Probleemloze zege Oranje U20 (v) vs. Noorwegen

VoV, 06-04-2024. 4:36 uur. De Nederlandse U20 meidenploeg is prima aan de tweede ronde van het EK Kwalificatietoernooi in Portugal begonnen. Tegenstander Noorwegen werd met 3-0 verslagen via de setstanden 25-11, 25-18 en 25-19. In de hele wedstrijd stond Oranje maar één enkel keertje op achterstand, namelijk bij de 0-1 in de tweede set. Verder was Noorwegen steeds in de achtervolging.

Uit de setstanden blijkt ook de duidelijke betere score van Oranje, Via 36 om 27 aanvallende punten, 10 om 2 blokpunten en 9 om 2 aces kwam dit uit op 55 om 31 zelf gescoorde punten. En met tevens een lagere foutenlast (17 om 20) werd het totaal aan punten volgemaakt.

Bij Oranje waren Sjakkie Donkers en Suus Gerritsen de belangrijkste puntenmakers met elk 12 scores, Roos Wessels scoorde 10 keer, Yfke Jelsma 6 keer, Marit Zander en Heleen Wiegerinck 4 keer, Pip Kok 3 keer, Luna Strikwerda 2 keer en Janne Koops en Britt van der Kooi hadden bij hun serveer invalbeurten 1 keer succes met een ace.

Oranje kwam in de eerste set geweldig uit de startblokken, spelverdeelster Marit Zander serveerde haar ploeg, met behulp van o.a. Sjakkie Donkers en Noorse fouten, naar een 10-0 voorsprong, voordat een Noorse prikbal een eind aan de serie maakte, En daarmee was het verschil al meteen gemaakt. Noorwegen kon met een serie van drie punten de marge naar 8 punten terugbrengen bij 14-6.

Al snel daarna zorgde het Apollo 8 duo Roos Wessels (dankjewel bal) en Marit Zander (tweede bal score) voor herstel van het verschil bij 16-6. Na de ace van Janne Koops voor 17-6 ging Noorwegen de time out in, Sjakkie Donkers sloeg cross court de 19-7 en via de pipe aanval de 23-10 op het scorebord, Yfke Jelsma zette Oranje op setpoint bij 24-11 en de voor de serve erin gekomen Britt van de Kooi maakte met een ace een eind aan de set,

De tweede set kende een mindere start dan de eerste als je daarvan kunt spreken na een 0-1 achterstand en een 5-2 en 8-3 voorsprong. Yfke Jelsma scoorde vlot een drietal punten en bracht Oranje weer ruim aan de leiding. Noorwegen ging bij 8-3 de time out in, haalde daarmee vooreerst geen voordeel, kon echter na de 12-6 de achterstand met een driepunter tot 12-9 terugbrengen.

Sjakkie Donkers en Suus Gerritsen scoorden de punten tot aan 15-9, waarop Noorwegen weer naar de zijlijn ging. Wat later had dat opnieuw succes met een serie naar 16-14, vervolgens maakte Suus Gerritsen met een snelle midaanval en twee aces er 19-14 van en was het verschil opnieuw zeer ruim. Nederland gaf middels drie foutserves op rij de side out punten weg tot aan 21-17, Luna Strikwerda scoorde 22-17 en na de Noorse foutserve voor 24-18 pakte Oranje met een ace de 25-18 setwinst voor de 2-0 stand.

In het begin van de derde set was Marit Zander met haar serve weer succesvol en zij zette Oranje op een 4-0 voorsprong, met o.a. een kill-block en een snelle midaanval hield Suus Gerritsen haar aan de opslag. Noorwegen krabbelde terug (7-5), Roos Wessels en Heleen Wiegerinck (ace) herstelden het verschil van vier punten (9-5) en toen Noorwegen vervolgens terugkwam naar 9-7 sloeg Sjakkie Donkers de 11-7 op het scorebord, waarop Noorwegen de kantlijn opzocht.

Oranje bleef de marge van vier punten, met een puntje meer of minder, vasthouden, totdat Pip Kok het verhoogde naar zes punten bij 19-13. Janne Koops en Britt van de Kooi kwamen er ook nu in voor servebeurten in de setfinale, met een blokpunt van Suus Gerritsen kwam Oranje op 23-16, een aanvallende fout van Noorwegen zorgde voor matchpoint bij 24-16. Bondscoach Eric Meijer nam bij 24-19 na wat slordigheden van Oranje een time out, Heleen Wiegerinck sloeg daarna het laatste punt op het scorebord voor de 25-19 en 3-0 zege,