Oranje U20 (m) volledig kansloos tegen Oekraïne

VoV, 05-04-2024. 17:07 uur. De Jong Oranje ploeg, de U20 selectie van bondscoach Arnold van Ree, was bij de openingswedstrijd vanmiddag bij de tweede EK kwalificatietoernooi in Tallinn volledig kansloos tegen de leeftijdsgenoten uit Oekraïne.

Nederland leed een dikke 0-3 nederlaag en kreeg per set 13, 13 en 14 punten mee. Slechts in twee fases van de wedstrijd kon Oranje gelijke tred houden, in de eerste en derde set beide keren tot een 7-6 tussenstand. Tekenend was dat Oekraïne geen enkel time out in de hele wedstrijd nodig had, terwijl Nederland ze opgebruikte.

De eerste set ging zoals gezegd tot 7-6 gelijk op, met voor Oranje scores van Xander Bomert, Thom van der Ent en Koen Sanders. Vervolgens nam Oekraïne afstand naar 7-11 en nadat ze drie punten hadden weggeven voor 8-11 en 10-12 liepen ze uit naar 10-14. Nederland scoorde de 11-14 zelf, maar kreeg vervolgens weer een serie van vier punten tegen en na de side out, fout serve Oekraïne, nog een serie van vier punten, waarmee de stand op 12-22 kwam. De 13-25 gaf de overmacht van Oekraïne blokkerend en aanvallend weer.

In set twee stoomde Oekraïne in een ruk door naar 0-5 en 1-8, en daarmee was het verschil opnieuw gemaakt. Na 4-9 volgden een aantal kadootjes van Nederland aan de tegenstander, die zelf met een tweetal aces ook voor wat eigen punten zorgde. Het verschil liep al vlot op naar tien punten (5-15) en bleef stabiel op die marge staan (10-20). Nederland gaf daarna via drie foutserves, een aanvallende en een technische fout vijf punten aan Oekraïne cadeau, die met 13-25 de set afsloten.

Zoals aangegeven ging het in de derde set tot 7-6 gelijk op, twee aces maakten 7-9 en na de side out scoorde Oekraïne een serie van vijf punten voor de 8-14 tussenstand. Nederland kreeg drie punten cadeau tot aan 11-16, Oekraïne blokkeerde zich naar 12-20 en met een ace gingen ze over de twintigpunten grens. De 14-23 werd met een foutserve en een kill-block veranderd in 14-25 en 0-3.

Een maatje of twee te klein, dat kunnen we concluderen na deze dikke nederlaag. Volgens het matchreport maakte Nederland 28 eigen punten tegen 45 van Oekraïne, waarbij blokpunten en opslag aces voor een verschil van 12 zorgden (7 om 19).  En bedroeg dus de score voor de tegenstander via de directe foutenlast 30 om 12 punten. Bij Oranje waren Koen Sanders en Saimen Hage met elk 8 punten de topscorers, bij Oekraïne kreeg Maksym Tonkonoh er 14 achter zijn naam.