herhaalde zich bij 10-7, maar het gaatje van een punt of drie, vier kregen de meiden niet gedicht. Sterker, België maakte er een handvol van bij 13-8 en sloot met dat verschil ook af bij 15-10.

De eindstand van het toernooi werd door de Belgische zege: 1> België 5 zeges, 13 punten, sets 15/4. 2> Nederland 4 zeges, 13 punten, sets 14/5. Verder volgden dan Duitsland 3 zeges, 9 punten, Frankrijk 2 zeges, 7 punten, Portugal 1 zege, 3 punten en Zwitserland 0 zeges, 0 punten.

Nicole van de Vosse nam van de eigen score van totaal 60 punten er 15 voor haar rekening. De overige kwamen op naam van Tess Leemreize 11, Sanne Wagener 10, Dagmar Mourits en Emily Silderhuis (beiden 8), Jet Kok 6 en Sanne Konijnenberg 2.

België scoorde 71 eigen punten, bij hen waren Anna Koulberg (19 punten) en Cos Kaat (15 punten) de meiden die het vaakst scoorden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto WEVZA.