Oranje verliest met 3-0 in Brazilië

VoV, 19-08-2018. 5:45 uur. Het Nederlandse herenvolleybalteam speelde vannacht in Brasilia de eerste van drie oefenwedstrijden tegen Brazilië. Na Italië en Frankrijk is dit voor de ploeg van Gido  Vermeulen de derde oefenstage tegen een tegenstander van wereldklasse in de voorbereiding op het WK van 9 tot en met 30 september in Italië en Bulgarije. Volgens Brazilië zijn deze drie oefenmatches tegen Nederland een hele goede en noodzakelijke voorbereiding op het WK voor hen.

Bondscoach Vermeulen begon met Wessel Keemink op spelverdeling, met Just Dronkers als libero en Nimir Abdelaziz als diagonaal. Thijs ter Horst en Gijs Jorna speelden op de passer loper en Tim Smit en Michael Parkinson vulden de midposities in.

De winst ging met 3-0 naar de Olympisch kampioen. Via de setstanden 25-20, 25-22 en 25-16. Bij Nederland werd Nimir Abdelaziz topscorer met 14 punten. De eerste set ging na een 19-16 tussenstand met duidelijk verschil naar de thuisploeg.

Maar vooral in de tweede set gaf Oranje goed partij en maakte het de Brazilianen knap lastig. Echter na de 11-11 gelijke tussenstand kon Brazilië eerst naar 15-14 en later met 17-15 het beslissende voordeel naar zich toehalen. Dat bouwden ze uit naar 22-19, een Nederlandse fout besliste op setpoint de set met 25-22 in hun voordeel.

Aanvankelijk ging het in de derde set ook nog goed tegen elkaar op, maar in het middendeel ervan was Vermeulen al vlot een keer genoodzaakt om de time out in te gaan. De sterke Braziliaanse aanval en hun goed functionerende verdediging dwongen de bondscoach ertoe. De 17-13 achterstand was een vingerwijzing naar het naderende verlies. Ook een tweede Nederlandse time out kon dat niet verhinderen, de set ging met 25-16 verloren.

Maandag staan beide teams weer tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.