Vizier op volleybal

 

Oranje verliest openingsduel EK U17

VoV, 13-04-2018. 16:03 uur. Voor de meisjes van Jeugd Oranje begon vanmiddag het EK U17 in het Bulgaarse Sofia. De equipe van bondscoach Eelco Beijl speelt in poule 2 achtereenvolgens tegen Duitsland, Italië, Oekraïne, Roemenië en Turkije. Duitsland was dus vanmiddag om 14:00 uur de eerste tegenstander  Aan dit EK nemen in totaal 12 landen deel.

Bondscoach Beijl begon met Kim Klein Lankhorst op spelverdeling en Kim Brokking op de libero positie. Anna Zijl nam de diagonaal voor haar rekening, Jette Kuipers en Iris Vos begonnen als passer lopers en op de mid zette hij Jolijn de Haan en Annemarie Venema neer.

De openingsset was voor de Oranje meiden. Duitsland moest vanaf het prille begin van de set al in de achtervolging (1-2) en liep na de 2-5 achterstand steeds drie of meer punten achter op Nederland, dat keurig na de side out ook op eigen serve bleef scoren. eerst hielden onze Oosterburen het verschil nog tot één puntje (4-5 en 6-7) beperkt, maar toen de Oranje brigade na de eerste technische time out op 6-10 kwam, was het verschil gemaakt.

Ook bij de tweede verplichte rust bedroeg het verschil nog vier punten, daarna zorgde een opleving van de Duitse meiden voor 16-18, maar opnieuw toonde Oranje zich attent en bracht het verschil op drie punten bij 16-19 en hield dat via 18-21 vast tot 21-24, waarop het voor de laatste keer in de eerste set scoorde. 21-25, een mooi begin van het EK.

In deze eerste set was Iris Vos scorend erg goed op dreef met totaal 8 van de 17 door Oranje zelf gemaakte punten.

Geen wijzigingen in de starting seven in de tweede set, waarom ook? Het begin bleef mooi tot 8-10, toen had Oranje een 8-7 pauzestand omgebogen naar die voorsprong met twee punten. Wat volgde was een desastreuze wending van het spelbeeld. Duitsland haalde de serve terug (9-10). Ondanks Nederlandse time outs en wissels serveerde Fraulein Amelie Busch haar ploeg vervolgens naar een 18-10 voorsprong, met in deze serie 4 aces.

En daarmee was de setwinst ineens wel een heel eind uit zicht voor Oranje. De meiden toonden zich flexibel door van 20-12 nog terug te komen naar 20-15  met de kans om met een paar goede rake  aanvallen / serves nog dichterbij te komen, maar Duitsland hield de boot af. De 20-15 werd 22-17 en 25-18, waarmee de stand op 1-1 in sets kwam.

Iris Vos was opnieuw de meest scorende speelster, deze keer bleef de teller op 3 punten staan. Oranje had met 12/18 ook een beduidend lagere eigenscore dan de Duitse meiden. In de eerste twee sets waren er invalbeurten voor Hyke Lijklema, Annika de Goede en Mirthe van der Sluis.

In de derde set begon hetzelfde zevental als de twee sets ervoor. En opnieuw had Oranje een prima openingsfase, die tot een 3-6 voorsprong leidde. De pauzestand bij de eerste technische time out was nog met gering voordeel (8-7) in Duits voordeel, naar de tweede verplichte time out bouwden ze uit naar 16-13 om meteen daarna het verschil naar zes punten te tillen bij 19-13. Oranje liep achter de feiten aan en kreeg met geen mogelijkheid het gaatje meer dicht. Sterker Duitsland knalde in volle vaart door naar 23-14 en 25-16 en bracht zo de setstand op 2-1.

Diagonaal Anna Zijl was in de derde set met 4 punten de meest scorende speelster bij Oranje. Duitsland was op alle scorende onderdelen één of meerdere punten beter dan Oranje.

In de vierde set moest Oranje de tiebreak afdwingen om zeker te zijn van het eerste puntje en nog een kans op een eerste winst van het toernooi te maken. Hyke Lijklema begon voor Kim Klein Lankhorst op spelverdeling, verder waren er geen wijzigingen. Het ging aanvankelijk ook goed, tot 4-4 en 7-6 waren de teams aan elkaar gewaagd. Met 8-6 werd er gepauzeerd en van de volgende elf punten tot aan de tweede technische time out bij 16-9 waren er acht voor Duitsland. Oranje stond ineens ver achter, probeerde met man en macht om de set te laten kantelen, maar dat lukte gewoon niet meer. Duitsland gaf geen krimp (18-11, 20-14) en stevende rechtstreeks op een 3-1 zege af. Met de eindstand van 25-17 ging de set en de wedstrijd verloren.

In de vierde set maakte Iris Vos weer de meeste Oranje punten. Totaal 3.

Scores bij Oranje: Kim Klein Lankhorst 2, Hyke Lijklema 2, Annika de Goede 2, Iris Vos 17,  Jette Kuipers 7, Anna Zijl 9, Jolijn de Haan 7 en Annamarie Venema 5. Als teamscores noteerden de ploegen voor aanval 46/34, blok 7/6 en serve aces 14/11. De foutenlast bedroeg 25/29.

Oranje speelt morgen om 16:30 uur tegen Italië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.