Vizier op volleybal

 

Oranje (v) verslaat Duitsland met 3-1

VoV, 19-05-2024. 16:00 uur. In de laatste wedstrijd van de Oranje dames in de eerste week van de VNL in Antalya waren onze Oosterburen de tegenstander. Duitsland had net als Nederland een wedstrijd gewonnen en had er twee verloren. Opnieuw was de inzet om via een zege FIVB- ranking punten te scoren, dat gold voor zowel Nederland als Duitsland. In de VNL-stand staat Duitsland 11de en Nederland 12de. In de FIVB-ranking is het omgekeerd.

De speelsters van beide teams kennen elkaar goed, net als de trainers omdat ze beiden in de Bundesliga actief zijn. Koslowski bij SSC Schwerin en Waibl bij SC Dresden. En als huiskamervraag zouden we kunnen stellen “Wie van de 15-koppige Nederlandse selectie heeft er niet in de Bundesliga gespeeld, speelt er nog of gaat er spelen? En wie van de Duitse selectie heeft er in de Nederlandse Eredivisie gespeeld?

Bondscoach Koslowski begon met de volgende basis zeven:

  • Speldverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink.
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis
  • Passer Lopers: Marrit Jasper Anne Buijs.

In de eerste set had Oranje een prima begin met een 0-4 openingsserie, waarop Duitsland al de time in moest. Bij 6-6 was de voordelige marge weg en wisselden de teams elkaar met enige regelmaat aan de leiding af. Duitsland kwam met 11-10 voor na een aanvallende fout van Nederland, met een ace van Juliët Lohuis werd het even later 12-14.

Na de 15-15 konden Marrit Jasper, Indy Baijens en Anne Buijs het verschil maken naar 15-18, Marrit Jasper zette Oranje op 16-20 en die vier punten voorsprong stonden er na de score van Nova Marring, die was ingevallen voor Anne Buijs, bij 19-23 en 21-25 nog. Nova Marring en Elles Dambrink namen na 21-23 de laatste twee punten voor hun rekening.

Nova Marring begon in de tweede set in de basis, bij de big points kwam Britt Bongaerts Sarah van Aalen op spelverdeling vervangen.

Oranje had opnieuw de betere start, bij 4-7 ging Duitsland de time out in en deze keer hadden ze bij 9-9 de stand gelijk getrokken. Met een ace van Juliët Lohuis kwam Oranje met 11-14 voor, bij 14-14 was het weer gelijk. En bleef het gelijk opgaan totdat Duitsland op 20-18 via het breakpoint twee punten voordeel kreeg en Nederland naar de zijlijn ging.

Camilla Weitzel en een uitgeslagen aanval van Nova Marring maakten er 23-20 van, Nederland kon de serve nog terughalen via het side out punt (23-21), maar daarna besliste een aanvallende fout van Oranje en een Duits blok op een smash van Elles Dambrink de set met 25-21. Dus 1-1 in sets.

In de derde set begonnen Britt Bongaerts en Nova Marring in de basis en in de setfinale gebruikte Koslowski de derde Nederlandse spelverdeelster in een wedstrijd,  Laura Dijkema en Celeste Plak kwamen erin voor een dubbele wissel.

Oranje kon na de 3-5 via de makkelijk scorende Elles Dambrink uitlopen naar 6-10, waarbij Duitsland al de tweede time out opnam. Het verschil bleef tot 11-15 vier punten, Duitsland kwam terug in de set, had bij 14-15 de aansluiting te pakken en na het ace van Monique Stubbe bij 16-16 de gelijkmaker op het scorebord staan.

Na de 18-18 zorgden Marrit Jasper, Nova Marring, Elles Dambrink en Juliët Lohuis (ace) voor een geruststellende 19-22 voorsprong. Duitsland vocht zich echter terug naar 22-22, In de finale sloeg Marrit Jasper bij 23-24 het beslissende punt via ‘blok uit’ op het scorebord voor de 23-25 winst en de 1-2 stand in sets.

Nederland nam in de vierde set een 0-3 voorsprong en kon met behulp van de zeer ruime Duitse foutenlast, tot 12-16 scoorden ze 10 keer voor Oranje, de marge vasthouden, waarop Alexander Waibl zijn ploeg naar de zijlijn haalde. De eerste twee punten na die pauze waren echter ook voor Nederland (12-18) en niets leek een 1-3 winst meer in de weg te staan.

Toen de ingevallen Kindermann twee keer werd afgeblokt kwam Oranje met 15-22 voor. En in het vervolg stelden Dambrink, Jasper en Juliët Lohuis (blokpunt) de winst veilig. Via 20-25 werd het 1-3 voor Oranje.

Duitsland scoorde 11 aanvallende punten meer dan Nederland (61 om 50), Oranje had op serve en blok een voordeel van 10 punten (9 om 19). En Oranje had de beduidend lagere foutenlast met 19 om 27 scores voor de tegenstander.

Bij Oranje werd Elles Dambrink met 20 punten topscorer, verder kwamen Nova Marring (15 punten), Juliët Lohuis (13 punten) en Marrit Jasper (12 punten) in de dubbele cijfers. Bij Duitsland werd Drewniok met 17 punten topscorer en kwamen Alsmeier, Stigrot en Weitzel met respectievelijk 14, 14 en 13 punten ook in de dubbele cijfers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.