Vizier op volleybal

 

Oranje U18 verliest bij EK met 3-1 van Italië

VoV, 02-07-2024. 17:20 uur. Zowel Nederland als Italië hadden gisteren op de eerste dag van het EK U18 in poule A in Roemenië een 3-2 zege behaald. Deze beide teams stonden in hun tweede duel vandaag tegenover elkaar en ging het er dus om ongeslagen te blijven om zo voor een goede klassering mee te blijven doen. Italië had zich via drie zeges in de tweede EKK-kwalificatieronde in eigen land geplaats bij de laatste zestien.

Naast de poule van acht teams in Roemenië wordt er in Griekenland ook nog een poule van acht teams afgewerkt. Daarin spelen o.a. Turkije, Duitsland, Polen en uiteraard gastland Griekenland.

Het is overigens wel waardeloos dat ze niet even vermelden hoelang een wedstrijd wordt uitgesteld als het duel ervoor uitloopt naar een lange vijfsetter. Je zit maar te wachten en naar een stilstaand beeld te kijken. Erbij weggaan wil je ook niet, want je wilt toch niks missen.

Enfin, uiteindelijk begonnen voor Nederland ongeveer drie kwartier later dan gepland

  • Spelverdeling: Merel van Dijk.
  • Libero: Kyara de Maar
  • Diagonaal: Laurine Geerdes
  • Midspeelsters: Nina Evers en Lette Wiegerinck
  • Passer lopers: Bloem van Lier en Saar Meijer.

In de loop van de wedstrijd kregen ook speeltijd via een (serveer)invalbeurt of een basisplaats: Yasmine Raatjes, Esmee Radstake, Susan Dambrink, Tara van der Sluis en Suze Zijlstra.

Italië drukte al vroeg in de openingsset haar stempel op het gebeuren. Na de 3-2 liepen ze via een 8 om 1 score uit naar 11-3. Waarop Oranje de time out inging. Oranje knokte zich echter knap terug, wilde niet opgeven en kwam via scores van Laurine Geerdes terug naar 13-10 en 14-11. Op 15-11 moest Merel van Dijk met een blessure naar de kant, gelukkig kon ze in de derde set weer in de basis beginnen,

Esmee Radstake nam de spelverdeling over. Zij blokkeerde Oranje naar 17-14, Bloem van Lier sloeg de 17-15 tegen de vloer, waarop het Italië te warm onder de voeten op het speelveld werd en zij de zijlijn opzochten. Oranje kon het verschil op twee punten houden bij 20-18, Laurine Geerdes scoorde bij 21-20 de aansluitende treffer. En zij blokkeerde ook de 22-21 tegen de vloer. Echter met drie scores op rij, waaronder een ace van Tosini pakte Italië de 25-21 setwinst.

In set twee eenzelfde soort verloop als in de eerste set. Na 5-4 liep Italië uit naar 11-4 en moest Oranje in de achtervolging. Via scores van o.a. Susan Dambrink (ace) en de jarige Saar Meijer bracht de U18 ploeg het verschil terug naar vier punten bij 12-8, echter had Italië het antwoord daarop ook meteen paraat (15-8).

Nina Evers en een Italiaanse voetfout zorgden voor 15-10, een serie van vijf punten tilde het verschil naar tien punten bij 20-10. Na 22-11 kon Oranje de score nog een wat beter aanzien geven (22-14) maar het verschil was te groot om Italië nog in verlegenheid te brengen. Met 25-14 kwamen zij met 2-0 in sets voor.

De derde set was een ander verhaal. Daarin kwam Oranje prima uit de startblokken en met een ace van Merel van Dijk en een snelle midaanval via Susan Dambrink nam de ploeg van Ivo Munter een 1-6 voorsprong. Italië sloot bij 5-6 aan, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker op de borden te krijgen. Integendeel Oranje pakte vier punten verschil via o.a. een blokpunt van Nina Evers en had bij 8-13 een marge van een handvol punten.

Na de time out op die stand kwam Italië terug naar 14-17 en 16-18, maar opnieuw liet Oranje zich niet van de wijs brengen en bracht het verschil naar vijf punten bij 17-22. Na 19-23 scoorde Bloem van Lier en op setpoint bij 19-24 ging Italië in de fout en gaf Oranje zo de setwinst.

De vierde set begon rampzalig voor Oranje, Spelverdeelster Giovanna Frantangelo serveerde Italië naar 6-0. Of dat de ploeg overmoedig of gemakzuchtig maakte zullen we wel nooit te weten komen, maar ze stapelden fout op fout en na 8 kadootjes aan Nederland en drie eigen scores van Oranje was het bij 11-11 weer gelijk.

Bij 13-14 kwam Nederland door een blokpunt van Tara van der Sluis voor het eerst aan de leiding in de set. Italië nam de koppositie bij 17-16 over en behield dat puntje verschil tot 20-19 vast. Drie punten op rij zorgden voor 23-19, Nina Evers en een Italiaanse netfout maakten het bij 23-21 nog even spannend en ook een attente actie van Nina aan het net hield de spanning er bij 24-22 in. Na de Italiaanse time out op die stand sloeg Italië zich vanaf linksvoor naar de 25-22 setwinst en de 3-1 wedstrijdwinst.

Italië had in de totalen de betere aanvallende scores, de lagere foutenlast en meer aces. Oranje had een plus op de blokpunten. Laurine Geerdes en Bloem van Lier werden met een dozijn punten de meest scorende speelsters bij Oranje.

Nederland speelt morgen tegen Kroatië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.